Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 JK] Dziwne zachowanie silnika przy zmianie biegów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
towerone
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 JK] Dziwne zachowanie silnika przy zmianie biegów

Post autor: towerone » 23 kwie 2010, 17:34

Witam!

Niestety, po raz kolejny sytuacja mnie zmusza do zaczerpnięcia Waszej opinii. Coś dziwnego dzieje się z samochodem w czasie zmiany biegów, gdy puszczam gaz i wciskam sprzęgło w pewnym momencie słyszę takie "brrrum", jakby obroty szły strasznie do góry, to trwa chwilę, ułamek sekundy i wszystko wraca do normy, do momentu aż znowu znowu nie puszczę gazu i wcisnę sprzęgła żeby zmienić bieg.

Nie potrafię dokładnie stwierdzić w którym momencie tak się dzieje, mnie się wydaje że to zjawisko występuje dokładnie w momencie puszczenia gazu, moja dziewczyna natomiast, która również jeździ tym samochodem, mówi że to "brrum" się pojawia gdy pedał sprzęgła dojdzie do końca.

Co to może być Panowie? Czy powinienem się martwić?
Dodam, że większych problemów z samochodem nie ma. Pali od razu, teraz jak i zimą. Jedynie co mnie denerwuje, to to że zaraz po odpaleniu trochę go telepie, z czasem jednak to mija. Odnośnie tego telepania, to możliwe, że przyczyną jest spalona świeca? Tak mi ktoś powiedział, ale świec jeszcze nie sprawdzałem.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 23 kwie 2010, 18:02

możliwe że świeca sprawdź i będziesz miał pewność no i poduszki silnika sprawdź :-D

Awatar użytkownika
spiczi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: spiczi » 23 kwie 2010, 23:06

CO do telepania to jak wyzej kolega pisze ktoras swieca/swiece beda spalone.
A co do rosniecie tych obrotów to czy na luzie na wolnych obrotach jak wciskasz sprzegło tez tak jest?

Awatar użytkownika
towerone
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: towerone » 24 kwie 2010, 11:08

CO do telepania to jak wyzej kolega pisze ktoras swieca/swiece beda spalone.
Ok, czyli mam potwierdzenie już wcześniej usłyszanej teorii.
Jednak o wiele bardziej od telepania wkurza mnie to dziwne zachowanie w czasie zmiany biegów.
A co do rosniecie tych obrotów to czy na luzie na wolnych obrotach jak wciskasz sprzegło tez tak jest?
Teraz nie potrafię tego jednoznacznie stwierdzić, muszę to jeszcze sprawdzić, ale wydaje mi się że wtedy tego nie ma choć pewny nie jestem.

[ Dodano: 2010-04-26, 07:42 ]
Wczoraj jeździłem samochodem, chciałem dokładnie wyczuć kiedy to się dzieje, ale to ustąpiło.
Po 4 dniach dziwnych zachowań jak ręką odjął, wczoraj próbowałem różnych opcji, wysokie obroty, niskie obroty, luz i nic, żadnego "brrumm", wszytko ładnie chodziło.

W sobotę samochodem jeździła dziewczyna i wtedy jeszcze nie było dobrze, ale teść jej poradził żeby powciskała sprzęgło parę razy. Wtedy to niby nie pomogło, ale na drugi dzień już było dobrze więc może z jakimś opóźnieniem to zadziałało.
Mam nadzieję, że już mu tak zostanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl