Witam serdecznie mam pewien problem, mianowicie muszę wymienić płyn w chłodnicy. do tych czas miałem wlane Borygo ale obecnie chciałem zmienić na koncentrat k2 Kuler. W takiej sytuacji wiem że trzeba zlać stary płyn i odpowietrzyć układ i tu pojawia się problem...jak to zrobić nie mam zielonego pojęcia. Proszę powiedzcie mi od czego zacząć krok po kroku nie chce uszkodzić chłodnicy albo co gorsza silnika. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
Pozdrawiam Arek.
[b4, 1.9tdi 1994r] wimiana płynu w chłodnicy, odpowietrzanie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Bez przesady ,przy tym nie da się nic popsuć nic w tym skomplikowanego.Wypuszczasz stary płyn ,zalewasz nowy .Cały ci od razu nie wejdzie bo termostat jest zamknięty i nie ma pełnego obiegu ,odpalasz wiec silnik i w miarę rozgrzewania dolewasz .I tyle <ok> Czasami trzeba lekko popuścić śrubę odpowietrzającą na przewodzie z nagrzewnicy ale ja nigdy tego nie robiłem bo nie było potrzebyarek9007 pisze:Witam serdecznie mam pewien problem, mianowicie muszę wymienić płyn w chłodnicy. do tych czas miałem wlane Borygo ale obecnie chciałem zmienić na koncentrat k2 Kuler. W takiej sytuacji wiem że trzeba zlać stary płyn i odpowietrzyć układ i tu pojawia się problem...jak to zrobić nie mam zielonego pojęcia. Proszę powiedzcie mi od czego zacząć krok po kroku nie chce uszkodzić chłodnicy albo co gorsza silnika.
Płyn możesz spuścić jak przewidzieli konstruktorzy - masz korek po prawej na dole chłodnicy patrząc od przodu, w okolicach czujnika wentylatorów. Albo popuścić opaskę przy wężu tego od termostatu. Jak chcesz zlać cały płyn to popuszczasz pompę wspomagania i odkręcasz termostat. Układ odpowietrza się sam, więc działasz jak kolega MUNIOR pisze.