Witam. Mój problem polega na tym, że odczytują wskazania w vagu po wciśnięciu "dechy" poziom wciśnięcia pedału to 77% kiedy odczytuję dane z silnika. Odczytując dane z auto. skrzyni poziom ten wynosi 99,6% czyli chyba ok. Zbyt luźną linkę gazu wykluczam, sprawdzałem to również bezpośrednio pod maską.
I teraz pytanie - czy przez to że na vagu pokazuje max 77% samochód może nie osiągać pełnej mocy na PB i lpg?
Dodam jeszcze że odczyt danych czujnika położenia przepustnicy w vagu jest płynny i nie wyskakują żadne błędy tego elementu.
Może ktoś pomoże? pozdrawiam.
[ABK AUTOMAT] Potencjometr przepustnicy dziwne wskazania VAG
[ABK AUTOMAT] Potencjometr przepustnicy dziwne wskazania VAG
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, 20:03 przez terrmitt, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
no właśnie, biegi chodzą OK, tylko zastanawia mnie czy komputer nie jest oszukiwany kiedy dostaje info że ma 77% otwartej przepustnicy to nie podaje właściwej / pełnej dawki paliwa czyli nie osiąga maksymalnej mocy. Właściwie jak na ABK w automacie to nie narzekam, ale gdyby się okazało że jest jeszcze 30% mocy nie wykorzystanej to byłoby super:P
Jest taka opcja że vag ma gdzieś przekłamanie? czy wpływa to na moc maksymalną?
Jest taka opcja że vag ma gdzieś przekłamanie? czy wpływa to na moc maksymalną?
na wolnych obrotach czujnik skrzyni i silnika pokazuje 0% czyli ok.
W miarę wciskania pedału gazu procenty rosną równomiernie bez przeskoków, z tym że od ECU wolniej ( przy pedale wciśniętym do połowy dla ecu jest 37% dla skrzyni 52% )
To co, oglądać się za nowym?
[ Dodano: 2010-05-12, 23:42 ]
Nikt nigdy nie miał podobnego problemu z potencjometrem?
W miarę wciskania pedału gazu procenty rosną równomiernie bez przeskoków, z tym że od ECU wolniej ( przy pedale wciśniętym do połowy dla ecu jest 37% dla skrzyni 52% )
To co, oglądać się za nowym?
[ Dodano: 2010-05-12, 23:42 ]
Nikt nigdy nie miał podobnego problemu z potencjometrem?