Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - zwiekszanie mocy - etapy

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
klekocix
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - zwiekszanie mocy - etapy

Post autor: klekocix » 02 maja 2010, 00:05

Witam :)

Prosiłbym Was o konkrety celem wyboru optymalnej drogi tuningu mojego TDI. Jako że wolałbym od razu nie wydawać "grubej kasy" na pełen tuning zastanawiam się nad kolejnymi etapami.

Chciałbym prosić o opinie szczególnie ludzi którzy mają w swoich samochodach podniesioną moc zgodnie z moimi koncepcjami - ile $$$ wyniosły modyfikacje oraz jakie były przyrosty KM i Nm.

Ile z seryjnego silnika 1Z wyciągnie się za pomocą:
- wtrysków AFN na seryjnym programie 1Z
- chipa "na miarę" bez zmiany wtrysków
- wtrysków 216 na seryjnym programie
- wtrysków AFN + chip "na miarę"
- wtrysków 216 + chip na miarę

Sam miałem już w życiu jedno auto TDI (Golf 3 z silnikiem 1Z) gdzie po zastosowaniu wtrysków od AFN + chipa z allegro (za 200 czy 300zł) test na hamowni dał 124KM i 320Nm.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 22:34 przez klekocix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 02 maja 2010, 00:36

Ile z seryjnego silnika 1Z wyciągnie się za pomocą:
- wtrysków AFN na seryjnym programie 1Z - na tym setupie około 100-105 koni

- chipa "na miarę" bez zmiany wtrysków - bez zmiany wtrysków efekt bedzie znikomy

- wtrysków 216 na seryjnym programie - obecnie mam teraz taki steup i szacuje na około 110-115 koni

- wtrysków AFN + chip "na miarę" - na takim setupie miałem 140 kucy i 300 momentu

- wtrysków 216 + chip na miarę - czekam na program ale myśle że około 150-160 kucy da rade wyciągnąć

co do kasy to za wtryski z AFN liczyć musisz około 400 zł za wtryski 216 nówki około 1000 zł albo dorwać używki, program zależy gdzie bo ceny różnie sie przedstawiają średnio około 800 zł plus do tego pomiar na hamowni.
Najlepiej będzie jak zwóricisz sie do kolegi kostrza on powie ci dokładnie co i jak.

klekocix
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: klekocix » 02 maja 2010, 08:25

Mortiis pisze:Ile z seryjnego silnika 1Z wyciągnie się za pomocą:
- wtrysków AFN na seryjnym programie 1Z - na tym setupie około 100-105 koni

- chipa "na miarę" bez zmiany wtrysków - bez zmiany wtrysków efekt bedzie znikomy

- wtrysków 216 na seryjnym programie - obecnie mam teraz taki steup i szacuje na około 110-115 koni

- wtrysków AFN + chip "na miarę" - na takim setupie miałem 140 kucy i 300 momentu

- wtrysków 216 + chip na miarę - czekam na program ale myśle że około 150-160 kucy da rade wyciągnąć

co do kasy to za wtryski z AFN liczyć musisz około 400 zł za wtryski 216 nówki około 1000 zł albo dorwać używki, program zależy gdzie bo ceny różnie sie przedstawiają średnio około 800 zł plus do tego pomiar na hamowni.
Najlepiej będzie jak zwóricisz sie do kolegi kostrza on powie ci dokładnie co i jak.
Bardzo cenne informacje mi przekazałeś (a zapewne nie tylko mi ale i innym obserwującym temat tuningu TDI i wahającym się jeszcze) :)

A jak sprawa się ma jeśli chodzi o zmianę wtrysków z AFN na 216? Po chipie tego pierwszego konieczna jest tylko korekta programu czy cały chip trzeba pisać od początku i cena znów 1000zł?

Jak wytrzymuje seryjne sprzęgło poszczególne setupy? (o ile masz seryjne sprzęgło?)

Oczywiście do kolegi "kostrz" również się odezwę :)

Awatar użytkownika
tokarka606
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tokarka606 » 02 maja 2010, 21:59

Mortiis pisze:- chipa "na miarę" bez zmiany wtrysków - bez zmiany wtrysków efekt bedzie znikomy
No proszę cię ,bez jaj ,115km i 270Nm już to miałem i różnica jest duuuża.

A co do reszty to się z tobą zgadzam.

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 03 maja 2010, 13:07

klekocix pisze:A jak sprawa się ma jeśli chodzi o zmianę wtrysków z AFN na 216? Po chipie tego pierwszego konieczna jest tylko korekta programu czy cały chip trzeba pisać od początku i cena znów 1000zł?

Jak wytrzymuje seryjne sprzęgło poszczególne setupy? (o ile masz seryjne sprzęgło?)

Wymiana samych wtrysków to jakieś 30 minut roboty jak się ma narzędzia :P co do programu to tylko korekta ale to też zależy od "pisarzyka" ale zazwyczaj korekta jest tylko no i pomiary na hamowni.

No tego w pełni nie jestm w stanie Ci powiedzieć bo jak kupiłem audiczke może dwa tydnie pojeździłem i sprzęgło się wysypało, sam zmieniłem na nówke z sachsa i narazie nie ma problemu, zobaczymy jak będzie ale jeśli w większe moce planujesz proponuje się rozejrzeć na sprzęgłem z VR6 :)

tokarka606 pisze: No proszę cię ,bez jaj ,115km i 270Nm już to miałem i różnica jest duuuża.

Źle się wyraziłem :P chodzi mi o to że lepiej dożucić 400 zł kupić wtryski z AFN i mieć większą zabawe z zetora bo prawda jest taka te 117 kucy to duża różnica z serią ale po krótkim czasie padnie stwierdzenie że za mało :)

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 03 maja 2010, 14:35

Mortiis pisze:ale jeśli w większe moce planujesz proponuje się rozejrzeć na sprzęgłem z VR6 :)
masz na mysli sam docisk :?:

klekocix
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: klekocix » 03 maja 2010, 15:30

karol121 pisze:
Mortiis pisze:ale jeśli w większe moce planujesz proponuje się rozejrzeć na sprzęgłem z VR6 :)
masz na mysli sam docisk :?:
Kompletne sprzęgło, nie tylko sam docisk. I nie chodzi tu o moc tylko moment obrotowy a właściwie nagły jego przyrost. Tylko takie sprzęgło wytrzymuje.

Miałem przygodę z kiepskim sprzęgłem w moim Golfie TDI po modach. Na 1,2 i 3 biegu auto przyspieszało bez zarzutu, natomiast wrzucając 4 czy jadąc na 5 i wciskając mocniej gaz obroty silnika rosły a prędkość nie :(

karol121
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karol121 » 03 maja 2010, 16:38

klekocix pisze:Kompletne sprzęgło, nie tylko sam docisk. I nie chodzi tu o moc tylko moment obrotowy a właściwie nagły jego przyrost. Tylko takie sprzęgło wytrzymuje.
ale zamach moze zostac przeciez tu chodzi o sile docisku Nm i on tu ma duzo do gadania jak tuninguja sprzegla to pierwsze co jest robione to ziekszaja sile docisku czyli w vr6 jest mocniejszy docisk

Zablokowany

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl