[90 b3 2.3 NG]układ chłodzenia pomocy
[90 b3 2.3 NG]układ chłodzenia pomocy
witam pomużcie bo już niewiem co robić,silnik się szybko nagrzewa tak jagby niebyło obiegu chłodzenia,tempratura dochodzi do prawie 110 stopni a wentylator się niezałącza,myślałem że wine ma czujnik wentylatora ale jest dobry,niewłącza się bo węże chłodznicy są na dole zimne zresztą tylko górna część chłodnicy się nagrzewa(górny plastik),dzisiaj wymieniłem termostat na nowy,a stary okazał się też dobry,i dalej nic się niezmieniło,przy zmianie termostatu spuściłem cały płyn i jak chciałem po złożeniu wlać z powrotem i tak jagby niechciał caciągnąć wody do układu,tak jak wlałem cały zbiorniczek,tak prawie się na tym skończyło bo płyn ledwo uchodzi ze zbiorniczka a dalej silnik się grzeje.wspomne że przed całą usterką wsypałem proszek uszczelniający,tak awaria odrazu nastąpiła (teraz już że baran ze mnie)audi jest z klimatronikiem i jak go załączam wentylator się włącza .Pomóżcie i z góry dzięki....
- percevalle
- Audi 80 Klub
Nypel1, może ten specyfik zamiast uszczelnić Ci chłodnicę po prostu ją zapchał.Jest nie drożna i dlatego dół chłodnicy jest zimny.Wyjmij chłodnicę,porządnie ją wypłucz,przeczyść.Potem zamontuj i dokładnie odpowietrz cały układ.Na forum był gdzieś opis jak to zrobić.A co do czyszczenia to kiedyś ponoć chłodnicę się płukało octem i sodą.Słyszałem że to pomaga pozbyć się syfu z chłodnicy.Ale nigdy tego nie robiłem bo nie wiem ile w tym prawdy ani w jakich proporcjach się to robi.
- percevalle
- Audi 80 Klub
luk o tym samym myśle,żeby wyciągnąć chłodnice i spróbować jakoś przeczyścić tylko najpierw chcem uzyskać jak najwięcej informacji ale dzięki i tak muszę to zrobić
[ Dodano: 2010-04-01, 22:01 ]
percevalle jutro się za nią wezme pożadnie ją przepókam a w sobote siebie bo już mnie nosi od tego wszystkiego pozdro 8-)
[ Dodano: 2010-04-01, 22:03 ]
percevalle jutro się za nią wezme pożadnie ją przepókam a w sobote siebie bo już mnie nosi od tego wszystkiego pozdro
[ Dodano: 2010-04-01, 22:01 ]
percevalle jutro się za nią wezme pożadnie ją przepókam a w sobote siebie bo już mnie nosi od tego wszystkiego pozdro 8-)
[ Dodano: 2010-04-01, 22:03 ]
percevalle jutro się za nią wezme pożadnie ją przepókam a w sobote siebie bo już mnie nosi od tego wszystkiego pozdro
jeżdzić niema nawet mowy,naszczęście kupiłem pare dni temu kolejne audi 80 2.0 16v qattro i mam się czym poruszać ale niemogę patrzeć jak moja perełka stoi bezczynnie pozdro 8-)
[ Dodano: 2010-04-02, 12:33 ]
chłodnicę właśnie wyciągnołem i niewiem czy mogę przeczyścić ją kartcherem i czy wogóle to coś da
[ Dodano: 2010-04-02, 12:33 ]
chłodnicę właśnie wyciągnołem i niewiem czy mogę przeczyścić ją kartcherem i czy wogóle to coś da
- tajson0909
- Forum Audi 80
chłopaki właśnie przepukałem chłodnice i okazało się że jest dobra włożyłem zpowrotem i dalej to samo,tak jagby nadal niebyło obiegu już niemam pojęcia a co myślicie o pompie wody,bo jak wleje z 2 litry wody to zbiorniczek jest pełny i wogóle niechce jej zaciągnąć nagrzałem już nawet do 110 stopni i nic termostat jest nowy i stary też był bo go sprawdzałem w misce,nalałem orącej wody i się otworzył i wogóle niektóre węże czuć że są puste,co o tym myślicie :cry:
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt: