[80 Avant] Jak zdemontować silniczek tylnej wycieraczki??
[80 Avant] Jak zdemontować silniczek tylnej wycieraczki??
Witam wszystkich.
Nie mogę zdemontować silnika wycieraczki a dokładnie ośki która siedzi w szybie.
Ramie ściągłem a następnie jest nakrętka taka duża wraz z podkładką razem właśnie to złamałem tzn rozdzieliła sie nakrętka od podkładki.....
Dalej siedzi i nic...czy ja mam to wyciąć szlifierką kontową?czy jak?
Silnik sprawny spryskiwacz tez, tylko mam rudego pod nim i to strasznego.więc chce to zrobić a sen z powiek zabiera mi ten wynalazek...
PS czy występuje jakis zestaw naprawczy?jak bym to rozwalił?
Nie mogę zdemontować silnika wycieraczki a dokładnie ośki która siedzi w szybie.
Ramie ściągłem a następnie jest nakrętka taka duża wraz z podkładką razem właśnie to złamałem tzn rozdzieliła sie nakrętka od podkładki.....
Dalej siedzi i nic...czy ja mam to wyciąć szlifierką kontową?czy jak?
Silnik sprawny spryskiwacz tez, tylko mam rudego pod nim i to strasznego.więc chce to zrobić a sen z powiek zabiera mi ten wynalazek...
PS czy występuje jakis zestaw naprawczy?jak bym to rozwalił?
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Pozwoliłem sobie sprawdzić jak to jest u mnie. Czyli tak: pod ramieniem jest nakrętka, a pod nią podkładka z tulejką (nie są połączone) która wchodzi w uszczelkę w otworze szyby. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że zapiekła się ta tulejka na obudowie ośki wycieraczki (aluminium ze stalą się nie lubią). Będziesz chyba musiał użyć jakiegoś odrdzewiacza albo nafty, żeby to rozruszać.
Masz tu jeszcze wątek o walce z korozją pod tylną szybą https://audi80.pl/b4-a...dzy-vt28611.htm
Masz tu jeszcze wątek o walce z korozją pod tylną szybą https://audi80.pl/b4-a...dzy-vt28611.htm
Dziękuje kolego IC69 za rady..przynajmniej zostałem trochę oświecony w tym temacie.
Idę dalej walczyć z tym dziadostwem.
Ps.temat szyby mnie przeraża ale szacunek dla ciebie w sprawie wycięcia tej szyby.
[ Dodano: 2010-05-26, 12:08 ]
Cytuje:Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że zapiekła się ta tulejka na obudowie ośki wycieraczki...
Ośka w tulejce chodzi tylko ta duża podkładka siedzi na tulejce i czy ona od tej tulejki odchodzi?jest osobnym elementem?
Bo wydaje mi się że właśnie ta duża podkładka(chyba aluminium) jest osobno i ona zapiekła sie na tulejce(miedź).
Idę dalej walczyć z tym dziadostwem.
Ps.temat szyby mnie przeraża ale szacunek dla ciebie w sprawie wycięcia tej szyby.
[ Dodano: 2010-05-26, 12:08 ]
Cytuje:Jedyne co mi przychodzi na myśl, to to, że zapiekła się ta tulejka na obudowie ośki wycieraczki...
Ośka w tulejce chodzi tylko ta duża podkładka siedzi na tulejce i czy ona od tej tulejki odchodzi?jest osobnym elementem?
Bo wydaje mi się że właśnie ta duża podkładka(chyba aluminium) jest osobno i ona zapiekła sie na tulejce(miedź).
- IC69
- Przyjaciele
Patrząc na tą fotkę wydaje mi się, że odkręcając tą nakrętkę, ukręciłeś kawałek obudowy ośki, dlatego tak trzasło. Podkładka z tulejką, nadal tkwi na pozostałej części tej obudowy. Niestety, rozglądaj się za nowym silnikiem, bo z tego to raczej już nic nie zrobisz.Tommek261 pisze:ta nakrętka duża oddzieliła się od podkładki tej dużej ale skoro to sa dwie osobne części a trzasło jakby było razem...
- IC69
- Przyjaciele
Jak się pozbędziesz tej podkładki, to silnik jest już Twój, tylko jak to zrobić nie uszkadzając szyby? Okleić jakimś kartonem szybę i szlifować kątówka podkładkę, dopóty się nie oddzieli od tulejki? Gumowa przelotka pod podkładką, powinna izolować przed drganiami i wydzielającym się ciepłem, ale mimo to jest ryzyko, że szyba strzeli. Trzeba chyba jednak łuskać po kolei ten silnik.Tommek261 pisze:Jak być przecioł podkładkę wraz z tą ośką czy mi to cos da?