Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w b4

Post autor: florbal » 22 maja 2010, 13:00

Witam! Bardzo bym prosil o rade.. Sytuacja jest nastepujaca: Interesuja mnie zmiana naglosnienia z przodu , poniewaz glosniki nokii montowane seryjnie nie wydalaja i harcza przy wiekszej glosnosci. Czytalem o taschkach - ktorych cena mnie przeraza bo ok 300 zl za dwa "plastkiki" to chyba przesada. Przyznam ze nie posiadam umiejetnosci ktore pozwoliby na samodzielne stworzenie takich paneli. Pytanie moje brzmi czy róznica jest naprawde duza miedzy "lepszymi" glosnikami na podszybiu 100mm a 165 mm w drzwiach? Problem tez tkwi w tym ze w przyszlosci chce zamontowac elektryczne szyby ( taschki sa rozne dla elektrycznych i recznie otwieranych szyb) a moja niecierpliwosc po kupnie wzmacniacza i skrzyni basowej wzrosla i nie moge czekac na montaz elektryki:)
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 23:46 przez florbal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 22 maja 2010, 19:57

Różnica miedzy głosnikami 10cm a 16cm jest tak kolosalnie wielka, ze az nie wypada tego porównywać.

florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: florbal » 22 maja 2010, 20:18

Czyli twierdzisz ze zdecydowanie lepiej zamontowac te 16tki w drzwiach? Problem w tym ze nie potrafie strawic ceny za taschki - cala tapicerka na all kosztuje uzywana ok 100 zl w bardzo dobrym stanie a tu koszt 300 zl za dwie kieszonki.. za 300 zl mozna kupic juz nienajgorsze glosniki:/ a moze ktos z was wykonuje takie taschki ?:)

Awatar użytkownika
karolas123
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: karolas123 » 22 maja 2010, 20:25

Oczywiscie, ze montowanie w drzwi to o wiele lepsze rozwiazanie, jesli jeszcze je dodatkowo wygłuszysz to bedzie na +. A co do tashków poszukaj w dziale zrób to sam tam kiedys kolega cos wspominał ze moze zrobić.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 22 maja 2010, 21:52

kolego oczywiście że w drzwiach zagra 1000% lepiej a niekoniecznie musisz robić panele całe poszukaj na forum niektórzy robią takie małe panele aby tylko głośnik wszedł taki ala dystans ładnie wykonany a jeśli elektrykę to radził bym ją zrobić a potem wygłuszać bo ja już zrobiłem ten błąd że wygłuszyłem a teraz poluje na elektrykę tylko ze sobie odpuściłem bo musiał bym wszystko niszczyć a jeśli chodzi o tego kolegę to był to Oofol a jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to zapraszamy do szukaj-ki tam znajdziesz wszystko bo podobnych tematów było od groma

Awatar użytkownika
TYGRYSQ
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: TYGRYSQ » 22 maja 2010, 22:42

florbal, kolega Oofol swego czasu robił taszki zapytaj <ok>

florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: florbal » 23 maja 2010, 09:41

mezik0, moglbys podac link zebym zobaczyl jak takie cos wyglada juz zalozone?:) Skontaktuje sie z Oofolem na gg a wlasciwie to juz czekam na jego odpowiedz. Co do wygluszenia drzwi to musze sprawdzic czy aby juz nie sa wygluszone bo audice mam od niedawna a po wyjsciu z z samochodu mimo duzej glosnosci bardzo malo slychac:) Ale czekam na pare dni slonecznych i na troche czasu wolnego;)

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 23 maja 2010, 10:40

https://audi80.pl/b3-b4-panele-drzwi ... vt1555.htm chodzi mi o takie coś a tak to wygląda u kolegi Wojtka (KaZi_2005) http://img265.imageshack.us/i/dsc07692t.jpg/ jakie będzie wykonanie zależy od ciebie ale warto sie przyłożyć ;)
a w 10siatki to nawet kasy nie pakuj lepiej te pieniążki w panele wsadzić a co do wygłuszenia to jest oryginalne a nie masz głośników w drzwiach to dlatego po zamknięciu masz cicho jak wsadzisz w drzwi będzie inaczej wiem jak u mnie było jak odwaliłem bez wygłuszenia to na zewnątrz było głośniej niż w środku ale po miesiącu naprawiłem swój błąd

florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: florbal » 23 maja 2010, 12:46

Jest wszystko ok ale zeby takie cos zrobic trzeba po 1 umiec po 2 miec czas;) ale co do estetyki to jak dla mnie zdecydowanie najlepiej to wyglada na taschkach no ale ze tylko 2 firmy chyba to sprzedaja tylko to ceny sa jakie sa. A szkoda. Niestety fundusze nie pozwalaja narazie na zalozenie eketryki , kupienie taschek no i glosnikow.. :roll:

