Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 2.0 ABT] hamulce przód czasem szorują

ODPOWIEDZ
steryd126
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 2.0 ABT] hamulce przód czasem szorują

Post autor: steryd126 » 29 maja 2010, 12:12

Witam, problem polega na tym, że czasem (nie zawsze ) słyszę szorowanie w przednim lewym kole , przeważnie jak hamulce się rozgrzeją . Od razu piszę, że na oko klocek do blachy ma około 1,5 - 2cm . jak wrzuce na luz podczas jazdy nie zauważyłem ,żeby auto jakos szybciej zwalniało , także chyba nie blokuje ale chyba zaraz wezme auto na lewarek i zakręce , zobacze czy blokuje. przy dotykaniu wczoraj felg po jeździe własnie ta lewa była cieplejsza, nie żeby jakas strasznie gorąca ale cieplejsza . na tarczy powierzchnia nie jest idealnie gładkaa , są minimalne rowki . Co proponujecie sprawdzic, czy może byc klocek dobry na oko a do wymiany? dzieki za wszystkie rady

[ Dodano: 2010-05-29, 13:02 ]
zmierzyłem tarczę, po zewnętrznej ma około 16mm i delikatny rowek więc napewno mają koło 13 mm na tarczy napisane że min 11 mm , chyba od nowosci bo są bite znaczki audi germany , chyba że ktos na oryginały wymienił. podniosłem na lewarku, prawe koło bardzo delikatnie się kręci, lewa strona też lekko ale mam wrażenie,że w pewnym miejscu jak kręcę trochę ociera ale nie że blokuje całkowicie bo ręką można zakręcic kołem , klocki są jurid i tak jak pisałem zewnętrzny klocek około 15mm wewnętrzny 10mm

Awatar użytkownika
milan_25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: milan_25 » 29 maja 2010, 13:38

Tarczę zdejmij i do dobrego tokarza idź nich Ci ją przetoczy na czujniku zegarowym i będzie git. Może stać się też tak ,że skrzywiła się piasta na której osadzona jest tarcza wtedy musisz kupić nową i wymienić ją razem z łożyskiem nigdy osobno.(ponieważ łożysko i tak ulegnie zniszczeniu przy próbie wyprasowania piasty). Ewentualnie nowe tarcze ale skoro jeszcze masz taki zapas do minimum to warto przetoczyć

steryd126
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: steryd126 » 29 maja 2010, 15:29

kolego a wiesz gdzie w łodzi można przetoczyc dobrze? może z doświadczenia cos polecisz i jaka cena takiej usługi bo jesli drogo to wolałbym juz drugie tarcze kupic

Awatar użytkownika
milan_25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: milan_25 » 30 maja 2010, 21:01

W Łodzi jest tokarz u którego ja toczyłem chyba płaciłem 15 pln za tarczę. A znajduję się na ul. Włókniarzy dokładnie jadąc alejami w stronę Legionów przed Legionów po prawej stronie jest komis samochodowy jedziesz dalej i przed skrzyżowaniem skręcasz w prawo w ulicę 1go Maja i po lewej stronie skręcisz w pierwszą bramę i na wprost jest zakład tokarski taki zielony napis. Ja tam robiłem i gość uczciwie i dokładnie robi i cena przystępna.

Tylko tak jak pisałem wcześniej może to być również piasta ale sprawdzenie i przetoczenie tarcz wyjdzie taniej i będziesz miał jasność sytuacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl