[80 B4] problem z pedałem gazu
-
- Forum Audi 80
Mi tez kolega urwał (kierowca opla - tam trzeba wszystko na siłe) no ale załozyłem nakładki na pedały z ryflowanej blachy i jestem zadowolonyKorNoLio pisze:Hehe to jest jedna z przypadłości Audi. Mi jakiś czas temu kolega też urwał pedal w ten sposób. Teraz jest przykrecony na stałe niestety, bez zawiasu
A dostajesz choć do tych pedałów ?? moze masz dobry tylko nie sięgasz i ci sie wydaje... ////joke//// :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:u mnie jest to samo ! ale się przyzwyczaiłem !
ja jak kupilemAUDI to tez mi sie urwal(jechalem w klapkach i zaczepil mi sie od spodu i jak pociagnelem nogo to wszystko wyskoczylo)pierwszo wszystko zlozylem i przykleilem te plastikowe wtyki,zatrzaski ale po jakim czasie puscilo, wiec wzielem 2 wkrety,przewiwrcilem otwory tam gdzie sa te zatrzaski,zlozylem wszystko do kupy skrecilem wkretami i trzyma do dzisiaj :lol: wszystko pracyje prawidlowo(ruch na sprezynie,zawiasie wlacznie) a widac tylko 2 lebki wkretow w plastiku 8-)
Pedał Gazu
u mnie było podobnie. jak kupiłem Audi tez był urwany pedał gazu (tzn ta nasadka z zawiasem)
dość długo szukałem i sie wkoncu udało znaleźć.
za nowy pedał gazu z nakładką w stanie idealnym + gumy na pedał hamulca i gazu (nowe) zapłaciłem 50 zł na szrocie :mrgreen:
jezeli chodzi o wymianę to jest banalnie prosta. mi zajeła jakies 15-20 min
1. odkręcić plastikową półkę schowek nad pedałami
2. pedał jest mocowany za pomocą platikowych zastrzasków (4 szt) wiec trzeba dobrze namacać miejsce mocowania i scisnąć 2 palcami a drugą ręką delikatnie podważyć małym płaskim śrubokrętem między aluminowym korpusem pedałów i tym całym plastikowym pedałem gazu. po tym zabiegu pedał powinien wyskoczyc z aluminiowego gniazda.
3. teraz trzeba wysciągnąć linkę gazu.
4. obócic pedał do góry nogami (mocowanie z zatrzaskami powinno byc skierowane do góry)i za pomocą małego płaskiego srubokręta wypchnąć mały plastikowy koralik z gniazda pedału (zabezpieczenie linki gazu zeby nie wypadła)
myśle ze nie powinno byc wiekszych problemów z jego wymianą.
jakby co to piszcie
dość długo szukałem i sie wkoncu udało znaleźć.
za nowy pedał gazu z nakładką w stanie idealnym + gumy na pedał hamulca i gazu (nowe) zapłaciłem 50 zł na szrocie :mrgreen:
jezeli chodzi o wymianę to jest banalnie prosta. mi zajeła jakies 15-20 min
1. odkręcić plastikową półkę schowek nad pedałami
2. pedał jest mocowany za pomocą platikowych zastrzasków (4 szt) wiec trzeba dobrze namacać miejsce mocowania i scisnąć 2 palcami a drugą ręką delikatnie podważyć małym płaskim śrubokrętem między aluminowym korpusem pedałów i tym całym plastikowym pedałem gazu. po tym zabiegu pedał powinien wyskoczyc z aluminiowego gniazda.
3. teraz trzeba wysciągnąć linkę gazu.
4. obócic pedał do góry nogami (mocowanie z zatrzaskami powinno byc skierowane do góry)i za pomocą małego płaskiego srubokręta wypchnąć mały plastikowy koralik z gniazda pedału (zabezpieczenie linki gazu zeby nie wypadła)
myśle ze nie powinno byc wiekszych problemów z jego wymianą.
jakby co to piszcie
Witam. Urwany pedał gazu w B4 to stały temat. Jeśli chodzi o wymontowanie go to trzeba go wypiąć z podstawy aluminiowej(od tyłu ma zatrzaski), nie jest to wygodna operacja, a wcześniej trzeba odpiąć linke gazu.Jeśli ktoś potrzebuje taki pedał to dzwońcie 0601378890 bo mam na stanie jeszcze kilka sztuk. Pozdrawiam