Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podlaczenie - piny itd

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
ajsiol

Post autor: ajsiol » 22 lis 2009, 02:24

Witajcie

Drodzy koledzy prosze was o pomoc a mianowicie zamontowalem radio JVC KD-R401, ale na poprzednim kaseciaku tez nie miale dziwieku na tylnich glosnikach w drzwiach, sa to 4 orginalne glosniki przy wylaczanic tylko sluchac taki "stuk" rozebralem tapicerke a na duzym glosnkiku znalazlem wielka puszke z napisem NOKIA ktorej nie da rady zdjac jest przyklejona. wchodzi do nie 5 przewodow na wtyczce i jest zabezpieczone 7A bezpiecznikiem zamieszczam fotki. Mam 3 kostki a do radia moge podpiac 2 jedna zasilanie i sterowanie 2 4 zielone przewody na glosniki i 3 kostka czerwona nie mam pojecia do czego nie byla podlaczona poprzenie radiu nie bylo orginalne z audi raczej z pasata. do tej puszki z tylu przychodzi zasilanie 12V czy to wzmacniacz czy ktos sie spotkal z takim czym Prsoze o Pomoc

colorumia
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: colorumia » 07 mar 2010, 19:42

Witam dzisiaj patrzałem po włączeniu radia przy dodatkowym kablu który jest przy antenie nie posiadam żadnego napięcia a jakie powinno być?

z tego co wyczytałem zasilany wzmacniacz jest z tego brzęczka który sygnalizuje otwarcie drzwi, gdzie znajduje sie wzmacniacz antenowy w Avancie, żeby można było sprawdzić czy dochodzi do niego napięcie

czy na wejściu i wyjściu wzmacniacza powinno byc +12V

Awatar użytkownika
extrem
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: extrem » 28 mar 2010, 15:20

ajsiol
Mialem ten sam problem, te glośniki mają oryginalne wzmacniacze wbudowane i graja tylko z oryginalnym radiem. Ja swoje wywalilem i zrezałem nowe razem z instalacją. Troche pracy z tym jest ale efekt jest ładny. Trzeba kupić tylko 2 nowe głośniki i zrezać.
Powodzenia

grysiuu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grysiuu » 28 mar 2010, 17:20

Można to obejść stosując odpowiednią przejściówkę na kablach-koszt ok.70PLN.

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 29 mar 2010, 12:30

Chce podlaczyc nowego radio graja, wczesniej mialem ori Bluepunkt Lubeck'a. Tylne glosniki byly podlaczone bezposrednio do ragia za pomoca kosteczek, teraz mam pytanie czy moge bez majmniejszego problemu poucinac te kosteczki i przerobic na najzwyklejsza kostke?
Obrazek

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 29 mar 2010, 12:45

marcinGD pisze: bez majmniejszego problemu poucinac te kosteczki i przerobic na najzwyklejsza kostke?
ja bym tak zrobił, odrazu wszystkie przewody do jednej kostki iso, zarówno od przednich jak i tylnych głośników i bedzie <ok>
albo zobacz czy da radę dołożyc jeszcze 4 kable do tej kostki co są przednie głośniki. Estetyczniej by to wtedy wygladało tylko musisz mieć takie odpowiednie końcówki na kabel. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 29 mar 2010, 20:33

tomekk666 pisze: ... musisz mieć takie odpowiednie końcówki na kabel.
A jest wogole cos takiego? Myslalem ze nie nada kupic tych koncoweczek osobno, one sie jakos specjalnie nazywaja?

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 30 mar 2010, 00:23

marcinGD pisze:A jest wogole cos takiego? Myslalem ze nie nada kupic tych koncoweczek osobno, one sie jakos specjalnie nazywaja?
z tego co wiem to nie da się, trzeba całą kostkę kupić z końcówkami kabelków, koszt koło 5-10 zł

Dimont
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dimont » 30 mar 2010, 08:22

To nazywa się kostka iso :-D

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 30 mar 2010, 21:10

krisPrG pisze:
marcinGD pisze:A jest wogole cos takiego? Myslalem ze nie nada kupic tych koncoweczek osobno, one sie jakos specjalnie nazywaja?
z tego co wiem to nie da się, trzeba całą kostkę kupić z końcówkami kabelków, koszt koło 5-10 zł
Tez tak myslalem, pierwszy raz o czyms takim slyszalem ze te koncoweczki da rade kupic osobno dlatego z ciekawosci pytalem jak kolega wyzej o czyms takim napisal. Bo o calej kostce z kabelkami wiedzialem, ze sa do kupienia za przyslowiowe drobne ;-)
Dimont pisze:To nazywa się kostka iso :-D
Piwo lubie, ale ciemny jak butelka nie jestem wiem jak ta kostaka sie nazywa, chodzilo o same metalowe koncoweczki na kabelki bo kolega wczesniej napisal, ze mozna cos takiego dokupic.

Dimont
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dimont » 31 mar 2010, 12:03

To najlepiej iść do sklepu elektrycznego tzn w którym mają elektronikę itp i powiedzieć że trzeba Ci konektorki do kostki iso a jak nie to wyjmij na wzór i zanieś :lol:

Awatar użytkownika
krisPrG
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisPrG » 31 mar 2010, 13:15

Dimont pisze:To najlepiej iść do sklepu elektrycznego tzn w którym mają elektronikę itp i powiedzieć że trzeba Ci konektorki do kostki iso a jak nie to wyjmij na wzór i zanieś :lol:
a jak tak powie to dostanie odpowiedź czy o te mu chodzi i pokażą pierwsze jakie mogą mieć. trzeba kupić całą kostkę, tak to wygląda:

[ Dodano: 2010-03-31, 13:17 ]
przewodów jest jakieś 10 cm i potem lutuje się kabelki, lub jeśli ma się zwinne rączki to można powyciągać kabelek razem ze "wsuwką/konektorkiem"

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 31 mar 2010, 21:22

jeśli ma się zwinne rączki to można powyciągać kabelek razem ze "wsuwką/konektorkiem"
Aż takich bardzo zwinnych mieć nie trzeba, a płaski, cieniutki śrubokręcik żeby wyprostować haczyki w konektorkach w kostce i wyjdą bez problemu - jednak nie wiem po co - żyły są zagniecione a "łapki" malutkie i mogą ponownego zagniecenia nie wytrzymać. lepiej polutować do istniejących kabli i zaizolować koszulkami termokurczliwymi ;-)

Awatar użytkownika
yawor
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: yawor » 31 mar 2010, 23:11

Dla poszukujących kostek i wtyków bez kabelków (z pinami do zarobienia):

Strona żeńska (z dziurkami ;))
http://allegro.pl/item956446757_kostka_ ... _2217.html

Strona męska
http://allegro.pl/item958543073_kostka_ ... _0371.html
http://allegro.pl/item958543067_kostka_ ... _0372.html
http://allegro.pl/item959049907_pin_met ... _0353.html

Gdyby te aukcje padły, to nick usera z alledrogo to FUTURE1.

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 01 kwie 2010, 21:05

Radiograj podlaczony, ale mam problem z glosnikami a konkretnie z tylnym. Po wybalansowaniu wszytskiego na rowno jak podkrece troszke glosniej glosnik na podszybiu od strony kierwocy charczy a pasazera po tej samej stronie ledwo co gra pozostale graja rowno. Po zbalansowaniu calosci na przod i tym samym rozlaczeniu tylu gra wszytsko czysto nawet jak zrobie duzo glosniej. Teraz mam tak ustawione, ze tylne graja slabiej a przednie mocniej wtedy nic nie charczy. Czyzby tylny glosnik zakonczyl swoj zywot? Bo takie bylo moje pierwsze przypuszczenie? Wczesniej mialem podlaczone radio nieporownywalne z tym co teraz i wogole nie dawalo sie tego odczuc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl