[80 B4 2.0 ABK] Trzęsie całym autem, przy zmianie biegów....
[80 B4 2.0 ABK] Trzęsie całym autem, przy zmianie biegów....
Witam, Panowie mam problem od jakiegoś czasu przy zmianie biegów trzesie mi całym autem, nie wiem co to może być, tzn mam przypuszczenie, że to wina puduchy pod skrzynią biegów ponieważ kiedyś wymieniałem poduchy pod silnikiem, bo (troche poszalałem i je wyrwało :oops: ). A może to jeszcze coś innego proszę o pomoc.
Pozdrawiam Piku
Pozdrawiam Piku
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Ja mam problem ze swoim autek odkąd go kupiłem... :-| Przy ruszaniu strasznie mi trzęsie budą... Mam wrażenie jak by silnik miał wyskoczyć Dzieje się to gdy puszczam sprzęgło, a najbardziej jest to widoczne kiedy ruszam na skręconych kołach... :roll: Mam zamiar wymienić wszystkie poduchy pod silnikiem i skrzynią. Macie może jakieś rady co to innego może być?? Ja jeszcze myślałem o przegubie wewnętrznym ale nie wiem czy dobrze myślę...
Bardzo możliwe, że masz taki sam problem jak ja, trzeba sprawdzic przegóby i poduchy pod skrzynią.
Przegóby łatawej sprawdzic, skręcając szybko koła na maxa prawo/lewo objawą jest stukanie w któryms z kół, wtedy mam przegób do wymiany.
Najlepiej to podjechac na stacje diagnostyczną na trzepaczki i tam sprawdzą i powiedzą co jest nie tak. Tez musze podjechać upewnic się co jest jeszcze nie sprawne.
Nie wiem czy jeszcze nie jest na wykończeniu sprzęgło, to również bardzo prawdo podobne.
Przegóby łatawej sprawdzic, skręcając szybko koła na maxa prawo/lewo objawą jest stukanie w któryms z kół, wtedy mam przegób do wymiany.
Najlepiej to podjechac na stacje diagnostyczną na trzepaczki i tam sprawdzą i powiedzą co jest nie tak. Tez musze podjechać upewnic się co jest jeszcze nie sprawne.
Nie wiem czy jeszcze nie jest na wykończeniu sprzęgło, to również bardzo prawdo podobne.
Przeguby przynajmniej wewnętrzne, można sprawdzić w prosty sposób. Wjedźcie sobie na kanał. Samochód na luz i ręczny. Łapiesz za półośke i próbujesz nią poruszyć do przodu lub do tyłu ( tak jakby samochód miał jechać w tył lub przód)i nie może być żadnego luzu. To znaczy nie powinniście ruszyć półośki. Jeżeli się rusza choć trochę to znaczy, że wewnętrzny przegub zaczyna siadać.
Wiem to z własnego doświadczenia i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest.
Wiem to z własnego doświadczenia i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest.
- Niki20
- Forum Audi 80
- Imię: Dominik
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
gigs, no nie powiem, że tak nie jest bo tak jest. Też muszę właśnie sobie w taki sposób sprawdzić czy to nie przegub wewnętrzny... Ale ostatnio jedna osoba wsiadła i powoli ruszała a ja obserwowałem zachowanie silnika i przy puszczaniu sprzęgła silnik mocno ciągnęło do przodu. Prawdopodobnie to wina poduszek... :?:
Moj problem Wyglada tak [ABK]: silnikiem trzepie na wolnych obrotach, chodzi jak diesel z wyrobionymi poduchami jak ruszam to tez szarpie i tak samo podczas zmiany biegów, poduszki komplet były zmieniane ok pol roku temu, czy to mozliwe zeby tak szybko sie wyrobiły? ewentualnie co to może byc bo ja juz nie mam pomysłów.