[abk lpg] Dymi z wlewu oleju
[abk lpg] Dymi z wlewu oleju
witam chcialbym sie dowiedziec co sie dzieje z moim silnikiem poniewaz gdy rozkrece korek od oleju to z silnika wydobywa sie lekki bialy dymek i czuc spalinami a nie olejm dodam iz po lekkim rozgrzaniu zaczyna strasznie dymic na bialo a jak sie rozgrzeje to juz prawie wcale
Na przyszłość proszę tytułować wątki zgodnie z regulaminem i zasadami tytułowania wątków (aby tytuł streszczał istotę problemu).
Przed założeniem nowego tematu, proszę używać opcji szukaj i nie powielać wątków na forum.
Używaj polskich znaków w postach.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Na przyszłość proszę tytułować wątki zgodnie z regulaminem i zasadami tytułowania wątków (aby tytuł streszczał istotę problemu).
Przed założeniem nowego tematu, proszę używać opcji szukaj i nie powielać wątków na forum.
Używaj polskich znaków w postach.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2010, 20:13 przez Danonek, łącznie zmieniany 1 raz.
- percevalle
- Audi 80 Klub
To normalne ze jak odkrecasz korek to dmucha z pod pokrywy ciśnienie i czuć spalinami, bo znajdują ujście korkiem. Co do dymienia na biało przy rozgrzewaniu to tez jest to objaw normalny, bo w układzie skrapla sie woda, tym bardziej przy LPG. Ja bym sie na Twoim miejscu nie przejmował tymi objawami.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2010, 22:37 przez percevalle, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
Ja lalem doktora do diesla , i teraz do 1,6 pp tez lalem,bral mi olej no i kopcil,przez pol roku wykonalem chyba 3 takie zabiegi,i od jakichs 3 miesiecy nie wlewam bo przestal brac olej . Ale jak zacznie znow to dalej bede lal.Ja mam autko z 1991 r wiec to stary grat i nie zalerzy mi na nim.A pozatym taki silnik pp( goly) idzie kupic za 400zl,wiec nadczym tu myslec :lol:MarcinC pisze:
P.S. ja bym nie zasyfiał silnika żadnymi doktorami :!:
moim zdaniem koledzy to jest cos z silnikiem poniewaz kieyds mialem abt i wogole nie kopcil na gazie ani z deka a jak rozkrecilem korek od oleju to dymku zadnego nie bylo a wtym jest wiec podejzewam ze silnik jest na nic glowica moze uszczelka z dobrego silnika nie powinien lecic dymek anio czuc spalinami po odkreceniu korka oleju
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
Woda z rury to od gazu leci,tankujesz lpg zawsze na tej samej stacji?Ja tankowalem zawsze u takiego kolesia, co tylko lpg ma.I zauwazylem ze wlasnie cos woda leci z rury i silnik nierowno czasem chodzi. teraz tankuje na statoil bo tam place za gaz a nie za wode.A litr oleju na 1300km to duzo,i napewno jest to powodem kopcenia.Zrobisz co zechcesz ja bym mu pyknol doktora,ale to twoja decyzja
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
To dużo bierze, jak 1 litr na 1300 km.no olej to pobieral ostatnio na 1300km dolalem 1 litr mineralnego a teraz to jezdze i znowu zobacze ale strasznie pluje woda z tlumnika widac jak woda leci a plynu narazie nie ubywa zauwazylem tez ze duzo pali bo w miescie to za 20 zl zrobie jakies 55km
a w tyrasie 100km wychodzi jakies 13 lpg
Sprawdź kompresję na każdym tłoku i podaj tutaj wartości, jeżeli są dobre to bierz się za robotę uszczelniaczy zaworowych, wielu użytkowników miało podobny problem i w większości przypadków wymiana "gumek" poskutkowała. Nie wlewaj żadnych badziewi tylko zrób najpierw to co mówię, a woda z wydechu jest to normalny proces zachodzący w katalizatorze w wyniku wypalania się spalin, albo też jeżeli auto stoi na dworze a robisz tylko krótkie trasy i się nie oczyszcza dobrze to jest zwykła rosa czy para wodna.
To normalne.