Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 All] czujnik w chłodnicy

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
peryt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 All] czujnik w chłodnicy

Post autor: peryt » 25 maja 2010, 21:40

Mam takie pytanie.
Włączał mi się wiatrak nawet jak samochód nie był nagrzany. Więc opukałem trochę chłodnice w okolicach czujnika i nagle przestał ale jak włączyłem klimę to wiatrak też się nie włączał co pewien czas tak jak zawsze. włączyłem klimę popukałem znów i teraz się włącza. Za co odpowiada ten czujnik ? za temperaturę chłodnicy klimy ???
drugie pytanie, czy jak włącze klimę to wiatrak powinien się włączać tak co 30sec na 3-5 sec nawet jak nie jest ciepło i chłodnica klimy jest zimna?

krisch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisch » 26 maja 2010, 06:33

Witam.
Wiatrak klimy powinien zawsze sie kręcić jak jest klima włączona . Co do twoich objawów to wygląda że masz walnięty czujnik . Przez niego przechodzi prąd do wentylatora więc jak sie coś upaliło w środku to może sie tak dziać.

Awatar użytkownika
zana
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: zana » 26 maja 2010, 10:05

Miałam podobny problem, wentylator włączał mi sie sam na zimnym silniku. Zmieniłam czujnik przy chłodnicy i wszystko działa jak powinno. A jak klimę włączysz to wiatrak bynajmniej u mnie chodzi cały czas.

peryt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: peryt » 28 maja 2010, 13:55

U mnie jak wlacze klime to wentylator wlacz sie co pewien czas, na maxa, tak było od kiedy kupilem To ten czujnik odpowiada za wlaczanie sie wentylatora tez podczas wlaczania klimy?

On siedzi w chłodnicy klimy zastanawiam sie czy jak go wyjme nie uleci czynnik, jak to jest?

BartexT
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BartexT » 28 maja 2010, 14:02

Jeśli czujnik nie jest na górze to zapewne bez "spuszczania" czynnika się nie obejdzie....

peryt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: peryt » 28 maja 2010, 14:05

jest na gorze po lewej stronie (jak sie patrzy w strone szyby) przy wylocie z chłodnicy.
Tylko czy ten czujnik odpowiada za wlaczanie wentylatora?

krisch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krisch » 31 maja 2010, 08:29

Hej.
Ale ty mówisz o wentylatorze klimy czy chłodnicy?? Czy ty masz jeden wspólny wentylator?
Bo czujnik od wentylatora chłodnicy jest w chłodnicy na dole koło węża z wodą. I możliwe że on jest jakoś połączony z tym od klimy (jeśli masz wspólny wiatrak) .

peryt
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: peryt » 12 cze 2010, 11:41

Mówicie że wentylatory po włączeniu klimy powinny się kręcić cały czas, u mnie włączają się co pewien czas na chwilę na max obrotów się wyłącza, (wymieniłem czujnik w chłodnicy)
czy możliwe jest że to których z przekaźników?

6-(tylko w przypadku instalacji klimatyzacyjnej) - za co on odpowiada?
lub
11 - przekaźnik wentylatora chłodnicy (pierwszy stopień dwustopniowego wentylatora przy odpowiednim wykonaniu)
lub
2- przekaźnik wentylatora chłodnicy
a może
3 urządzenie sterujące automatycznym włącznikiem wentylatora chłodnicy

miał ktoś taki problem?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl