[80 B4 1.9 TDI]Vag nie łączy ze sterownikiem
[80 B4 1.9 TDI]Vag nie łączy ze sterownikiem
Witam,mam taki dziwny problem mianowicie:po podłączeniu Vaga, a mam ich dwa rodzaje, wszystkie Viakena więc chyba nie jakieś byle co-vag nie łączy się ze sterownikiem,dodam że jakiś czas temu Adamm z forum VW Golfa podłączał swojego Vaga i chodził bez zarzutu,możecie coś zaradzić,program jest oczywiście full opcja.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Vag łaczy się ze sterownikiem za pomocą kabelka który też ma w sobie trochę elektroniki więc pewnie z kabelkiem coś jest nie tak. Mój kabelek pomimo że jest chiński i za 40zl łączy się bez problemurewolwer pisze:Witam,mam taki dziwny problem mianowicie:po podłączeniu Vaga, a mam ich dwa rodzaje, wszystkie Viakena więc chyba nie jakieś byle co-vag nie łączy się ze sterownikiem
a jak podlaczysz vaga do silnika (czyli ta kostke czarna i biala) to swieci ci sie zielone swiatelko? (tez mam od viakena) jak nie swieci to czarna wtyczke odwrotnie podlacz, zielona dioda musi sie swiecic niezaleznie od tego czy masz wlaczony zaplon, dopiero pozniej jak chcesz sie za pomoca vaga podlaczyc z silnikiem to wlaczasz zaplon..
no dokladnie sterowniki musisz miec wgrane bo bez tego ani rusz..MUNIOR pisze:Nie pójdzierewolwer pisze:Sterownika nie miałem ale na com1 to bez sterownika powinien iść,
[ Dodano: 2010-05-14, 21:52 ]A to tylko to potwierdza.Sterowniki muszą być wgrane i to przed podłaczeniem kabelkarewolwer pisze:ale dalej vag wywala interfejs not faund,czyli interfejs nie wykryty.
jak masz vaga od viakena to oni plytke daja i tam masz stery, a jak nie to bodajze na ich stronce sa do sciagniecia...
jak kabelek jest na RS232 to prawdopodobnie będzie chodził bez sterowników (nie wiem jak Viaken ale samoróbka śmiga), chociaż czasem możesz mieć problem z portem RS232 w laptopie i będzie lipa (miałem taki przypadek że na Dell wcale nie chciał ruszyć a na HP śmigał, tylko nie wiem czy w tym Dell nie było coś uszkodzone)rewolwer pisze:Sterownika nie miałem ale na com1 to bez sterownika powinien iść,a com ustawiony w menadzeże
a jak masz na USB to bez sterowników nic nie zrobisz <ok>
ale pytanie czy system sam znalazl sterowniki? czy wywalil ci jakis blad? ja uzywam na usb i obeszlo sie bez wiekszych problemow ale rozumiem ze nie masz usb w laptopie i dlatego chcesz uzywac com'a, jak sie dioda swieci to kabelek jest ok, dostaje napiecie i swieci, kwestia podlaczenia sie z kompem, moze ten port com jest cos nie bardzo... jak masz mozliwosc to sprawdz na com'ie inne urzadzenie, to ze posiadasz starego laptopa to nie problem, oczywiscie jesli jest w nim sprawne wszystko...
do portu COM są w systemie standardowe sterowniki i jak laptop jest ok to powinno śmigać obojętnie co się podłączyjaco124 pisze:ale pytanie czy system sam znalazl sterowniki? czy wywalil ci jakis blad?
rewolwer, może masz gniazdo na innym porcie COM albo gryzie Ci się z innymi sterownikami (np. Bluetooth) ewentualnie port uszkodzony, jak masz możliwość to podłącz tego VAGa na stacjonarnym kompie (trochę roboty przy przenoszeniu kompa do garażu) albo na innym laptopie