witam moze ktos sie spotkal z takim problem
- pojawil sie on prawdopodobnie po przegonieniu samochodu po niemieckiej autrostradzie 300km ze stala predkoscia ok 150kmh
- objawy pojawialy sie powoli przez kilka mc, najpierw pojawilo sie cos w stylu grzechotania(jak luzna blacha ale nie metalicznie) po wrzuceniu 2 i rozpedzaniu samochdu od 1500obr do 2000obr, potem na wolnych obrotach bylo slychac cieche grzechotanie/mlaskanie ktore znikalo po wcisnieciu sprzegla, oba objawy wystepowaly tylko na mocno rozgrzenym silniku ( ok 20 km po warszawie)- padlo podejrzenie na lozysko na walku wejsciowym w skrzyni- doradzono mi odpuszczenie tematu i niezawracanie sobie tym glowy
- problemem zaczelem znow sie przejmowac kiedy zaczelo pojawiac sie chaczenie skrzyni
wyglada to tak ze wrzucajac 1,2,3 napotykamy opor po chwili bieg wskakuje ( czasami opor jest na tyle duzy ze odpuszczam i wrzucam najpierw 2, ktora jest troche luzniejsza a potem 1) podczas tych operacji brak jakichkolwiek zgrzytow
- zaraz po zapaleniu silnika jest przewaznie wszystko ok moge spokojnie wrzucac 1/ wsteczny toczac sie w przeciwna strone bez jakichlowiek odglosow ( taki stan rzeczy wystepuje nawet po 15 min postoju)
- niedawno pojawilo sie szarpanie podczas ruszania (nie zawsze ) zauwazylem rowniez ze szarpie przy probie hamowania silnikiem na 2
- odglosy mlaskania- grzechotania wystepuje juz po lekkim rozgrzaniu silnika
generalnie wszystkie problemy na zimnym sa zerowe potem blyskawicznie narastaja i po rozgrzaniu sa troszke mniejsze ale nie znikaja
sprzeglo teoretycznie bylo zmieniane 70kkm wczesniej ( komplet LUKa - tego nie jestem pewien bo to relacja poprzedniego wlasciciela) sam przejechalem tym samochodem dopiero 30kkm samochod uzywany w 2/3 w wawie w dyzych korkach, ma delikatnego chipa, jakiegos upalania nigdy nie bylo ale tez nie jezdze nim super delikatnie
tu skoncze moj przydlugi wywod i mam nadzieje ze komus sie uda cos wywrozyc z tych fusow, dzieki za wszelkie uwagi
[audi 80 1,9tdi] problem sprzeglo/skrzynia
Re: [audi 80 1,9tdi] problem sprzeglo/skrzynia
Ja stawiam na sprzęglo :lol: