[B4, ALL]Sprężarka klimy - problem? - kilka pytań.
[B4, ALL]Sprężarka klimy - problem? - kilka pytań.
Wczoraj myślałem sobie, że zrobię sobie klimę na ten rok, ale podejrzewam, że coś nie tak jest ze sprężarką.
Gdzieś obiło mi się o oczy, że przy włączonej klimie powinny obroty pójść w górę, a u mnie po włączeniu klimy obroty spadają o 50rpm.
Druga sprawa dotyczy oleju sprężarki, a konkretnie gdzie jest zlokalizowany wlew oleju, ile go wchodzi i jaki olej się leje do klimy na odczynnik r12?
Trzecia, gdzie jest napinacz paska od klimy, z góry go nie widać z dołu jeszcze nie zaglądałem.
Zastanawiam się jeszcze nad zmianą instalacji pod odczynnik 134a, ale to chyba trzeba wymienić całą instalację.
Gdzieś obiło mi się o oczy, że przy włączonej klimie powinny obroty pójść w górę, a u mnie po włączeniu klimy obroty spadają o 50rpm.
Druga sprawa dotyczy oleju sprężarki, a konkretnie gdzie jest zlokalizowany wlew oleju, ile go wchodzi i jaki olej się leje do klimy na odczynnik r12?
Trzecia, gdzie jest napinacz paska od klimy, z góry go nie widać z dołu jeszcze nie zaglądałem.
Zastanawiam się jeszcze nad zmianą instalacji pod odczynnik 134a, ale to chyba trzeba wymienić całą instalację.
Olej w układzie klimatyzacji wtłaczany jest razem z czynnikiem.Druga sprawa dotyczy oleju sprężarki, a konkretnie gdzie jest zlokalizowany wlew oleju, ile go wchodzi i jaki olej się leje do klimy na odczynnik r12?
z tego, co pamiętam, to nie ma tam napinacza, a naciąg paska reguluje się przez podkładkiLeeOne pisze:Trzecia, gdzie jest napinacz paska od klimy
było trochę na forum o tym więc na pewno znajdzieszLeeOne pisze:Zastanawiam się jeszcze nad zmianą instalacji pod odczynnik 134a, ale to chyba trzeba wymienić całą instalację.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Jeżeli sprężarka wytwarza odpowiednie ciśnienie to obroty powinny spaść oraz odczuwalny powinien być spadek mocy silnika podczas jazdy.LeeOne pisze:przy włączonej klimie powinny obroty pójść w górę
Sprężarka nie załączy się jeżeli nie ma w układzie czynnika.
Pozbycie się w 100 proc. oleju ze sprężarki jest możliwe tylko po jej demontażu.
Podjedź na ul.Szarych Szeregów i niech ci sprawdzą co jest ,tylko nie filozuj ,bo cię zgaszą na dzień dobry.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Czynnik a nie odczynnik nie napędza sprężarki ale sprężarka nie włączy się bez niego bo tak jest zabezpieczona.LeeOne pisze: Odczynnik raczej nie napędza sprężarki tylko silnik
Nie.Włączają się wentylatory chłodnicy i wzrasta pobór prądu a co za tym idzie obciążenie alternatora.Czy sprężarka działa czy nie najlepiej sprawdzić patrząc na jej sprzęgło czy się załącza.LeeOne pisze: jak włącza A/C to obroty spadają - tzn. że sprężarka pracuje
Myli mi się, bo w pracy mam dużo styczności z odczynnikamitokarka606 pisze:Czynnik a nie odczynnik nie napędza sprężarki ale sprężarka nie włączy się bez niego bo tak jest zabezpieczona.
W jaki sposób sprawdzić czy sprzęgło się załącza?tokarka606 pisze:Nie.Włączają się wentylatory chłodnicy i wzrasta pobór prądu a co za tym idzie obciążenie alternatora.Czy sprężarka działa czy nie najlepiej sprawdzić patrząc na jej sprzęgło czy się załącza.
- tokarka606
- Forum Audi 80
ciekawa teoriaLeeOne pisze:grze napisał/a:
Kolego, jak Ci może chodzić sprężarka skoro jak twierdzisz uciekł CI cały czynnik?
Odczynnik raczej nie napędza sprężarki tylko silnik, jak włącza A/C to obroty spadają - tzn. że sprężarka pracuje, ale nie ma czego sprężać
Swoją drogą, to przed nabiciem klimy powinno się sprawdzić jej szczelność.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Jak najbardziej.Swoją drogą, to przed nabiciem klimy powinno się sprawdzić jej szczelność.
Jeżeli po wciśnięciu AC przycisk się podświetla a mimo to sprężarka nie załącza się to na 100 proc. nie ma czynnika w układzie a to z kolei wróży sporą nieszczelność np.skorodowany skraplacz więc na początek sprawdzenie szczelności azotem.
-
- Forum Audi 80
witam przyłącze się do tematu.również mam problem z klimą po włączeniu chłodzi dość dobrze ale niestety tylko przez chwilę (ok 15min lub 10km jazdy )i się wyłącza zaczeło sie tak robić w zeszłe lato zaraz po nabiciu i odgrzybieiu (przed nabiciem chłodziła słabiej ale się nie wyłączała) jaka może być przyczyna rozłączania sprężarki?
- tokarka606
- Forum Audi 80
Sprężarka może się wyłączać z powodu zbyt dużego ciśnienia wytwarzanego przez nią w układzie a to może być przyczyna.
https://audi80.pl/b4-all-wymiana-zaworu-rozpreznegodlawika-klimatyzacji-vt32063.htm?highlight=wymiana+zaworu+rozpr%EA%BFnego
Na początek radziłbym jednak podjechać do warsztatu i sprawdzić jakie rzeczywiste ciśnienia panuję w układzie podczas pracy.
https://audi80.pl/b4-all-wymiana-zaworu-rozpreznegodlawika-klimatyzacji-vt32063.htm?highlight=wymiana+zaworu+rozpr%EA%BFnego
Na początek radziłbym jednak podjechać do warsztatu i sprawdzić jakie rzeczywiste ciśnienia panuję w układzie podczas pracy.