Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[all] B3 B4 Ekonomiczna naprawa fotela kierowcy

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[all] B3 B4 Ekonomiczna naprawa fotela kierowcy

Post autor: Satar » 19 kwie 2010, 11:03

Witam Klubowiczów i wszystkich fanów Czterech kółek;)

Chciałbym zaprezentować Wam małe ulepszenie, które powstało w wyniku posiedzenia z kumplem przy złocistym „bezalkoholowym” z pianką:)

Chodzi o małe rezanko fotela kierowcy a konkretnie oparcia, które jak wiadomo prawie każdemu użytkownikowi (szczególnie modelu B3) po prostu się wyciera od pasa i załamuje od wysiadania skutkiem czego wygląda tak:

Obrazek Obrazek Obrazek

Po prostu szmata wypierdziana i tyle. W moim przypadku 22 lata swoje zrobiły <buu>

A więc tak:

* Kupujemy sobie fotel pasażera-jak wiadomo o niebo mniej używany. Ja mam fuksa &#8211; ta sama tapicerka. Ostał mi się biedny po rozbiórce identycznej osiemdziesiątki

* Odkręcamy śrubę z przodu fotela...

Obrazek

...wysuwamy do tyłu uprzednio demontując czarną listwę maskującą szynę fotela z prawej strony. Radzę uważać, żeby nie ubrudzić tapicerki smarem z prowadnic!

Obrazek

* Wywalamy stary fotel z auta na zewnątrz &#8211; tu będzie Nam o wiele wygodniej

* Wyciągamy zagłówek

* Wypychamy kołki na zewnątrz jakimś śrubokrętem(najlepiej jakiś mały, długi i płaski) - na zdjęciu kołki już wysunięte

Obrazek

* Ściągamy zaślepkę śruby, demontujemy plastik zaślepiający mechanizm, odkręcamy śrubę- śrubokrętem krzyżakowym,
*{ :!: biała po lewejn a płaska czarna po prawej stronie :!: }*
i demontujemy zabezpieczenie.

Obrazek

* Z drugiej strony fotela robimy tak samo.

* Ściągamy oparcie podważając w miejscu mocowania zabezpieczenia.

* To samo robimy z rzeczonym dawcą;) Nie mam pojęcia jak to wygląda w innych typach :roll: . Mam tu na myśli wersję cabrio lub 90 itp ponieważ domyślam się, że tam może być elektryka, bądź inne wymysły

* Składamy oczywiście w odwrotnej kolejności :!: pamiętając o dokręceniu białej i czarnej śruby :!: bo cały fotel będzie latał

* Teraz radzę wypić meliskę bo jeżeli robisz to sam to kilka razy krzykniesz :mrgreen: <mur>
Uważaj na plastiki w prowadnicach fotela :!: Lubią wypadać :!:

Mowa o plasticzkach wchodzących w szyny w tylnej części. Gumka z przodu koło sprężynki też może wypadać skutkiem czego fotel będzie latał i będą problemy z blokowaniem go w odpowiedniej pozycji.

Gdy mamy już za sobą problemiki :evil: z właściwym osadzeniem fotela można się cieszyć z wygody siedzenia i jazdy...

&#8230; jedynie wprawne oko zobaczy, że regulacja kąta oparcia kierowcy jakby nie z tej strony...

Obrazek
Jeszcze tylko pranko i jak nowy!! POOOOZDRAWIAM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
maciek12
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maciek12 » 19 kwie 2010, 12:27

Dobra robota <ok> Nie wiem jak w B3, ale posiadacze B4 mogą łatwo dopaść siedzenie od wersji angielskiej, wtedy mają identyczne oparcie w idealnym stanie, nie muszą się martwić regulacją po przeciwnej stronie <ok>

Awatar użytkownika
lowslow89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lowslow89 » 22 kwie 2010, 08:39

Gratki za moda:D przyda się na pewno bo mam ten sam problem, a tapicer troche krzyknol za obszycie tego

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 22 kwie 2010, 10:10

Zawsze to fotel pasażera jest tańszy i mniej dobity. Poza tym jak kolega wcześniej napisał można spróbować z angolem <ok> Ja jednak wolę to rozwiązanie - bo tasze. Poza tym czas pracy to max 1,5 do 2 godzin więc niewiele a banan na twarzy :mrgreen:

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 23 kwie 2010, 20:27

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu. Czy zna ktoś sposób na skrzypiący fotel?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 27 kwie 2010, 15:08

Prawdopodobnie wysiedziana wyściółka ( zakładam, że chodzi o oparcie). Tam jest taka kratownica :?:/pierwsze zdjęcie w głębi/ czy coś takiego ponaciągane sprężynami. Jeżeli skrzypi Ci siedzisko to wymień gumy i plasticzki prowadnic. Siedzisko jest z gąbki także nie zaskrzypi :mrgreen:

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 27 kwie 2010, 21:37

Dzięki. Jeszcze jedno (może dla niektórych wyda się idiotyczne). Czy nasmarować slizgi, żeby zbytnio nie brudziły i ładnie się ślizgały?

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 29 kwie 2010, 13:09

Odrobinką tawotu czy coś takiego. Będą lżej się przesuwać. I plastiki się szybko nie skończą. Albo smarem teflonowym do łańcucha - tym suchym. Przynajmniej nie będzie łapał syfów. Pozdrawiam kolegę rowerzystę <piwo>

Awatar użytkownika
radziobiker
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: radziobiker » 29 kwie 2010, 13:19

Wielkie dzięki za pomoc. Smaru z teflonem u mnie dostatek.

suugi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: suugi » 03 kwie 2012, 17:53

Mam pytanko odnośnie tych plastików co są odpowiedzialne za blokowanie siedziska w pożądanej pozycji o których kolega wyżej pisał. Poprostu nie chce się zatrzasnac w pożądanej pozycji, trzeba nim troche potelepac aby się zatrzasneło. Idzie to kupic w sklepie czy tylko z używanego siedziska? Może ktoś ma jakies foty jak to wygląda?

Awatar użytkownika
Satar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Satar » 14 kwie 2012, 09:26

Tego typu rzeczy to tylko na szrocie. Albo pójdź na jakąś giełdę do handlarza to Ci skombinuje...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl