Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4]Wymiana elekt. wyswietlacza zegarka w obrotomierzu

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
zubik22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4]Wymiana elekt. wyswietlacza zegarka w obrotomierzu

Post autor: zubik22 » 06 kwie 2010, 19:18

Witam przedstawię wam dzisiaj sposób wymiany wyświetlacza zegarka elektronicznego obrotomierza.
Same wyświetlacze są takie same i mogą pochodzić zarówno z obrotomierza VDO lub UN4.

1. Musimy wymontować zegary i je rozkręcić żeby dostać się do obrotomierza, jak to zrobić nie będę pokazywał ponieważ było to już wałkowane kilka razy.

2. Wyciągamy obrotomierz i rozkręcamy śrubki znajdujące się z tyłu białej podstawki

Obrazek

Po tej czynności tarcza obrotomierza powinna odejść od podstawki o naszym oczom ukaże się układ z zegarkiem.

3. wykręcamy dwie śrubki którymi układ zegarka przykręcony jest do podstawki, niestety nie mam zdjęcia jak wygląda to na podstawce ale na tym zdjęciu zaznaczyłem o które chodzi

Obrazek

4.Po wyciągnięciu układu wykręcamy białą ramkę w której znajduje się zegarek. Żeby to zrobić trzeba wykręcić 3 śrubki znajdujące się z tyłu układu. Po tej czynności można już ściągnąć ramkę.

Obrazek.

5.Po odkręceniu ramki wyciągamy ją i delikatnie musimy podważyć wyświetlacz i demontujemy wszystko po kolei

Obrazek

6. Po wszystkim zabieramy się za montaż nowego wyświetlacza w ramkę
a. wkładamy wyświetlacz trzeba uważać żeby nie włożyć go do góry nogami

Obrazek

b. Czerwona folia

Obrazek

c. Plastikowa podstawka

Obrazek

d. Na końcu te gumki łączące płytkę z wyświetlaczem

Obrazek

7. Po tym wszystkim łączymy ramkę z układem i składamy wszystko w odwrotnej kolejności

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 07 kwie 2010, 11:06

W zasadzie to nic trudnego :-)
Podejrzewam, że troche kombinacji będzie z gumkami bo jak się je włoży odwrotnie, to wyświetlacz może nie działać prawidłowo :roll:

ehyx1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ehyx1 » 21 maja 2010, 23:01

Kolego a gdzie dostałeś taki fajny wyświetlacz? jak byś mógł się podzielić źródłem to byłbym wdzięczny :]

Awatar użytkownika
marcin1323
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcin1323 » 01 cze 2010, 20:30

podczepiam się do pytanka. u mnie tak samo jest rozlany lcd (choć może bardziej i wygląda anwet ciewkawie - poprostu jako "negatyw" :d
jaki to jest typ/model?

Awatar użytkownika
zubik22
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zubik22 » 02 cze 2010, 17:33

ja miałem obrotek od b3 więc pasująś one zarówno z b3 i b4 tylko zależy od wersjo silnikowej

Bznbartosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Bartek
Model: Audi 80 B3
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.8 RU

Re: [B3/B4]Wymiana elekt. wyswietlacza zegarka w obrotomierzu

Post autor: Bznbartosz » 23 maja 2022, 23:53

Po latach muszę dopowiedzieć iż nie koniecznie sam wyświetlacz z UN4 będzie działać wmontowany w płytkę zegarka VDO ponieważ są dwa rodzaje wyświetlaczy jak i płytek zegarków które w jednej wersji mają połączenie wyświetlacza z płytką za pomocą dwóch gumek przewodzących a w drugiej wersji połączenie jest rozwiązane za pomocą jednej gumki. Dla przykładu zamieszczam linki pierwszy dla wersji V1 wersja z dwiema gumkami https://partworks.de/en-en-en-en-gearwo ... cd-v1.html
Drugi link dla wersji V2 z jedną gumką https://partworks.de/en-gearworks-de-Ca ... CD-V2.html
To tak dla info żeby upewnić się przed ewentualnym rezaniem rozlanego wyświetlacza a ostatecznie istnieje możliwość wmontowania kompletnego zegarka z UN4 w zegary VDO i odwrotnie po niewielkim przerobieniu białej plastikowej obudowy do której przymocowany jest kompletny zegarek oraz obrotomierz ;) Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl