Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi 80 b3 2.0

Zamknięte ale dostępne tematy, własnych zdjęć samochodów do obejrzenia.
komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audi 80 b3 2.0

Post autor: komin » 27 mar 2010, 23:08

Witam! Niedawno zakupiłem audiczkę. Wymieniłem kilka rzeczy w zawieszeniu ale jeszcze sporo jest do zrobienia bo jeszcze stuka i nie jeździ tak jak trzeba.
Po ostatniej przygodzie w terenie zacząłem trochę czytać i oglądać filmiki na temat napędu quattro. Mój niestety takiego nie posiada a nie ukrywam że sprzedaż tej i kupno kolejnej nie wchodzi w grę. Przez to rozmyślanie razem z brackim wpadliśmy na pomysł przerobienia na quattro. Z tego co się wstępnie rozeznałem skrzynia i tylny most z dyferem jeszcze mieści się w dopuszczalnych kosztach. Wiem że pomysł szalony, nawet bardzo ale jestem ciekaw czy ktoś przerabiał taki temat i czy jest to wgl do zrobienia bez jakiś większych przeróbek? Pewnie założę jeszcze temat w innym dziale bo to tak przy okazji.

Foty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 27 mar 2010, 23:18

Ładna audiczka w fajnym kolorze <ok> Co do przerabiania na quattro nie jesteś jedyny gdzieś był temat na forum o tym. Z tego co się orientuje buda w quattro jest inna od tej bez i nie ma opcji przełożenia napędu do budy która go nie miała, ale niech się wypowiedzą osoby, które maja większe pojęcie na dany temat. Jakieś plany odnośnie auta posiadasz, poza wsadzeniem quattro :?: Zyczę bezproblemowej eksplautacji ;-) Pozdro

Awatar użytkownika
KrUsZyNa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KrUsZyNa » 28 mar 2010, 09:34

ładna seria nic jej nie brakuje :-D a co do quattro to z tego co wiem to przerobienie nie jest takie proste... skrzynia wał, podpora wału, dyfer, układ wydechowy chyba tez jest inny i płyta podłogowa, chyba też jest inna ale nie jestem pewny

Awatar użytkownika
basu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: basu » 28 mar 2010, 09:52

Witam kolegę. Ładna Audi i ładnie się prezentuje. Trochę pracy włożysz i będzie laleczka.

Co do przeróbki na <Quattro> to szacun za zapał do pracy, ale niestety muszę Cię zmartwić - podejrzewam, że skończy się na chęciach. Przeróbka na Q to więcej pracy niż mogłoby ci się wydawać - podstawa to inna buda w Q niż w ośce, poza tym dyfer z kołyską, instalacja blokady dyfra, tunel środkowy, wydech, zawieszenie tylne, bak... Raczej taniej i szybciej będzie kupić Q i sprzedać ośkę. Jeśli jednak postanowisz działać to służę pomocą i asortymentem.

Olszak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Olszak » 28 mar 2010, 10:36

Audi wygląda spoko tylko to nie allroad hehe. Cleary widze masz wiec jakiś tuning już był :) A co za zaróweczki masz wsadzone bo ładnie świecą...

komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: komin » 28 mar 2010, 19:22

za przerobienie na quattro zabrałbym się dopiero jeśli znalazłbym kogoś, kto ten temat przerabiał i wie jak za to się zabrać. Nie mam czasu i funduszy na nieudane próby. Pomyślałem o tym głównie dlatego że ciężko dorwać quattro w dobrym stanie i w dobrej cenie...

Mam zamontowane bi-xenony chociaż nie do końca jestem z nich zadowolony... I nie chodzi mi o efekt tylko nie chcę żeby mi jakiś misiek dowód zabrał :D

dzięki za miłe słowa :)

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 28 mar 2010, 20:57

Widze, że ktoś zamontował grill od 90'tki.

A co do przeróbki na Q. Gdzieś na tym forum jest link do tematu przeróbki b2 na quattro a raczej nie na quattro lecz na syncro od VW. Ponoć mniej roboty ale budę ciąć trzeba.

Awatar użytkownika
kacper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kacper85 » 29 mar 2010, 00:13

trepek pisze:Gdzieś na tym forum jest link do tematu przeróbki b2 na quattro a raczej nie na quattro lecz na syncro od VW. Ponoć mniej roboty ale budę ciąć trzeba.
Tyle że syncro to nie prawdziwy napęd na 4 koła jak prawdziwe "torsenowe" quattro, tak więc pomysł przeróbki tym bardziej kiepski.

komin uwierz że taniej by było kupić nawet stosunkowo drogi a niezadbany wóz z q i go doprowadzić do świetności niż przerabiać ośke. Poza tym czym chcesz napędzić te quattro 2 litrami pojemności? Dochodzi swap, do tego przydało by się przerobić pare innych rzeczy skoro ma miec większą moc. Podsumowując jeśli nie masz worka kwitu na zbyciu to zacznij grać w lotka z tak rozległymi planami. Poczytaj na forum ile kosztuje sama wymiana silnika a gdzie jeszcze napędy, cięcia, spawania, zabezpieczenie tego wszystkiego przed solą - nie no lista jest długa.

Autko jest fajne i nie psuł bym go próbami wsadzenia q.

komin
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: komin » 29 mar 2010, 09:11

kacper85 pisze:Autko jest fajne i nie psuł bym go próbami wsadzenia q.
Skoro tak to wszystko wygląda to niech na tym zostanie. Dzięki za odpowiedzi!

Zablokowany

Wróć do „Archiwum starych zdjęć.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl