[b4]jak podnieść tył w sedanie??
[b4]jak podnieść tył w sedanie??
witam. chciałbym trochę podnieść tył w swoim sedanie b4. Wymieniłem ostatnio amorki z tyłu i sprężyny (były troszkę zużyte) myśląc że tym sposobem podniosę tył.Jednak nic sie nie zmieniło. Mam butlę gazu w kole i wożę koło zapasowe w bagażniku. Gdy wsiądzie z tyłu dwie osoby i jeszcze jakaś torba w bagażniku to zadek od razu siada jeszcze niżej.
Co zrobić żeby było trochę wyżej??
Co zrobić żeby było trochę wyżej??
ja bym proponował ci "wydłużyć sprężyny" tzn dorobić coś jak kielichy czy tuleje i wsadzić na sprężyny tzn coś takiego |\\\\|-- dajmy na to że to ze znaków to amor i dorobić żęby było tak |{{\\\\|-- nawiasy to te kielichy czy tuleje narysował bym ci i fotke zapodał ale nie ma chęci a coś takiego ojciec wujasowi dorabiał do b4 sedana bo też tak miał jak ty do swojej też mam zamiar coś takiego dorobić i ją podnieść
Natomiast ja w swojej B3-jce tył podniosłem , podczas wymiany amortyzatorów w następujący sposób:
Zdemontowałem kielich(siodło) sprężyny z amora, dopasowałem kawałek rurki (średnica wew. rurki = średnicy amorka)ok. 3.5-4 cm i nałożyłem ją i owe gniazdo sprężyny.
Tył podskoczył do góry i ładnie się trzyma już ok. 2 lat.
Miałem okazję przetestować moje rezanko, wiozłem cztery osoby sporych rozmiarów :mrgreen: jak policzyłem na szybko ok.500 kg. żywca + siaty z bagażniku.
Nic nie ocierało czy dobijało.
Zdemontowałem kielich(siodło) sprężyny z amora, dopasowałem kawałek rurki (średnica wew. rurki = średnicy amorka)ok. 3.5-4 cm i nałożyłem ją i owe gniazdo sprężyny.
Tył podskoczył do góry i ładnie się trzyma już ok. 2 lat.
Miałem okazję przetestować moje rezanko, wiozłem cztery osoby sporych rozmiarów :mrgreen: jak policzyłem na szybko ok.500 kg. żywca + siaty z bagażniku.
Nic nie ocierało czy dobijało.
Springi z avanta nie podejdą do B3. B3 nie występowało w tej wersji nadwozia. B4 które były produkowane w avancie mają zupełnie inny zawias.kamilo7 pisze:U mnie w b3 to samo. Po wymianie sprężyn bez zmian.Zrobiłem jak kolega Dominik radził.Znajomy tokarz dorobił kielichy.Tańsze rozwiązanie niż zakup znowu nowych z kombi.
- Rastaman25
- Forum Audi 80
Panowie dołącze się do tematu, problemem jest tylne zawieszenie eibacha w audi 80 2,8. Sprężyny są niby -30 ale tył usiadł 3 cm niżej od przodu, od rantu błotnika do środka felgi mam 27cm... Jakie zastosować sprężyny albo w jaki inny sposób podnieśc tył aby od błotnika do środa felgi było conajmniej 30cm? Widziałem wyżej opis o wstawieniu dystansu pod ten dolny talerzyk, ale w amorach które dziś kupiłem jest on przyspawany, po drugie na górze amora jest taka nakrętka która nie wiem czy sie wogóle jakoś ściąga... ktoś ma jakiś pomysł? i czy ktoś może mi powiedzieć ile wynosi u niego odległość od błotnika do środka felgi przy seryjnym zawieszeniu?