witam mam taki problem w moim abk 2.0 silnik pracuje szorstko przy przyspieszaniu mam dziwne chrzatanie w wydechu takie jakby piasek i czasami takie szarpniecia czy to wina katalizatora ktury niejest w stanie wypuscic wszystkich spalin
[ Dodano: 2010-04-12, 21:42 ]
mam to od roku wszysko w silniku mam sprawne nowa przeplywka czujniki chodzi rowno ale miekkosc przy przyspieszaniu zanikla mam auto od 9 lat a od roku tak mi robi ja stawiam na katalizator ale moga byc inne przyczyny
[ Dodano: 2010-04-13, 13:45 ]
czy jest ktos w stanie pomuc przy przyspieszaniu wrazenie nierowne przyspieszenie ale w malym stopniu co silnikiem hamuje niema tej mocy co powinien miec i czasami widze na komputerze ze sona trzyma bodata mieszanke odmula sie po jakims dluzszym czasie albo jak wtyczke z przeplywomierza odepne i zalaczem to tez sie odmula czyzby spaliny staly przed katalizatorem i pokazuje bogata mieszanke ?
[B4/ABK] Szorstka praca silnika
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Podstawą dobrego działania silnika ABK, jest sprawność tego przekaźnika https://audi80.pl/b4-abk-przekaznik- ... t22250.htm .
dzisiaj troche poregulowalem ,mialem znowu blad 552 i 523 niewiem dlaczego zwiekszylem zaplon idzie troche lepiej ,na wolnych obrotach chodzi cicho ,rowna sonda dobrze pracuje ,ale jak przygazowuje to taki odglos szorstki jakby wydech mial dziure i szorstka praca silnika ,przekaznik 30 juz poprawialem luty ,wszytko jest spraswne nieweim moze cos z rozrzadem ciezko powiedziec ale blad pojawil sie moze ze odpiolem na wlaczonym silniku przeplywomierz na krutko jutro zobacze czy ma bledy jak niebedzie bledow to nieweim gdzie przyczyny szukac
no tak zgadzam sie ,auto mam od 9 lat sam wszystko sobie robie mam interfejs do grupy vw i do lpg umnie Bingo s i pieknie pokazuje jak dziala sonda lambda tps itp . zakupilem w zeszlym roku katalizator i od momentu jego wstawienia cos przy przyspieszaniu jakby katalizator udezal o szkynie biegow gdyz tam jest ok 7 mm odstepu do dzis sie glowie wszystko szcelne sprawdzone wyregulowane a objawy sa moze nie puka juz ale szorstko brzmi wydech w tym miejscu pod dupa zaglusza troche i wogule wymienialem popychacze na nowe polepszylo sie kapnolem sie ze rozad na walko srodkowym mil o jeden zbek przesuniecie poprawilem i praa silnika na biegu jalowym ucichla cichutko chodzi rowno niema bledow ale jak przyspieszam najbardziej odczowalne na nizszych biegach nastepuje jakies dziwk chcrzatania dosyc mozcno odczowalny ,chyba wyzuce katalizator i wstawiem przelot mam juz zrobione o srednicy 50mm taki przelot z orginalnymi mocowaniami dorobilem moze przestanie robic .bo naprawde juz nieweim co zrobic aby to ucichlo!
[ Dodano: 2010-04-14, 23:51 ]
zauwazylem jeszcze ze jak bylem w kanale to w kolektoze byl ten dzwik szorstki jak silnik pracowal na wolnych obrotach czyli przed katalizatorem.niewiem czy mam rozad sprawdzic jeszcze raz czy sa wlasciwe ustawione walek rozrzadu walek posredni i walek korbowy ,bo niewiezem ze cos innego jest nietak no chyba ze ten katalizator blokuje
[ Dodano: 2010-04-15, 11:51 ]
witam dzisiaj sprawdzilem komputer niemam zadnych bledow czyli wszystko gra z elektronkina sonda jak i inne podzespoly dobze pracuja ,przyspieszylem zaplon ale i tak pod walkiem rozadau jakby szorstka praca jak si rozgzal do wlaczenia wentylatora kilka razy zaczelo cos halasowac pod walkiem rozzadu taki stukot metaliczny ,glowica byla robiona 3 lata temu na nowke ,popyczacze wymienilem kilka dni temu i lepiej ale nie do konca ,mowilem o wałku posrednim przestawilem o jeden zabek bo niepokrywal sie z kreska na obudowie kopulki palec i zaczol chodzic cicho na wolnych obrotach z tym ze to niewiele pomoglo jesli chodzi o przyspieszanie i szorstkosc .czy moze ktos wie czy mam rozebrac rozzad i jeszcze raz sprawdzic te znaki czy to niema sensu i katalizator wyzucic /
[ Dodano: 2010-04-15, 14:03 ]
