Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABK] Przymiarka do instalacji II gen.

Wszystko co związane z LPG
Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 25 gru 2009, 13:04

rsdziadek pisze:Patrząc z drugiej strony gdy masz wlew w zderzaku w zimie po zajechaniu na stację interesuje Cię tylko uchylenie szybki i słowa "do pełna poproszę" , a nie musisz wysiadać, szukać w bagażniku przejściówki i dokręcać ... no chyba, że panowie na stacji gazowej są aż tak uprzejmi .. ;-)
Owszem można i tak, ale nie każdy kto będzie tankował auto będzie się chciał bawić w odrapywanie błota i lodu z wlewu, a poza tym jeżeli niedokładnie domknie wlew bo niestety nie każdemu się chce naleci tam tyle syfu, że przy następnym tankowaniu może Ci się nie domknąć zawór (u brata tak było) i wtedy to ty, a nie tankujący będziesz tańczył wkoło auta zastanawiając się co zrobić aby gaz nie uciekał, ciekawa opcja prawda :?: Inna sprawa, że schowany wlew wygląda znacznie schludniej niż taki zamontowany w zderzaku, albo jak niektórzy wizjonerzy w błotniku.
Jesli nie bedzie to roznica 200-300 zl to tak sie stanie <ok>
Z tego co się orientuję to dopłata do wlewu pod klapką to coś koło 100PLN.

kiloff
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kiloff » 25 gru 2009, 13:11

ale przeciez pod klapka sie miesci normalny pelnowymiarowy wlew do gazu ...

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 25 gru 2009, 14:29

kiloff, Nikt nie twierdzi że się nie zmieści, a nie dość że się zmieści to jeszcze nie szpeci nam zderzaka, zresztą o kwestiach praktycznych i wizualnych napisałem wyżej :mrgreen:

Awatar użytkownika
rsdziadek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rsdziadek » 26 gru 2009, 09:35

Jeśli się zmieści pełny wlew pod klapką to nie ma tematu. Osobiście widziałem tylko takie z dokręcaną przejściówką i stąd moje spostrzeżenia.
Jeżeli chodzi o błoto lód i inne dziwne rzeczy na zderzaku to przez trzy zimy nie miałem żadnego problemu, a jeżdżę bez chlapaczy.

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 26 gru 2009, 11:30

Ja jeżdżę bez chlapaczy i niestety każdej zimy mam "piękne" zwisy ze śniegu i błota na zderzaku, chociaż oczywiście nie tak malownicze jak z przodu ale jednak. Ja mimo wszystko polecam wlew pod klapką PB, a co do instalki to radziłbym dołożyć kilka setek do sekwencji, niż później ratować silnik po ewentualnych strzałach, jak poszukasz na forum znajdziesz gotowe i sprawdzone przez klubowiczów konfiguracje instalacji zarówno II jak i IV generacji i takiego zestawu powinieneś zażądać od gazownika.

SowaBezOka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SowaBezOka » 01 kwie 2010, 21:15

@benek77 - niestety ciezko jest doszukac podzespolow uzytych do ich instalacji.

Ja wciaz nie zainstalowalem gazu do swojej audi, poki co pomalutku eliminuje wszelkiego typu usterki i ustereczki :) i mysle, ze w polowie kwietnia juz bedzie u gazownika.

Zdecydowalem sie na instalacje II-giej generacji na ponizszych podzespolach:
Sterownik Bingo S4
Reduktor BRC ECO 140 kw AT90E lub Lovato 140kw
BLOS
Butla w kole
Zawor pod klapka

Co rusz powstaja nowe tematy podobnego typu.

Prosilbym, aby inni uzytkownicy ABK+LPG wymienili tutaj swoje instalacje (II, III czy IV) oraz jej podzespoly. Przyblizony przebieg i okres jej eksploatacji, oraz ewentualne koszta dotychczasowych konserwacji lub napraw.

Z cala pewnoscia ulatwi to wybor instalacji gazowej i uzytych w niej podzespolow przyszlym uzytkownikom ABK chcacych zagazowac swoje auto.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 kwie 2010, 21:56

Po co Ci ten sterownik Bingo S4 tańsze Bingo M by wystarczyło a do Blosa najlepiej weź jakiś najtańszy sterownik typu mini-lambda. Odcięcie 4 wtryskiwaczy jest nie potrzebne bo są one wszystkie podłączone do dwóch kabli jak w mono-wtrysku.
Chyba że bardzo zależy ci na innych funkcjach bingo jak przełączanie przy określonej temperaturze czy oszukańcze wskazanie poziomu gazu (w S4).

[ Dodano: 2010-04-01, 22:02 ]
Druga sprawa to znalezienie gazownika który założyłby Blosa.

SowaBezOka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SowaBezOka » 01 kwie 2010, 22:05

faktycznie Bingo M ma opcje wskazywania rezerwy gazu wiec i to bedzie dobre rozwiazanie. Nie orientuje sie czy ma opcje trybu awaryjnego (tzn zebym mogl odpalac nie uzywajac benzyny) ?

czemu moga wystapic problemy / odmowy do instalacji BLOSA??

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 01 kwie 2010, 22:18

Tryb awaryjny na pewno jest tylko trzeba powiedzieć gazownikowi aby włączył przy konfiguracji.
SowaBezOka pisze:czemu moga wystapic problemy / odmowy do instalacji BLOSA??
Tak, Blos to niestandardowe rozwiązanie i ten najlepszy czyli bez elektroniki jest niezgodny z polskim prawem. Kilka osób opisywało reakcję gazowników na słowo blos, oni wolą tłuc masowo popularne sprawdzone rozwiązania niż zajmować się "wynalazkami", jeśli dobrze poszukasz to może znajdziesz takiego który zechciał by go włożyć. Jeśli nie pozostaje założenie na własną rękę.
Blos powinien być podłączony wężem prosto z parownika bez silniczków krokowych na wężu. Czyli Bingo nie będzie mógł regulować składu mieszanki bo nie został przystosowany do pracy z blosem tylko zwykłym mikserem.

SowaBezOka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: SowaBezOka » 01 kwie 2010, 22:37

a jest sterownik przystosowany do pracy z BLOSEM?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 01 kwie 2010, 23:48

Jest wersja blosa z wbudowaną regulacją elektroniczną, nie mogę znaleźć informacji na temat jak jest realizowana. Czy jest do niego dołączany specjalny sterownik czy podłącza się do typowo mikserowych takich jak bingo... Zresztą ciężko jest taki znaleźć w jakimś sklepie internetowym czy aledrogo bo nie ma zbytu bo nie jest zbyt udany i ponoć czysto mechaniczny Blos sprawuje się najlepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl