[2.0 ABK] Duże spalanie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Dawid
[2.0 ABK] Duże spalanie
Witam wszstkich. Od pewnego czasu moje audi bardzo dużo pali
Spalanie wynosi 14-16 litrów Pb na 100km, przy spokojnej jeździe...
Przed zimą bylem u mechanika, który stwierdził awarje sondy, zostala wymieniona na nowa (mam założoną strumienice, ale gwint zostal z kata, i jest wkręcona w tym miejscu co była przedtem) firmy magnatelli czy jakoś tak. Przestawiał też zapłon ale nie według procedury dla ABK... Dodam że jest to quattro na 17'' felgach 215/50, ale myśle ze ten rozmiar nie ma aż takiego wpływu na spalanie... PS samochodzik jest słabawy, jakby nie miał mocy... Co może być przyczyną takego dużego spalanie??? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Spalanie wynosi 14-16 litrów Pb na 100km, przy spokojnej jeździe...
Przed zimą bylem u mechanika, który stwierdził awarje sondy, zostala wymieniona na nowa (mam założoną strumienice, ale gwint zostal z kata, i jest wkręcona w tym miejscu co była przedtem) firmy magnatelli czy jakoś tak. Przestawiał też zapłon ale nie według procedury dla ABK... Dodam że jest to quattro na 17'' felgach 215/50, ale myśle ze ten rozmiar nie ma aż takiego wpływu na spalanie... PS samochodzik jest słabawy, jakby nie miał mocy... Co może być przyczyną takego dużego spalanie??? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Czy auto wcześniej paliło mniej? Czy nie jeździsz nim na bardzo krótkich odcinkach? Auto z Q będzie paliło więcej niż takie z FWD. Poza tym ABK jest trochę słaby do Q.
Jeśli chodzi o sondę, to najlepiej jakbyś ją sprawdził oscyloskopem - <bylo> wiele razy na ten temat na forum więc <szukaj>
Można również sprawdzić ustawienie zapłonu. Ustawienie zapłonu w ABK nie jest takie proste - <bylo> wiele razy na ten temat na forum więc <szukaj>
Jeśli chodzi o sondę, to najlepiej jakbyś ją sprawdził oscyloskopem - <bylo> wiele razy na ten temat na forum więc <szukaj>
Można również sprawdzić ustawienie zapłonu. Ustawienie zapłonu w ABK nie jest takie proste - <bylo> wiele razy na ten temat na forum więc <szukaj>
-
- Forum Audi 80
Tak auto wcześniej paliło mniej tzn. 8-10 litrów. Wszystko się zaczelo od likwidacji przyczyny odpalania samochodu. Ciężko paliła, czego przyczyną był regulator ciśnienia paliwa o którym napisał mi czarekj. a ''mechanicy (było ich kilku) najpierw ściągli głowice, której zrobili remont - nic to nie dało, następny wymienił sonde i zaczoł sie bawić z zapłonem - to też nic nie dało. Dopiero w/w regulator usunoł problem odpalania, ale po wyianie sondy i przestawieniu zapłonu zaczeły się kłopoty ze spalaniem
Mam prośbę do kogoś z karakowa czy nie dałby rady przebadać silnika, bo ci mechanicy u mnie są jacyś tępi... po wydrukowaniu i pokazaniu procedury ustawiania zapłonu dla ABK twierdzili że nie tak się to robi... Więc jeżeli jest ktoś z krk i potrafi zbadać silnik i ustawić zapłon to prosze o kontakt na pw.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Mam prośbę do kogoś z karakowa czy nie dałby rady przebadać silnika, bo ci mechanicy u mnie są jacyś tępi... po wydrukowaniu i pokazaniu procedury ustawiania zapłonu dla ABK twierdzili że nie tak się to robi... Więc jeżeli jest ktoś z krk i potrafi zbadać silnik i ustawić zapłon to prosze o kontakt na pw.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
dokładnie, np. tu: https://audi80.pl/b4-abk-przekaznik- ... t22250.htmkrisiun1 pisze:Może być przyczyną wszelakich dolegliwości ABK ponieważ odpowiada za zasilanie ECU i jakiekolwiek zakłócenia z jego strony źle wpłyną na pracę silnika.Było o tym sporo na forum.