[ B4 1.9TDI ] Demontaż pokrywy zaworów.
[ B4 1.9TDI ] Demontaż pokrywy zaworów.
Witam chcę wymienić uszczelkę po pokrywą co trzeba najpierw zdjąć i odkręcić będę to robił 1 raz, uszczelkę mam gumową i czy dodatkowo przesmarować silikonem.I jeszcze jedno na górze jest wkładana odma taka rurka gumowa wchodzi do pokrywy zaworów i w tym miejscu poci się lekko jak to uszczelnić silikon :?:
- bartek18150
- Audi 80 Klub
- Imię: Dawid
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
pod uszczelke zadnego sylikonu :evil: Jak zdejmiesz, zabrudzenia przetrzyj drobnym papierkiem zarowno na glowicy jak i na deklu. Nastepnie odtlusc rozupuszczalnikiem a najlepiej benzyna ekstrakcyjna. Potem zakladasz czysciutka uszczelke na czysciutkie powiezchnie, dokrecasz z umiarem od srodka do zewnetrznej na krzyz. I nie ma prawa cieknac!!. A sylikon to lipa... Co do tego przweodu to najlepiej nowy a jak nie to posmaruj delikatnie pasta DIRCO, poczym zaluz i pozwul zaschnac <ok> Tylko nie przesadzaj z nia :!:
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
o tuż to nie dawaj żadnego sylikonu, ja jak u siebie w b3 zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów (tylko że uszczelka była korkowa) to najpierw dałem sylikon i wtedy leciało z pod pokrywy bardziej niż na starej uszczelce, a później dałem tą nową uszczelkę bez sylikonu i nigdzie nie leci <ok> Tak więc sylikonem NIE smaruj. :lol:
ta metoda działa ale w silnikach 1.6 D/TD :]bartek18150 pisze:dokrecasz z umiarem od srodka do zewnetrznej na krzyz
W AAZ i 1Z są CHUHOWE 3 śruby, które "sobie" trzymają dekielek ale na środku...
Ja już wymieniałem 3 dekle bo każdy był mikro podgięty i nie trzymał płaszczyzny... niezależnie od jakości uszczelki i dokładności oczyszczania ciekło tam gdzie pokrywa niedopychała...
Więc albo sprawdź czy pokrywa zaworów jest prosta albo opendzluj "dobrym" silikonem w taki sposób, żeby ci silikon potem w oleju nie pływał...
U mnie jedynie zadziałała wersja:
pokrywa<->silikon<->uszczelka<->silikon<->głowica