Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4] Sterowanie el. szybami i szyberdachem bez kluczyka

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

[B3/B4] Sterowanie el. szybami i szyberdachem bez kluczyka

Post autor: Audi 80 Polska » 04 mar 2010, 22:03

Po tym jak kolega opowiedział mi jak działają elektryczne szyby w jego BMW postanowiłem, że sam zrobię coś podobnego w mojej 80tce.

Chodzi o to aby w każdym momencie gdy otwarte są drzwi kierowcy można było sterować elektrycznymi szybami oraz szyber-dachem bez kluczyka w stacyjce.
Koncepcja to podanie plusa na sterowanie szyb za modułem komfortu (w ten sposób automatyczne odsuwanie szyby kierowcy nie działa po otwarciu drzwi kierowcy bez włączonego zapłonu).

1. Zlokalizować moduł komfortu i przewód czerwono-niebieski który należy rozciąć na jego końce założyć konektory [1 i 2]. Jeden z końców dobrze jest przedłużyć.
2. Zlokalizować kostkę krańcówek drzwi – biała 2 pinowa kostka z dwoma lub jednym kablem (brązowo-żółtym i brązowo-zielonym) i podpiąć się do brązowo-żółtego (drzwi kierowcy) [3]
3. Podłączyć się do czerwono czarnego przewodu przy module komfortu i rozdzielić go na na dwoje.
4. Podłączyć wszystko do przekaźnik wg. schematu

Obrazek Obrazek

:idea: Schemat elektrycznych szyb z zaznaczonymi miejscami wpięcia :idea:

Obrazek

Teraz po otwarciu drzwi kierowcy będą działały elektryczne szyby. Wadą jest brak wyłącznika czasowego co mogłoby spowodować wyładowanie akumulatora przez podświetlanie klawiszy i załączony przekaźnik. Myślałem nad jakimś urządzonkiem które wyłączyłoby to wszystko po określonym czasie. Wtedy mnie oświeciło aby użyć sygnału oświetlenie wnętrza które w B4 jest automatycznie wyłączane po kilku minutach gdy drzwi są otwarte. Odnalazłem kabel oświetlenia idący do słupka, są to właściwie sklejone trzy kable. Podłączać się należy do skrajnego z paskiem [5] i podłączyć go do dodatkowego przekaźnika (jest on potrzebny bo dwoma masami jednego się nie załączy).
Efekt – gdy w dowolnej chwili otworzy się drzwi kierowcy szyby i szyber dach będą działać. Jeśli będą cały czas otwarte to zasilanie dla szyb i drugie przekaźnika zostanie odcięte razem ze zgaśnięciem oświetlenia wnętrza (lub po czasie po jakim gaśnie jeśli oświetlenie jest permanentnie wyłączone). Takie podłączenie można zastosować tylko w B4.

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 05 mar 2010, 14:38

no i nieźle <ok> w innym temacie już o tym pisaliśmy ale powtórzę: ja się zastanawiam nad podłączeniem szyb pod moduł od szyberdachu i dopiero wtedy podpiąć to tak jak ty opisujesz... szyberdach działa aż do momentu otwarcia drzwi oraz tez ma czasowe wyłączenie po którym podświetlanie gaśnie... jakby podpiąć pod ten moduł szybę i podpiąć to tak by działało po otwarciu drzwi wtedy powinno wszytko gasnąć tak jak gaśnie podświetlanie szyberdachu...

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 05 mar 2010, 19:20

a może jako wyłącznik zastosować krańcówkę w drzwiach?szyby i szyber działały by tylko wtedy gdy drzwi byłyby zamknięte lub na odwrót :roll:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 05 mar 2010, 19:32

shellah pisze:a może jako wyłącznik zastosować krańcówkę w drzwiach?szyby i szyber działały by tylko wtedy gdy drzwi byłyby zamknięte lub na odwrót :roll:
no tak ale w tym wszystkim chodzi by szyby działały i przy otwartych i przy zamkniętych drzwiach...

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: shellah » 05 mar 2010, 19:50

to już przesadzacie :-P po co komu otwierać okna jak ma otwarte drzwi :roll: przesyt formy nad treścią ;-)

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 05 mar 2010, 20:18

shellah pisze:to już przesadzacie :-P po co komu otwierać okna jak ma otwarte drzwi :roll: przesyt formy nad treścią ;-)
Mi to bardzo ułatwi życie bo często mój samochód stoi latem na podwórku i się wietrzy z otwartymi szybami... Kluczyki zazwyczaj leżą u mnie w pokoju i dzięki temu nie będę musiał latać specjalnie po kluczyki jakby np. zaczęło padać albo naszła noc.

Myślałem także nad dodaniem osobnego włącznika załączającego moduł komfortu aby do kolejnego zatrzaśnięcia drzwi szyby działały.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: shellah » 05 mar 2010, 20:25

aldi pisze:Kluczyki zazwyczaj leżą u mnie w pokoju i dzięki temu nie będę musiał latać specjalnie po kluczyki jakby np. zaczęło padać albo naszła noc.
no to wsiadasz do auta zamykasz drzwi za sobą zamykasz okna lub otwierasz i po sprawie :-P kluczyki zbędne

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 05 mar 2010, 22:42

Shellah, jeśli chodzi o to aby zrobić aby działały zawsze albo przy zamkniętych drzwiach to trzeba by zastosować jakieś czujniki ruchu bo tak świecące się przyciski rozładowałyby akumulator (jakby tak postał tydzień albo dwa).

Co do twojej koncepcji to wykombinowałem jeszcze jedno rozwiązanie.
Odłączyć krańcówkę od modułu komfortu (aby wyłączał szyby tylko mechanizm czasowy) i dać przekaźnik do kabla czarno-niebieskiego aby gdy drzwi są otwarte podawało na niego plus oszukując tym samym że zapłon jest włączony.
Wtedy gdy drzwi będą otwarte szyby będą cały czas włączone (!) a po ich zamknięciu będzie miało się minutkę na używanie elektryki.
Schemacik do tego:
Obrazek

VatoLoco
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: VatoLoco » 01 kwie 2010, 03:11

Orietujecie sie czy mozna osiagnac taka funkcjonalnosc aby :
Po otwarciu drzwi ( nacisnieciu na klamke) szyby sie delikatnie opuszczaly (2 cm ) a po zamknieciu domykaly ?
Mam audi Cabrio i wiem ,ze w niektorych samochodach dziala taki system
Czy modol konfortu pozwoli to osiagnac ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl