Witam!
Mam taki dziwny objaw że słychać takie brzęczenie spod deski rozdzielczej w rytm wtrysku/wydechu tj. im szybciej się kreci silnik tym większa częstotliwość brzęczenia. Najbardziej wkurza pomiędzy 1000 a 2000 obrotami kiedy silnik pracuje najciszej, bo potem to już raczej nie słychać. Brzęczenie jest na tyle ciche, że muszę zamknąć drzwi i wyłączyć nawiew i radio aby to usłyszeć dobrze, niemniej jednak jest to wkurzające jak się jeździ.
Próbowałem patrzeć pod spód na podnośniku, jedna osłona od wydechu była odkręcona, ale dokręcenie nic nie zmieniło. Jak odkręcę półkę pod kierownicą i osłonę pod schowkiem od pasażera, to słychać głośniej jednak nie idzie zlokalizować skąd to dochodzi, bo słychać jednakowo głośno od strony pasażera jak i kierowcy. Ciężko to zlokalizować jak silnik pracuje, bo zagłusza na zewnątrz całkowicie.
Na pewno to nie jest wtrysk, bo jak przełączę na gaz to wtrysku już pod maską nie słychać a brzęczenie jest. Dodam, że nie mam żadnych wibracji w samochodzie podczas jazdy.
[b4 ABT] Rezonans, brzęczenie
[b4 ABT] Rezonans, brzęczenie
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, 14:41 przez rafgc, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Miałem podobny problem w swojej B3 przy takich obrotach jak opisujesz okazało się, że za ten dźwięk jest odpowiedzialna kierownica powietrza nagrzanego a dokładnie odkręcona nakrętka z podkładką która mocuje ten element wystarczyło tylko dokręcić. Nie wiem czy akurat ta część jest stosowana w twoim aucie.