Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Coupe B4 2.6 ABC] elektryczne szyby

ODPOWIEDZ
damiango
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[Coupe B4 2.6 ABC] elektryczne szyby

Post autor: damiango » 26 kwie 2010, 20:36

Witam! ostatnio urwala mi sie linka od elektrycznych szyb, kolega rozebral i zablokowal szybe w pozycji zamknietej. Dzisiaj postanowilem sie tym zajac, rozebralem drzwi i mam w planie dorobienie nieszczesnych linek. W zwiazku z tym wazne pytanie do was..czy ktos zmierzyl dl obu linek? niestety ja nie mam takiej mozliwosci gdyz druga czesc oberwanej linki poszla w kosz. Po prostu uznalem ze znajde uzywke na allegro, wymienie i spokoj, niestety rzeczywistosc okazala sie brutalna..dobrych mechanizmow juz nie ma a oryginal kosztuje fortune..Moja coupeta jest z 94r, podobno w 91 mechanizm przeszedl jakies zmiany. Licze na Wasza pomoc:)

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 27 kwie 2010, 12:09

Jedz do serwisu i kup nową koszt niewiele większy od dorobienia.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 27 kwie 2010, 12:42

Ja kiedyś do cygara dorobiłem linki z linek od hamulców czy przerzutek od roweru. Te "baryłki" na końcach posłowały do tego mechanizmu przy silniczku. Drugie końce przy prowadnicy ścisnąłem z krótkimi końcami ori linki takimi kosteczkami elektrycznymi.
Działało do puki ktoś nie otworzył szyby w dół do ogranicznika wtedy ta kosteczka elektryczna puściła. Miałem jeszcze pomysł aby wziąć lutownicę do rynien i wlutować te linki w części przy prowadnicy ale miejsce mojego regenerowanego podnośnika przyszedł nowy ze szrotu.

damiango
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: damiango » 27 kwie 2010, 15:56

chybo101 pisze:Jedz do serwisu i kup nową koszt niewiele większy od dorobienia.

linke juz mam, kupilem 6m za 4,2 zl :-> ile kosztuje w takim razie nowa ori?

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 27 kwie 2010, 16:16

Brat dorabiał linkę do coupe koszt około 60 zł nowa linka 3 lata temu w serwisie to około 80zł.
Jak chcesz koniecznie dorabiać sobie linkę i znasz długości to zdejmij boczek w drugich drzwiach i zmierz długość.
Prawy siłownik i linka dostają najbardziej w dupę więc jak miał bym rzeźbić i bujać się często ze zdejmowaniem boczku bo coś się znowu wysrało to wolał bym kupić nową. Takie moje zdanie.

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 27 kwie 2010, 22:19

akurat jestem w trakcie rzeżbienia-przeróbki z manuala na eletryczne i jeśli ci to pomoże to mogę zmierzyć ;-)
a mam takie pytanie-jak jest rozwiązany mechanizm przy silniku ori??czy tak samo jak w manualu?tzn bęben na sprężynie do którego przeciwlegle są połączone linki i zwijają się w przeciwnych kierunkach?Bo myślę nad zastosowaniem od innego auta ze szrotu bo wiadomo do coupe ciężko dorwać :-P

damiango
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: damiango » 28 kwie 2010, 09:19

shellah pisze:akurat jestem w trakcie rzeżbienia-przeróbki z manuala na eletryczne i jeśli ci to pomoże to mogę zmierzyć ;-)
dzieki ale wlasnie wczoraj rozebralem drzwi od pasazera, przelozylem sprawne linki i to kólko(plastik na ktory nawija sie linka) do silniczka kierowcy, poskladalem do kupy i zalozylem..pierwsze wrazenia..chodzi jak nowe :-D dzisiaj dam troche smaru i spokoj z drzwiami kierowcy <ok> przed zamontowaniem oczywiscie zmierzylem linki i w tym tyg bede dorabial do drzwi pasazera. Martwi mnie jednak jedna rzecz..ten nieszczesny plastik na ktory nawija sie linka. Jest dobrze wyjechany, dzisiaj bede w nim rzezbil ale nie wyglada to ciekawie :-/ zastanawiam sie czy moze w mechanizmie od zwyklej 80 nie wystepuje taki sam plastik. Moze znajde na szrocie i po prostu przeloze?

[ Dodano: 2010-05-13, 12:55 ]
dodaje dl linek liczona od tych koncowek: 241cm i 121cm (choc mogly nastapic jakies bledy w pomiarach)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl