Witam,
jakiś czas temu miałem wymieniany synchronizator V biegu, po naprawie wszystko działało przez około 500km, ale zauważyłem, ze lewarek znacznie się porusza do przodu i tylu przy dodaniu/odjęciu gazu. Po tych 500 km, po zapięciu V i puszczeniu sprzęgła bieg się trzyma, można hamować silnikiem, ale przy dodaniu gazu momentalnie wybija mnie na luz ;/. V bieg wchodzi jakby trochę "płytko" ale bez dodania gazu siedzi i nie zgrzyta . Pozostałe biegi wchodzą dobrze, bez zgrzytów. Proszę o pomoc, może któryś z Kolegów spotkał się już z podobnym problemem? Próbowałem znaleźć podobny post, ale nie dałem rady, więc zakładam nowy temat. Pozdrawiam.
[B4 AAZ / ALL?] Wybija z V biegu przy dodaniu gazu
Z regóły takie objawy daje wyrobiony synchronizator ale może też być zacięty (uszkodzony) bezpiecznik biegu .Ewentualnie ktoś kto wymieniał ci ten synchronizator mógł (jeżeli sie da w niektórych konstrukcjach jest to mozliwe) odwrotnie załozyc przesówke sunchronizatora , miałem taki przypadek w vw transporterze że było odwrotnie złozone i przez jakiś czas bylo ok a puźniej bieg zaczoł wyskakiwac coraz bardziej i bardziej aż wogóle nie dało sie jechac na tym biegu.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A wniosek z tego jest oczywisty .Grzebanie w skrzyni biegów to nie taka prosta sprawa i trzeba się liczyć z tym że skrzynia po tym nie będzie już w pełni sprawna.maniek887 pisze:Z regóły takie objawy daje wyrobiony synchronizator ale może też być zacięty (uszkodzony) bezpiecznik biegu .Ewentualnie ktoś kto wymieniał ci ten synchronizator mógł (jeżeli sie da w niektórych konstrukcjach jest to mozliwe) odwrotnie załozyc przesówke sunchronizatora , miałem taki przypadek w vw transporterze że było odwrotnie złozone i przez jakiś czas bylo ok a puźniej bieg zaczoł wyskakiwac coraz bardziej i bardziej aż wogóle nie dało sie jechac na tym biegu.
Powiem ci kolego że na prawdę te poduchy wytrzymują wiele i uszkodzenie ich użytkując auto w normalny sposób jest raczej nie możliwe .Kilka dni temu robilem sprzegło i miałem okazję obejrzeć sobie te poduchy.Oczywiście obie ori ,mocno zmęczone guma trochę popekana szczególnie w prawej .Pomimo tego nic złego się nie dzieje i nic nie tłucze .Ale sprawdzić zawsze można bo ktoś mógł wcześniej wsadzić nową poduszkę a nowe w tym przypadku znaczy prawie zawsze gorsze niż ori z twardej nie trwałej i przenoszącej drgania gumy.Leo pisze:poduchy skrzyni sprawdź.