[ Dodano: 2010-05-26, 22:47 ]
Jeszcze jedna sprawa- orientujecie sie moze czy taschi do boczkow z recznie otwieranymi szybami pasuja do boczkow z elektrycznymi?
http://carbok.enzo.pl/pub_html/minipict ... 80%20e.jpg
http://carbok.enzo.pl/pub_html/minipict ... 80%20f.jpg
bo na zdjecia wydaje sie ze pasuja:)

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 27 maja 2010, 22:15

Witam.
Tak. Te do wersji z elektryką mają inaczej ukształtowaną górną część, co pozwala na ewentualnie dodatkowe mocowanie górnej części do tapicerki i otwór na głosnik przesuniety bardziej do środka, ale poza tym ich funkcja montażowa nie rózni się.

florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: florbal » 28 maja 2010, 23:09

W takim razie spokojnie moge zalozyc taschki na manualne teraz i w przyszlosci gdy zaloze eletryke beda pasowaly?:) Musze jeszcze przetrawic cene tych taschek i moze sie skusze..

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 29 maja 2010, 21:12

Jasne że bedą. Wizualnie są niższe i jeżeli założysz elektrykę to dekielek którym zaślepisz otwór bedzie tylko widoczny...Osobiście ciężko byłoby mi wydać 3 stówy za kawałek mdf-u obitego ekoskórą, jak dla mnie jedyna zaletą taschek jest prostota montażu ale nie sa rewelacyjne pod wzgledem funkcjonalnosci dla zestawu, szczególnie tych mocniejszych, ale ilu userów tyle opini...

florbal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: florbal » 30 maja 2010, 00:17

Glownie zalezy mi na estetyce bo moja audica jest naprawde w stanie kolekcjonerskim i szkoda byloby psuc ten wyglad jakims wycieciem w panelu. Pod tym wzgledem taschki chyba najbardziej pasuja. A myslisz ze mi nie jest ciezko wydac 3 stowy za kawalek mdfu?;) Ale nie znalazlem innego wyjscia poki co.. moze masz propozycje?

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 30 maja 2010, 11:10

Hmm, tu już wszystko zależy od czasu, ja zakupiłbym tapicerkę drzwi, chociaż niekoniecznie, jeżeli byłaby w świetnym stanie to poprostu zostawiłbym sobie swoją a do zabudowy bawiłbym sie z używką (ok100 zł, byłaby bazą do projektu, ale nieco innego niż taschki, posłużyłaby jako tylko i wyłącznie element maskujący i estetyczny, a nie baza do przykręcania taschka, zakładająć że miejsce na głośnik zostało wybrane i dystanse solidnie przykręcone do futrtek, wycinasz otwór w tapicerce, tak aby bez problemu można było ja zamontowac do drzwi. )

Z ewentualnie płyty mdf (tu w zależnosci od ilości i grubości płyty, ale zakładając powiedzmy tylko ewentualne jakieś elementy wykończeniowe byłyby to grosze, można wyciąć element, który bedzie stelażem pod materiał, który będzie żywicowany lub zrobic to z włókna i żywicy, tu najlepsza opcja byłoby jakieś zdj abys dokładnie zrozumiał o czym piszę...

maskownice głosnikowe 165mm( można wykorzystać maskownice z zestawu, ale bedą żywicowane więc jeżeli szkoda ori z zestawu to mozna zakupić, koszt 10 zł, tu mając zamontowaną tapicerkę do drzwi, dystansuje się maskownice w stosunku do dystansu jakis 1 cm lub nawet mniej i w tym położeniu, np za pomoca blaszek przykręca się ja do tapicerki drzwi.

żywica poliestrowa + utwardzacz w pakiecie ( koszt ok 30 zł), tu wiadomo, maskownica głosnikowa przykręcona do tapicerki wyznacza położenie głosnika, teraz pozostaje tylko takerem bądź jakimś zszywaczem kawałkiem materiału zabudować plastyk maskownicy do tapicerki, wyznaczając kształt i wygląd jaki chcemy osiągnać...po tym, żywicuje sie tem element, poprawiając włóknem szklanym dla uzyskanie lepszej sztywności...

po wyschnieciu to już zależy indywidualnie od każdego, można obić materiałem obiciowym, ekoskórą, bądz też wyszpachlować i oddac w ręce znajomego lakiernika i ten efekt jest zaje...
Zapewne tego nie zobrazowałem tak dobrze i możesz nie zrozumieć ale koszt całej zabawy wychodzi w granicach 150 zł + czas, jeżeli sie go jednak nie ma to najlepszą alternatywą stanowią gotowe taschki + ewentalnie jakis 4ro pak+własny wkład pracy...

Piekutoj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 1Z]pytanie odnośnie sprzętu audio

Post autor: Piekutoj » 30 cze 2010, 13:11

Witajcie co powiecie na ten sprzęt do audi http://allegro.pl/item1096992616_blaupu ... _600w.html ,i wzmacniacz, http://allegro.pl/item1085256657_blaupu ... mocja.html ,pod ten wzmacniacz chcę jeszcze podłonczyć głośnki JBL 6x9,co o tym myślicie jak ta skrzynia basowa zda egzamin?

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl