[b4, 2.0 ABK LPG] Rozrusznik nie kręci
[b4, 2.0 ABK LPG] Rozrusznik nie kręci
Witajcie. Mam troche błahą prośbę. Po przekręceniu klluczyka zapalają się kontrolki, ale jak przekręcam dalej to niestety nic sie nie dzieje. Wyczytałem, że wina prawdopodobnie leży po stronie rozrusznika. Trzeba sprawdzić kable, ewentualnie popukać w niego młotkiem. Niestety jestem laikiem, i choć snuje domysły, to niestety nie mam pewności który element to dokładnie rozrusznik. Szukałem wwskazówki na forum, w internecie, ale bezskutecznie. Czy może ktoś dyspponuje zdjęciem wskazującym rozrusznik? Będę wdzieczny. Ewentualnie mmile widziane wskazówki dottyczące innych powodów awarii.
-
- Forum Audi 80
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja miałem identyczną sytuację. W moim przypadku to też była kostka stacyjki. Najłatwiej to sprawdzić nacinając izolację kabla od rozrusznika ten co idzie po stronie akumulatora. Następnie włączasz stacyjkę, sprawdzasz czy jest luz na lewarku biegów, dalej bierzesz kawałek kabla w miarę grubego i podajesz za jego pomocą napięcie bezpośrednio z akumulatora do tego przeciętego kabla, wtedy powinien zapalić. Jeśli tak to znaczy, że walnięta jest kostka stacyjki. Jeśli nie będzie kręcił to obstawiam sam rozrusznik.