[b4] jak zabezpieczyć halogeny przed złodziejem?
[b4] jak zabezpieczyć halogeny przed złodziejem?
Witam, tak jak w tytule. Czy ktoś z Was miał do czynienia z nieustającą walką ze złodziejami halogenów w Waszych 80? Sprawa tyczy się samochodu mojego taty, jakieś 2 razy kradli mu halogeny. Kiedy ukradli pierwszy raz po zamontowaniu drugiej pary założył samodzielnie jakieś zabezpieczenia razem z wujkiem mechanikiem, wydawało się, że będzie ok.. niestety nie zdały egzaminu, światła kolejny raz poszły sie ... . Teraz halogeny montuje jedynie na dłuższe trasy, przez resztę czasu leżą w piwnicy. Tutaj pytanie do Was, czy ktoś wie jak zabezpieczyć te światła przed złodziejami? Jakieś "domowe wynalazki"? Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.
Na przyszłość proszę stosować tagi w tytule wątku i nie używać wulgaryzmów na forum.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Na przyszłość proszę stosować tagi w tytule wątku i nie używać wulgaryzmów na forum.
Zapoznaj się z regulaminem i zasadami tytułowania wątków.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 21:19 przez siarka, łącznie zmieniany 1 raz.
siarka, ciężki temat bo jak je np. w jakiś sposób przymocujesz-jakieś dodatkowe śruby,wkręty itp. to gdy złodziei będzie próbował Ci je ukraść a halogeny nie będą chciały wyjść to jeszcze połamie Ci zderzak. I dopiero będziesz w plecy.Moim zdaniem montaż jakichś kratek,bolcy na zewnątrz auta jest bez sensu i będzie strasznie szpecić auto. No niestety kierunki i halogeny ukraść bardzo łatwo bo wystarczy tylko moment i już są odkręcone. Na złodzieje może nie być rady niestety. Jak będzie chciał ukraść to ukradnie i jeszcze auto zniszczy.
a zastanawialiście się po 1 nad zastąpieniemtaj srubki krzyżakowej mocujacej zaślepkę (które ja trace co rusz) np. przez nit, albo zaklejenie krzyżaka klejem, żeby nie było czym złapać przy wykrecaniu?? no i może sam halogen tez nitem, zawsze to trzeba miec coś wiecej niż śrubokret zeby je wyjąć a w końcu każdy wie co i jak ma a żarówek nie wymienia sie na codzień wiec raz na jakiś czas można na to wiecej czasu poswiecic...
Ja rozbierając kilka b4 spotkałem się z przykręconymi na imbusy halogenami na pewno złodziej nie będzie nosił przy sobie imbusów a co ciekawszego jeden zderzak od spodu był zaklejon y cały blachogumem przez co po zdjęciu z auta dalej nie mogłem odczepić halogenów i zajelo mi to ponad godzinę żeby wyciąć i oczyścić. jeżeli ktoś potrzebuje halogenów lub innych części b4 albo b3 kontakt pw. Pozdrawiam
Ja miałem kiedyś w B4 zakręcone na jeden imbus i jeden torx
Rano śrubki leżały pięknie odkręcone pod zderzakiem !
Teraz mam inny patent dogiętą blachę obejmującą i wchodzącą w obudowę halogenu
(tak że nie ma możliwości wyrwania jego nawet łamiąc uchwyty)
przynitowaną do zderzaka (do wymiany żarówki rozwiercanko) - złodziej nosi różne klucze i wkrętaki ale mam nadzieje że wiertarki, młotka i przecinaka nie noszą
przynitowaną do zderzaka (do wymiany żarówki rozwiercanko) - złodziej nosi różne klucze i wkrętaki ale mam nadzieje że wiertarki, młotka i przecinaka nie noszą
Kolego troche nie umiem sobie wyobrazić jak zabezpieczyłeś halogeny tą blachą. Możesz troche wiecej napisać, bo może to jest jakiś patent...cinekp82 pisze:Ja miałem kiedyś w B4 zakręcone na jeden imbus i jeden torx
A to że najwyzej ktoś wróci ze "sprzetem" to jest prawdopodobne, ale moim zdaniem watpliwe. Znajdzie sie wiele innych 80 bez takich zabezpieczeń wiec po co sie meczyć i narażać na zauważenie grzebiec długo przy halogenie jak na mieście można inną bez zabezpieczeń znaleźć.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
Jelly, ale kolega cinekp82, ma troche drozsze oswietlenie zderzaka niz przecietna 80tka, wiec zlodziejowi bardziej sie bedzie oplacac wrocic bo nie czesto sie spotyka to oswietlenie ;]
cinekp82, no przydalo by sie zebys opisal jasniej i szczegolowiej swoj patent... moze juz wykminiles aparat (bo z tego co pamietam to zdjecia z Twojego tematu sa z jakiegos zlotu) to bys porobil fotki?
co do samych zabezpieczen, trzeba wziac pod uwage, ze jednak musi to byc takie zabezpieczenie zeby mozna bylo samemu je odbezpieczyc bo wiadomo ze zderzaka nie odkrecimy zbyt latwo bez odkrecenia kierunkow i halogenow...
osoba od ktorej kupilem zderzak rs2 przykleila kierunek silikonem, tez musialem sie nameczyc z godzine nad odklejeniem, ale koles mial zamocowany zderzak w troche inny sposob pozatym mial troche wiecej miejsca niz ja na pasie przednim... mimo to srobka kierunku byla machnieta szpachla! tak i nie mozna bylo normalnie odkrecic bo najpierw musialem wydrapac ja z krzyzyka na srobokret, a to tez troche trwalo... tak wiec mysle ze wlasnie w ten sposob sobie zabezpiecze moje oswietlenie... mianowicie, torx'owa srobka i zaszpachlowac, a widac tez bardzo roznicy nie bedzie jezeli srobka bedzie srebrna a szpachla koloru szarego ;]
no to tyle, pozdro
cinekp82, no przydalo by sie zebys opisal jasniej i szczegolowiej swoj patent... moze juz wykminiles aparat (bo z tego co pamietam to zdjecia z Twojego tematu sa z jakiegos zlotu) to bys porobil fotki?
co do samych zabezpieczen, trzeba wziac pod uwage, ze jednak musi to byc takie zabezpieczenie zeby mozna bylo samemu je odbezpieczyc bo wiadomo ze zderzaka nie odkrecimy zbyt latwo bez odkrecenia kierunkow i halogenow...
osoba od ktorej kupilem zderzak rs2 przykleila kierunek silikonem, tez musialem sie nameczyc z godzine nad odklejeniem, ale koles mial zamocowany zderzak w troche inny sposob pozatym mial troche wiecej miejsca niz ja na pasie przednim... mimo to srobka kierunku byla machnieta szpachla! tak i nie mozna bylo normalnie odkrecic bo najpierw musialem wydrapac ja z krzyzyka na srobokret, a to tez troche trwalo... tak wiec mysle ze wlasnie w ten sposob sobie zabezpiecze moje oswietlenie... mianowicie, torx'owa srobka i zaszpachlowac, a widac tez bardzo roznicy nie bedzie jezeli srobka bedzie srebrna a szpachla koloru szarego ;]
no to tyle, pozdro
Patencik wytrenowałem w zwykłym zderzaku B4 na zwykłych halogenach
U siebie mam troszkę inaczej rozwiązane bo są inne mocowania no i fotek nie mam możliwości zrobić na razie - no chyba że spali mi się żarówka od kierunku bo też jest problem z odkręceniem jej
Postaram się dorwać halogen od kolesia i zapodam fotki (z telefonu :mrgreen: ) poglądowe jak rozwiązałem ten problem na ori prostokątnych halogenach.
U siebie mam troszkę inaczej rozwiązane bo są inne mocowania no i fotek nie mam możliwości zrobić na razie - no chyba że spali mi się żarówka od kierunku bo też jest problem z odkręceniem jej
Postaram się dorwać halogen od kolesia i zapodam fotki (z telefonu :mrgreen: ) poglądowe jak rozwiązałem ten problem na ori prostokątnych halogenach.
Dzięki wszystkim za rady i ogólne zainteresowanie tematem
Tata zastosował sposób ze spiłowaniem śrubek, żeby nie szło odkręcić, niestety złodzieje wyłamali lampy (czy je uszkodzili czy nie nie mam pojęcia, tak czy siak zostały skradzione) Postaramy się jednak zastosować inne pomysły, które podsunęliście. Czekam na fotki od Cinka
Tata zastosował sposób ze spiłowaniem śrubek, żeby nie szło odkręcić, niestety złodzieje wyłamali lampy (czy je uszkodzili czy nie nie mam pojęcia, tak czy siak zostały skradzione) Postaramy się jednak zastosować inne pomysły, które podsunęliście. Czekam na fotki od Cinka
Kolega 8S3 z naszego forum ma ciekawe zabezpieczenie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/538 ... 4a3e0.html
Jego temat:
https://audi80.pl/coupe-26-v6-felgi- ... t10880.htm
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/538 ... 4a3e0.html
Jego temat:
https://audi80.pl/coupe-26-v6-felgi- ... t10880.htm