[B3 1.8 S] lekko szarpie podczas jazdy
[B3 1.8 S] lekko szarpie podczas jazdy
Mam taki problem. Ostatnio zauważyłem że podczas jazdy autkiem lekko poszarpuje. Nie jest to ciągłe szarpanie tylko raz na jakiś czas. W trakcie szarpania tak jakby gubił moc. Do tego mam wrażenie że auto jest troche słabsze "w ogóle" np podczas ruszania spod świateł. Mam instalacje I gen. Wtrysk jednopunktowy. Wydaje mi się że szarpało już wcześniej ale była zima i myślałem że to nierówności na drodze. Czy może być to źle ustawiony zapłon lub przewody do wymiany? Mogę tylko napisać że pod maską słychać przeskakującą iskrę
Sprawdź sobie najpierw cały ukł. zapłonowy czyli kable,świece,kopułkę ... Jeśli to wymieniałeś to może być i zapłon , tylko wtedy by Ci chyba autko też nie równo chodziło. Chyba że CI iskra przeskakuje lub coś , to może być cewka albo jeszcze coś innego. Najlepiej zacząć od kabli itp zobaczyć czy nie mają przebicia.
wymieniłem świece kopółke i palec przewody są w porządku. Praca silnika na biegu jałowym jest bardzo nie równa, jazda na biegu 1szym i 2gim bez gazu to jakieś nieporozumienie. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Aha lekko przyspieszyłem zapłon ale to nic nie dało. Odpala bez problemu, nie strzela ale już puszczenie gwałtownie nogi z gazu na 1ce lub 2ce powoduje mocne szarpnięcie.
Teraz to szarpanie nie ma nic wspólnego z pierwszym postem. Moc jest , iskra nie przeskakuje, dalsze objawy j.w.
Teraz to szarpanie nie ma nic wspólnego z pierwszym postem. Moc jest , iskra nie przeskakuje, dalsze objawy j.w.
podstawa wtrysku jest nowa. jeśli może być to spowodowane poduszkami (oby tak było) to na bank one są przyczyną, wymienie i zobacze co to da.
[ Dodano: 2011-03-04, 11:38 ]
poduszki wymienione problem pozostał. Na gazie nie ma tego szarpania, najgorzej jest na benie. Puszczam nogę z gazu szarpie, dodaje gwałtownie gazu i to samo jakby chciało silnik z ramy wyrwać. Swiece nowe kable i kopułka też, podstawa wymieniona.
[ Dodano: 2011-03-04, 11:38 ]
poduszki wymienione problem pozostał. Na gazie nie ma tego szarpania, najgorzej jest na benie. Puszczam nogę z gazu szarpie, dodaje gwałtownie gazu i to samo jakby chciało silnik z ramy wyrwać. Swiece nowe kable i kopułka też, podstawa wymieniona.