Mam kłopot - można powiedzieć, że źle świecą mi przednie światła. Jakiś czas temu elektryk zajął się instalacją elektryczną w moim Audi, bo było poważne zwarcie i wszystkie światła już świecą.
Jednak mój problem dotyczy przednich lamp:
- przełączając włącznik raz do góry świecą światła postojowe
- przełączając włącznik dwa razy do góry powinny świecić światła mijania, jednak u mnie świecą zbyt mocno i oślepiają jakbym jechał na 'długich'
W związku z tym mam dwa pytania
1. Co u mnie najogólniej mówiąc jest nie tak z tymi światłami ???
2. Gdzie włącza się światła 'długie' (przypuszczam, że manetkę od kierunków odciąga się do siebie i przytrzymuje, ale po prostu nawet nie sprawdzałem i nie wiem) ???
[B3] Przednie światła
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
Tak włączasz "chwilowe" długie. Ta sama manetka pchnięta od siebie da długie. Sprawdź wieczorem czy jest różnica między drogowymi a długimi. Inaczej jak tego nie stwierdzisz ciężko będzie Ci pomóc.MP91 pisze:Gdzie włącza się światła 'długie' (przypuszczam, że manetkę od kierunków odciąga się do siebie i przytrzymuje, ale po prostu nawet nie sprawdzałem i nie wiem) ???
1 moze masz źle ustawione światła
2 wajchą od kierunku dajesz do siebie i masz długie (powinna sie zapalic kontrolka od długich, manetka dajesz od siebie w strone licznika , mając zapalone swiatla mijania czyli pierwsza wajcha po lewej 2 pozycje w gore przy wł zapłonie zmieniasz swiatełka z mijania na drogowe i powinna sie zapalic kontrolka po tej operacji informujaca o tym ze masz swiatelka drogowe <ok>
2 wajchą od kierunku dajesz do siebie i masz długie (powinna sie zapalic kontrolka od długich, manetka dajesz od siebie w strone licznika , mając zapalone swiatla mijania czyli pierwsza wajcha po lewej 2 pozycje w gore przy wł zapłonie zmieniasz swiatełka z mijania na drogowe i powinna sie zapalic kontrolka po tej operacji informujaca o tym ze masz swiatelka drogowe <ok>
U mnie jest tak:
- przełącznik świateł raz do góry - pozycyjne (żadna kontrolka nie świeci)
- przełącznik świateł dwa razy do góry - mijania (żadna kontrolka nie świeci - tak chyba jest ?)
- manetka kierunkowskazów do siebie - nic
- manetka kierunkowskazów od siebie - światła 'długie' (kontrolka raz świeci, a raz nie)
Powiem tak - wydaje mi się, że teraz światła mijania świecą trochę słabiej niż wtedy, ale nie wiem czy jeszcze nie za mocno. Patrzę po innych autach jak mają to też jeden ma mocniej, drugi słabo, a trzeci jeszcze inaczej.
Wydaje mi się, że wybiore się do jakiegoś mechanika i myśle, że powie mi czy wszystkie światła dobrze świecą.
No chyba, że zdjęcia porobię wszystkich świateł, wrzuce je tutaj ???
- przełącznik świateł dwa razy do góry - mijania (żadna kontrolka nie świeci - tak chyba jest ?)
- manetka kierunkowskazów od siebie - światła 'długie' (kontrolka raz świeci, a raz nie)
Powiem tak - wydaje mi się, że teraz światła mijania świecą trochę słabiej niż wtedy, ale nie wiem czy jeszcze nie za mocno. Patrzę po innych autach jak mają to też jeden ma mocniej, drugi słabo, a trzeci jeszcze inaczej.
Wydaje mi się, że wybiore się do jakiegoś mechanika i myśle, że powie mi czy wszystkie światła dobrze świecą.
No chyba, że zdjęcia porobię wszystkich świateł, wrzuce je tutaj ???
To masz prawie dobrze.MP91 pisze:U mnie jest tak:
Tu: - manetka kierunkowskazów do siebie - nic (powinny być "chwilowe długie" do mrygania innym)