[B4 TDI] Ile powinno kosztować wycięcie kata?
[B4 TDI] Ile powinno kosztować wycięcie kata?
Od razu zaznaczę, że jeśli w złym dziale napisałem temat to proszę o przeniesienie do odpowiedniego
A pytanie brzmi: ile powinno kosztować mniej więcej wycięcie katalizatora i wstawienie w jego miejsce zwykłej rury?
Szczególnie chodzi o Warszawę - ceny i najlepiej adresy
Dziś byłem u takiego jednego "orła".
3 lata temu wycinałem u niego kata w Golfie 3 TDI i wziął za tę usługę 30 lub 40zł.
Dziś byłem moim Audi 80 B4 TDI z takim samym pytaniem.
Gość kazał wjechać na kanał, oglądał spód i wydał werdykt że wycięcie kosztować będzie - UWAGA - 100zł i że potrwa to z 1.5 godziny (bo musi zdjąć osłonę pod silnikiem i ogólnie robota bardzo ciężka) Podziękowałem i pojechałem, z takim fachowcem gadać nie będę...
Aha, jeszcze zapytałem się "a co ze starym katem" a on na to że "to już stare i pewnie nic w środku nie siedzi, nie interesuje mnie to".
Czy możecie mi polecić gdzie zrobię to szybko i tanio?
A pytanie brzmi: ile powinno kosztować mniej więcej wycięcie katalizatora i wstawienie w jego miejsce zwykłej rury?
Szczególnie chodzi o Warszawę - ceny i najlepiej adresy
Dziś byłem u takiego jednego "orła".
3 lata temu wycinałem u niego kata w Golfie 3 TDI i wziął za tę usługę 30 lub 40zł.
Dziś byłem moim Audi 80 B4 TDI z takim samym pytaniem.
Gość kazał wjechać na kanał, oglądał spód i wydał werdykt że wycięcie kosztować będzie - UWAGA - 100zł i że potrwa to z 1.5 godziny (bo musi zdjąć osłonę pod silnikiem i ogólnie robota bardzo ciężka) Podziękowałem i pojechałem, z takim fachowcem gadać nie będę...
Aha, jeszcze zapytałem się "a co ze starym katem" a on na to że "to już stare i pewnie nic w środku nie siedzi, nie interesuje mnie to".
Czy możecie mi polecić gdzie zrobię to szybko i tanio?
- tokarka606
- Forum Audi 80
Miejsca jest dość.AB4 pisze:Ta.arcy trudne zadanie,zdjęcie osłon trwa z 15 min,samo wycięcie to też nie problem,ale wspawanie to juz zadanie da mających pojęcie,bo od tak se to rurki nie wspawa bo za mało miejsca,wydech trzeba rozmontować w całości.
Jedź do zakładu ,wytną kata ,wytłuką i wspawają z powrotem.Cała operacja trwa góra 30min i kosztuje 40zł.
Niezapomniane wrażenia dźwiękowe po wspawaniu z powrotem pustej puszki, nie polecam...tokarka606 pisze: Jedź do zakładu ,wytną kata ,wytłuką i wspawają z powrotem.Cała operacja trwa góra 30min i kosztuje 40zł.
Czyli dałeś 120-150 zł za te usługęja mialem za darmo, bo zostawilem w rozliczeniu zawartosc kata ;]
Wycięcie kata i wspawanie rurki powinno wahać się między 50-70 zł, w Wawie 100 zł może to kosztować ale pamiętaj, żeby przy tym być ! Bo jak ktoś Ci wciska ściemę, że to trwa i trwa to założę się, że wytnie sobie monolit i powie Ci, że był pusty. Zarobi Twoją stówkę + co najmniej drugie tyle za monolit
Ja właśnie wróciłem z wycięcia kata.Żelu pisze:Niezapomniane wrażenia dźwiękowe po wspawaniu z powrotem pustej puszki, nie polecam...tokarka606 pisze: Jedź do zakładu ,wytną kata ,wytłuką i wspawają z powrotem.Cała operacja trwa góra 30min i kosztuje 40zł.
Czyli dałeś 120-150 zł za te usługęja mialem za darmo, bo zostawilem w rozliczeniu zawartosc kata ;]
Wycięcie kata i wspawanie rurki powinno wahać się między 50-70 zł, w Wawie 100 zł może to kosztować ale pamiętaj, żeby przy tym być ! Bo jak ktoś Ci wciska ściemę, że to trwa i trwa to założę się, że wytnie sobie monolit i powie Ci, że był pusty. Zarobi Twoją stówkę + co najmniej drugie tyle za monolit
Niestety, oszukali mnie trochę bo najpierw ustaliłem z gościem, że ma mi wspawać strumiennicę imitującą kata, następnie że ma być rurka.
Oczywiście najpierw przytakiwał w sprawie rurki a i tak wspawał strumiennicę... W każdym razie strumiennica + robocizna = 110zł.
Tak czy inaczej stary kat otrzymałem a tam była drożna może z 20% dziurek...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A po kiego tam coś spawać ?Nie ma takiej potrzeby .Tak jak pisze UKI_XX,tokarka606 pisze:Jedź do zakładu ,wytną kata ,wytłuką i wspawają z powrotem.
Operacja góra 1,5 godziny na kanaleUKI_XX pisze:do sklepu po tłumik (taki co w miejscu kata siedzi w B3 i niektórych B4) za ok 50zł i sam sobie możesz wszystko złożyć, trudne to nie jest
hm a to oni je jakoś regenerują te stare katalizatory czy co?? dzwięk po przejsciu na rurke czy strumienice się różni od tego z katem??, poprawa w jeżdzie zauważalna ?? też musze kiedy pomyśleć nad wycięciem go bo pewnie też juz zabity bedzięRoss pisze:ja mialem za darmo, bo zostawilem w rozliczeniu zawartosc kata ;]
teraz juz sie takiej ladnej kasy nie robi na starych katalizatorach jak kiedys.. cena ile sie wezmie za stary katalizator zalezy od tego w jakim stanie on jest.
Ostatnio wywalilem swojego kata i wrzucilem strumienice, za strumienice zaplacilem cos kolo 60zeta a robicizna to nie wiem bo nie placilem za to nic..ale zeszlo z tym niecala godzinke napewno i oslony nie musial sciagac..
Ostatnio wywalilem swojego kata i wrzucilem strumienice, za strumienice zaplacilem cos kolo 60zeta a robicizna to nie wiem bo nie placilem za to nic..ale zeszlo z tym niecala godzinke napewno i oslony nie musial sciagac..
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Pucha kata w tdi maleńka więc kolega pewnie ma racjęendriu210 pisze:Może w benzyniaku tak .....ale na pewno nie w Tdi
Będę się powtarzał :Co wy tam koledzy chcecie wycinać i spawać ?Przecież kołnierz kata jest na trzech śrubach fi 8mm ,które jak nie idą to wystarczy cyknąć kątówką i po problemie .Drugi koniec kata to normalna rurka wchodząca w drugą większą rurkę i ścisnięta opaską .Wszystko ,no może za wyjątkiem 3 śrub przy kołnierzu ,idzie rozebrać bez cięcia .Założyć wszystko spowrotem bez spawania bo zakładamy wypatroszoną puszkę kata lub tłumik za ok.50 zł i nic nie spawamy <ok> Potrzebny tylko kanał bo bez tego nie da radyendriu210 pisze:co do wycinki kata tak jak koledzy wspominają od 40-60pln
Ostatnio zmieniony 20 maja 2010, 11:40 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 2 razy.
- tokarka606
- Forum Audi 80