wlasnie wrucile rorzad mam dobrze ustawiony na kole zamachowym 0 walek posredni na pierwszym tloku kabla kopuki zaponowej walek rozadu przy gornej czesci glowicy kropka zaplonik lekko przyspieszylem nic to niepomoglo ale jest lepiej wiec zostal mi wywalic kata i wtedy sie dowiem jaka bedzie reakcja
[ Dodano: 2010-04-26, 22:36 ]
witam po kilku dniach doszlem do wniosku ze moze i mam przeplywomierz nowy ale o symbolu koncowym gornym 106 a dolny 301 a wczesniej mialem orginany z symbolem gornym 130 a dolny 301C mysle ze to jest sprawka zamulenia i glosnej pracy wydechu czasami zachodzi mi smrud paliwa niedopalonego duzo sprzedawcow mowilo ze pasuje do mojego ten o innym numerze przeplywomierz czy ktos ie zemna zgodzi jeszcze niezmienilem narazie jezdze ale taki szybki to on nejest choc sonda wzgledem przeplywki dzilala dobze wiec sam nieweim chcialbym o odpowiedz jakiegos doswiadczenia z innej strony
[ Dodano: 2010-04-27, 22:57 ]
wlasnie dzisiaj udalo mi sie rozebrac i naprawic przeplywomierz orgonalny podlaczylem a ten z koncowka 106 wyholem i auto odzylo i lepiej chodzi wniosek taki ze wine mial przeplywomierz prosze powiedziec czy ten z koncowka jest przypadkiem do silnikow 90km a nie 115km czy ktos wie ? <ok>
[ Dodano: 2010-04-27, 22:59 ]
zkoncowka 106 i 301 na dole bo po naprawie 130 i koncowka 301C chodzi duzo lepiej
[ Dodano: 2010-04-14, 23:51 ]
zauwazylem jeszcze ze jak bylem w kanale to w kolektoze byl ten dzwik szorstki jak silnik pracowal na wolnych obrotach czyli przed katalizatorem.niewiem czy mam rozad sprawdzic jeszcze raz czy sa wlasciwe ustawione walek rozrzadu walek posredni i walek korbowy ,bo niewiezem ze cos innego jest nietak no chyba ze ten katalizator blokuje
[ Dodano: 2010-04-15, 11:51 ]
witam dzisiaj sprawdzilem komputer niemam zadnych bledow czyli wszystko gra z elektronkina sonda jak i inne podzespoly dobze pracuja ,przyspieszylem zaplon ale i tak pod walkiem rozadau jakby szorstka praca jak si rozgzal do wlaczenia wentylatora kilka razy zaczelo cos halasowac pod walkiem rozzadu taki stukot metaliczny ,glowica byla robiona 3 lata temu na nowke ,popyczacze wymienilem kilka dni temu i lepiej ale nie do konca ,mowilem o wałku posrednim przestawilem o jeden zabek bo niepokrywal sie z kreska na obudowie kopulki palec i zaczol chodzic cicho na wolnych obrotach z tym ze to niewiele pomoglo jesli chodzi o przyspieszanie i szorstkosc .czy moze ktos wie czy mam rozebrac rozzad i jeszcze raz sprawdzic te znaki czy to niema sensu i katalizator wyzucic /
[ Dodano: 2010-04-15, 14:03 ]
wlasnie wrucile rorzad mam dobrze ustawiony na kole zamachowym 0 walek posredni na pierwszym tloku kabla kopuki zaponowej walek rozadu przy gornej czesci glowicy kropka zaplonik lekko przyspieszylem nic to niepomoglo ale jest lepiej wiec zostal mi wywalic kata i wtedy sie dowiem jaka bedzie reakcja
[ Dodano: 2010-04-26, 22:36 ]
witam po kilku dniach doszlem do wniosku ze moze i mam przeplywomierz nowy ale o symbolu koncowym gornym 106 a dolny 301 a wczesniej mialem orginany z symbolem gornym 130 a dolny 301C mysle ze to jest sprawka zamulenia i glosnej pracy wydechu czasami zachodzi mi smrud paliwa niedopalonego duzo sprzedawcow mowilo ze pasuje do mojego ten o innym numerze przeplywomierz czy ktos ie zemna zgodzi jeszcze niezmienilem narazie jezdze ale taki szybki to on nejest choc sonda wzgledem przeplywki dzilala dobze wiec sam nieweim chcialbym o odpowiedz jakiegos doswiadczenia z innej strony
[ Dodano: 2010-04-27, 22:57 ]
wlasnie dzisiaj udalo mi sie rozebrac i naprawic przeplywomierz orgonalny podlaczylem a ten z koncowka 106 wyholem i auto odzylo i lepiej chodzi wniosek taki ze wine mial przeplywomierz prosze powiedziec czy ten z koncowka jest przypadkiem do silnikow 90km a nie 115km czy ktos wie ? <ok>
[ Dodano: 2010-04-27, 22:59 ]
zkoncowka 106 i 301 na dole bo po naprawie 130 i koncowka 301C chodzi duzo lepiej