Witam. Dzisiaj w moim Audi po zapaleniu silnika odezwał się brzęczek ( przez ok 2 sek.) i nie zgasła kontrolka oleju ( przez ok 6 sek.) nie gasiłem silnika gdyż brzeczek sie wyłączył a kontrolka zgasła po 6 sek. nie było też żadnych niepokojących odgłosów z silnika. Stało mi się to po raz drugi. Pierwszy raz zapaliła się kontrolka oleju i już nie zgasła, po odholowaniu auta na serwis nic nie stwierdzono wymieniona tylko olej i filtr oleju i wszystko wróciło do normy. Dzieje mi się tak zawsze po przejechaniu 10000 km czyli przed wymianą oleju.Jeżdżę na oleju lotos półsyntetyk, z forum wiem że olej ten nie cieszy się dobrą opinią, mechanik też zaproponował mi zmianę oleju na inny. Teraz zaleje Valvoline Max Life 10w40.
Jaka może być przyczyna tych objawów czy może to być wina oleju?
[80 B4 2.0 ABK] Zapalająca się kontrolka oleju.
[80 B4 2.0 ABK] Zapalająca się kontrolka oleju.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2007, 22:46 przez Konrad27, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli po przekroczeniu 2000rpm na zimnum silniku kontrokla oleju nie gaśnie to jest jakiś problem... natomiast co do twojej sytuacji:
1. NIE LEJ Lotosa do swojego silnika. Ja osobiście mam bardzo pozytywne doświadczenia z olejami Shell, zarówno półsyntetycznymi (obecnie w moim aucie) i mineralnymi ( w poprzednim aucie przec 180.000km)
2. Jak zmnienisz olej na PORZĄDNY i wymienisz filtr oleju, to sprawdż na jakimś warsztacie ciśnienie oleju - czy wszystko się zgadza...
3. Sprawdź i przeczyść styki czujników cisnienia oleju, które są w bloku silnika - ostatnio miałem taką właśnie historię że zajarała się podczas jazdy kontrolka oleju i brzęczyk a winą był zaśniedziały styk jednego z czujników
4. Wymień czujniki ciśnienia oleju - kosztują po 10zł sztuka...
1. NIE LEJ Lotosa do swojego silnika. Ja osobiście mam bardzo pozytywne doświadczenia z olejami Shell, zarówno półsyntetycznymi (obecnie w moim aucie) i mineralnymi ( w poprzednim aucie przec 180.000km)
2. Jak zmnienisz olej na PORZĄDNY i wymienisz filtr oleju, to sprawdż na jakimś warsztacie ciśnienie oleju - czy wszystko się zgadza...
3. Sprawdź i przeczyść styki czujników cisnienia oleju, które są w bloku silnika - ostatnio miałem taką właśnie historię że zajarała się podczas jazdy kontrolka oleju i brzęczyk a winą był zaśniedziały styk jednego z czujników
4. Wymień czujniki ciśnienia oleju - kosztują po 10zł sztuka...
- krzysiek11
- Forum Audi 80