Witam,
Niestety jestem zmuszony do zmiany skrzyni automatycznej na manualną. Czy skrzynia z silnika 1,6 podejdzie do 1,8? Jeśli nie to jakiej skrzyni mam szukać? Ściśle od takiego silnika jak mój czy np mogą być też od innych? Proszę o jakieś wskazówki co do doboru skrzyni. Za wszelkie info będę bardzo wdzięczny.
[B3 1,8 automat] Zmiana skrzyni na manuala. Jaka skrzynia.
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Nie podam Ci modelu skrzyni ale... podejdzie każda skrzynia od R4 tyle tylko że ważne będą przełożenia. Z racji iż masz wersję 75KM warto by poszukać skrzyni tzw. 4+E. Skrzynia 5 biegowa ale z bardzo długą 5 i mocną 4. Najczęściej spotykana w silnikach 1,6 (YN) i 1,8 na gaźnikach.
Poszukaj od motorów typu:
YN, DD, JU, JN, DS, NE, NP - te silniki w manualu występowały właśnie ze wspomniana skrzynią.
Poszukaj od motorów typu:
YN, DD, JU, JN, DS, NE, NP - te silniki w manualu występowały właśnie ze wspomniana skrzynią.
Ja właśnie jestem w trakcie przekładki, nie szukałem osobno części tylko kupiłem walniętą w tył audiczke żeby można było wszystko wyjąć z jednego auta. Co do kosztów roboty to mnie to będzie kosztować około 300-400 zł. Myślę że to niewiele jak za tyle roboty (znajomy robi) tym bardziej ze przy okazji ma zrobić masę innych rzeczy Jak autko będzie już po zabiegu to dam znać ile to trwało ile kosztowało dokładnie i jak się sprawuje po przeszczepie manuala. A tak na marginesie to niedługo będę miał sporo części do sprzedania z B3 więc jeśli ktoś czegoś potrzebuje to proszę pisać