[b4 avant] antena dachowa
-
- Forum Audi 80
[b4 avant] antena dachowa
witam. mam takie pytanie. czy wie ktoś gdzie szukać przewodu który zasila wzmacniacz w antenie dachowej. wyjąłem obudowę oświetlenia bagażnika i jest tam dodatkowy przewód-biały- lecz nie ma w nim prądu.wyjąłem radio a tam nie ma żadnego przewodu który by pasował do tego zasilania. gdzie go szukać? którędy może być poprowadzony? proszę o pomoc.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
kabel antenowy wraz z kablem zasilającm białym zchodzi z pod sufitki po lewej stronie tapicerki , pod siedzeniem pasarzera przechodzi na środek tunelu i przy zmianie biegów łączy sie z kablem czrnym.tak że do radia dochodzi czarny wystarczy dać zasilanie i zmacniacz będzie działał. Dla pewności proponuje sprawdzić miernikiem.
Witam dzisiaj trochę poszukałem i znalazłem wolny kable w okolicach radia, zmierzyłem ze ma przejście z kablem który znajduje się pod lampka w bagażniku, na jego drodze miedzy bagażnikiem a radiem nie znalazłem żadnego urządzenia które przypominało by wzmacniacz ( chyba ze gdzieś ukryte jest pod podłoga albo coś przeoczyłem ). Dodam ze kabel jest odłączony. Teraz mam pytanie czy jest to możliwe ze antena ma w sobie wzmacniacz?, czy podać na niego tego plusa co wyzwala brzęczek?
kabelek ma na sobie naklejkę z numerem może stok rozszyfruje gdzie powinien w ori być podłączony dzięki
kabelek ma na sobie naklejkę z numerem może stok rozszyfruje gdzie powinien w ori być podłączony dzięki
Pozwolę sobie odkopać ten temat zamiast zakładać zupełnie nowy bowiem mam ten sam problem w nadwoziu Avant.
Chodzi o słaby odbiór fal radiowych na nieoryginalnej zresztą antenie.
Pewne jest ze wymienię ją na nową tylko moje pytanie na jaką.
Taką z dodatkowym kabelkiem do zasilania wzmacniacza antenowego czy bez?
Od dłuższego czasu borykałem się z problemem zanikających fal radiowych, ostatnio powiedziałem sobie, że znajdę problem i go wyeliminuje raz na zawsze...
Poczytałem tu i tam, polecono separator antenowy do nie seryjnego radia.
Kupiłem ów separator ale niestety nic nie dał, odbiór dalej kiepski.
Zajrzałem więc pod lampkę znajdującą się w bagażniku i ujrzałem jakiś dodatkowy kabel wchodzący do anteny. Hmm... pomyślałem że trzeba znaleźć drugi koniec no i znalazłem przy radiu. Podałem na niego 12V i oprócz tego, że zasiliłem ten kabelek do anteny to okazało się, że przy otwieraniu drzwi włącza się pipek mimo wyłączonych świateł mniejsza z tym. Odór się nie poprawił.
No i pytanie lepiej antenę bez dodatkowego kabla + separator który i tak mam kupiony, czy antena z dodatkowym kablem i podanie 12V na dodatkowe zasilanie?
Chodzi o słaby odbiór fal radiowych na nieoryginalnej zresztą antenie.
Pewne jest ze wymienię ją na nową tylko moje pytanie na jaką.
Taką z dodatkowym kabelkiem do zasilania wzmacniacza antenowego czy bez?
Od dłuższego czasu borykałem się z problemem zanikających fal radiowych, ostatnio powiedziałem sobie, że znajdę problem i go wyeliminuje raz na zawsze...
Poczytałem tu i tam, polecono separator antenowy do nie seryjnego radia.
Kupiłem ów separator ale niestety nic nie dał, odbiór dalej kiepski.
Zajrzałem więc pod lampkę znajdującą się w bagażniku i ujrzałem jakiś dodatkowy kabel wchodzący do anteny. Hmm... pomyślałem że trzeba znaleźć drugi koniec no i znalazłem przy radiu. Podałem na niego 12V i oprócz tego, że zasiliłem ten kabelek do anteny to okazało się, że przy otwieraniu drzwi włącza się pipek mimo wyłączonych świateł mniejsza z tym. Odór się nie poprawił.
No i pytanie lepiej antenę bez dodatkowego kabla + separator który i tak mam kupiony, czy antena z dodatkowym kablem i podanie 12V na dodatkowe zasilanie?