[2.0 ACE] czujnik predkosci
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
[2.0 ACE] czujnik predkosci
witam
ostatnio postanowiłem zmienić kable WN w moim aucie , na jednym z przewodów zauważyłem czujnik (jak się okazało prędkości obrotowej).
W moim silniku znajdował się na trzecim przewodzie, a czy nie powinien na pierwszym??
Czy ktoś ma taki czujnik lub wie gdzie powinien być??
ostatnio postanowiłem zmienić kable WN w moim aucie , na jednym z przewodów zauważyłem czujnik (jak się okazało prędkości obrotowej).
W moim silniku znajdował się na trzecim przewodzie, a czy nie powinien na pierwszym??
Czy ktoś ma taki czujnik lub wie gdzie powinien być??
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
oj chyba nie o tym mówimy czujnik spalania stukowego przykręcony jest na bloku silnika i daje sygnał o złym spalaniu mieszanki... nie moze on byc na przewodzie WN bo niby jak miałby badac czy mieszanka spaliła sie dobrze czy nie??
czujnik prędkości jest na kablu WN ale nie wiem na którym powinien sie docelowo znajdować??
czujnik prędkości jest na kablu WN ale nie wiem na którym powinien sie docelowo znajdować??
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Oj nie jestem pewien czy ten czujnik jest do obrotomierza...obrotomierz bierze sygnał z cewki albo alternatora...Jeden dzień jeździłem bez tego czujnika i obrotek działał
[ Dodano: 2010-05-05, 06:58 ]
Co do zdjęcia to ja zrobiłem tak:
1.) zdjąłem przewód na którym chciałem umieścić czujnik
2.) z końca który idzie do kopułki wyciągnąłem kabel tak ze fajka gumowa odsłoniła ten
3.) styk który wchodzi do kopułki
4.) odgiąłem metalowy zacisk który był na kablu i zdjąłem go
5.) na końcu założyłem czujnik i zacisnąłem ta metalowa końcówkę
i wszystko
[ Dodano: 2010-05-05, 07:02 ]
Zwracam się do kolegi krzA6 ...jak podłączyłeś vaga?? i jak to można zrobić w domowym zaciszu??
[ Dodano: 2010-05-05, 06:58 ]
Co do zdjęcia to ja zrobiłem tak:
1.) zdjąłem przewód na którym chciałem umieścić czujnik
2.) z końca który idzie do kopułki wyciągnąłem kabel tak ze fajka gumowa odsłoniła ten
3.) styk który wchodzi do kopułki
4.) odgiąłem metalowy zacisk który był na kablu i zdjąłem go
5.) na końcu założyłem czujnik i zacisnąłem ta metalowa końcówkę
i wszystko
[ Dodano: 2010-05-05, 07:02 ]
Zwracam się do kolegi krzA6 ...jak podłączyłeś vaga?? i jak to można zrobić w domowym zaciszu??
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Re: [2.0 ACE] czujnik predkosci
No to kłamiesz coś kolego.Lukaszbroz pisze: na jednym z przewodów zauważyłem czujnik (jak się okazało prędkości obrotowej)
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
dlaczego uważasz ze kłamie??
przed zmiana przewodów WN nie przyglądałem się zbytnio co na nich jest umocowane....
po zakupie nowych kabli i odczepianiu starych zauważyłem ten czujnik....
pojechałem do sklepu myśląc ze dostałem złe kable....
okazało się ze czujnik prędkości o którym pisze trzeba dokupić osobno (tak uczyniłem)
problem z założeniem rozwiązał się po czasie ....
pytanie zas było takie na przewodzie z którego do cylindrów muszę umieścić ten czujnik aby silnik działał poprawnie ...
początkowo był na 3 od chłodnicy
po zakupie kabli i zmontowaniu był na pierwszym (uważałem ze prawidłowo)
po pomocy kolegi z forum założyłem na czwarty licząc od chłodnicy .,.....i w czym tu widzisz kłamstwo?? :mrgreen:
przed zmiana przewodów WN nie przyglądałem się zbytnio co na nich jest umocowane....
po zakupie nowych kabli i odczepianiu starych zauważyłem ten czujnik....
pojechałem do sklepu myśląc ze dostałem złe kable....
okazało się ze czujnik prędkości o którym pisze trzeba dokupić osobno (tak uczyniłem)
problem z założeniem rozwiązał się po czasie ....
pytanie zas było takie na przewodzie z którego do cylindrów muszę umieścić ten czujnik aby silnik działał poprawnie ...
początkowo był na 3 od chłodnicy
po zakupie kabli i zmontowaniu był na pierwszym (uważałem ze prawidłowo)
po pomocy kolegi z forum założyłem na czwarty licząc od chłodnicy .,.....i w czym tu widzisz kłamstwo?? :mrgreen:
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wg. wszelkich informacji na forum nie da się połączyć VAGiem z silnikiem na mechanicznym wtrysku. Można co najwyżej odczytać kody samodiagnozy (migowe/błyskowe) przy użyciu żarówki i trzech kawałków kabla https://audi80.pl/b3-pm-diagnoza-bly ... t21067.htm .