[B3 1.8 S] Hamulec ręczny
[B3 1.8 S] Hamulec ręczny
Witam
Mam pewien dość uciążliwy kłopot - hamulec ręczny słabo działa - tylko 3 ząbki (bardzo ciężko się zaciąga na 3 ząbek). Nawet na bardzo małym spadzie (na parkingu) 2 ząbek nie utrzyma auta nawet jak jest też na biegu.
Proszę o pomoc, bo to jednak dla mnie dyskomfort.
Mam pewien dość uciążliwy kłopot - hamulec ręczny słabo działa - tylko 3 ząbki (bardzo ciężko się zaciąga na 3 ząbek). Nawet na bardzo małym spadzie (na parkingu) 2 ząbek nie utrzyma auta nawet jak jest też na biegu.
Proszę o pomoc, bo to jednak dla mnie dyskomfort.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Na początku spróbuj naciągnąć linki, pod autem, mniej więcej na środku masz taką aluminiową blachę zdejmij ją i Twoim oczom ukaże się element do naciągania linek od ręcznego, spróbuj naciągnąć. A jeżeli to nie da rezultatu, to najprawdopodobniej okładziny do wymiany (ja u siebie wymieniałem okładziny i linki, bo były pozrywane)
Jeżeli masz kanał, to bez problemu naciągniesz sobie te linki, a jeżeli jesteś sprytny, to i bez kanału se poradzisz. Pozdrawiam
Jeżeli masz kanał, to bez problemu naciągniesz sobie te linki, a jeżeli jesteś sprytny, to i bez kanału se poradzisz. Pozdrawiam
Ja chce się podłączyć pod temat, u mnie tak jak u kolegi zaciągało się na max 3 ząbki i w ogóle ręcznego nie było. Do tego co najbardziej mnie boli, odbija dopiero po dniu lub więcej. Popuściłem linke żeby na 6 ząbków się zaciągało ale hamulca jak nie było tak i nie ma. Dodam że mam z tyłu tarcze - w dobrym stanie tak jak też klocki. Czy to może być przyczyna zapieczonych linek? Czy może zacisków? Nie chce za bardzo teraz bawić się hamulcami, ściągać zaciski bo w razie niezłożenia tego na czas opuścił bym szkołe a tego nie chce bo matura tuż tuż.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
dla mnie to wygląda na zaciski, po prostu nie działają jak trzeba, może wystarczyłoby ich przeczyszczenie, albo regeneracja. Jeszcze możliwe, że linki ze starości nie chodzą luźno w pancerzach i gdy zaciagniesz reczny to dopiero po jednym dniu odpuści. Ja jak kupiłem swoje audi to nie miałem ręcznego, najpierw podciagnąłem linki, nic to nie dało, gdy zaciągałem ręczny czuć było poór w pewnym miejscu, zdenerwowałem się i pociągłem z całej siły za dźwignię ręcznego aż linki popękały :lol: Później wymieniłem okładziny w tylnych bebnach i obie linki, okazało się, że żadna z linek nie chodziła swobodnie w swoim pancerzu. Po wymianie linek i okładzin, wszystko działa.Tomcio90 pisze:Ja chce się podłączyć pod temat, u mnie tak jak u kolegi zaciągało się na max 3 ząbki i w ogóle ręcznego nie było. Do tego co najbardziej mnie boli, odbija dopiero po dniu lub więcej. Popuściłem linke żeby na 6 ząbków się zaciągało ale hamulca jak nie było tak i nie ma. Dodam że mam z tyłu tarcze - w dobrym stanie tak jak też klocki. Czy to może być przyczyna zapieczonych linek? Czy może zacisków? Nie chce za bardzo teraz bawić się hamulcami, ściągać zaciski bo w razie niezłożenia tego na czas opuścił bym szkołe a tego nie chce bo matura tuż tuż.
Panowie proponuje na początek sprawdzić linki , bo jeżeli przy zaciągniętym na max hamulcu jest 3 ząbek i zero efektów to na 90% macie zardzewiałe linki . Trzeba się troche upaprać i sprawdzić czy chodzą luźno i czy nie mają załamań , czy panceż nie jest pęknięty - wtedy dostaje się woda do środka i efekt gotowy .
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
A może linki nie są dość naciągnięte ? Jak zaciągasz dźwignię od ręcznego, to w którym położeniu zostaje dźwignia gdy tylne hamulec zaczyna łapać ?kubik pisze:U mnie ręcznego nie było, bo zaciski się pozapiekały. Powierzchnia tarcia było bardzo mała. Po wymianie i dotarciu sie klocków ręczny jest dużo lepszy ale to i tak jeszcze nie to. Linka napewno nie jest zardzewiała.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80