Witam, moja audika jest z silnikiem 1,9 TDI z 1993 - 1z, można powiedzieć, że co kilkanaście-kilkadziesiąt uruchomień silnika po kilku sekundach obroty wskakują na około 1100-1200 wtedy szarpie całym silnikiem - działa tak jakby benzyniak chodził na trzy "garki", po chwili obroty spadają do normalnych ale dalej szarpie, gdybym wtedy mu przygazował znów spadna do tych powyższonych i tak w koło macieja, po jakimś czasie (po upływie 1-15 minut) nagle uspokajają się. W czasie tych objawów troszke dymi na niebiesko, turbo działa, oleju nie bierze, pali do 5,5 l/100 km - niby wszystko ok.
Acha dwa razy zdarzyło się, że w wyniku takich objawów auto zgasło, jakby z braku paliwa, ale zapalił i objaw ustąpił.
Dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam.
[B4 1.9tdi 1Z] Nierówne Obroty Silnika
[B4 1.9tdi 1Z] Nierówne Obroty Silnika
Ostatnio zmieniony 24 cze 2007, 17:13 przez Markos, łącznie zmieniany 1 raz.
Problem w tym, że gdzie nie pojade tj, do mechaników to nie bardzo wiedzą do czego ręce rozłożyć tym samym nie bardzo chcą sie za to brać, musze trafić na kogoś konkretnego, który sprawdzi to o czym mówicie
dzięki wielkie za inf.
ps ogólnie 80-ka jest super wczesniej mialem B-3, teraz nawet mojego ojca namówiłem do kupna b-4 19, tak że porównuije te egz.
dzięki wielkie za inf.
ps ogólnie 80-ka jest super wczesniej mialem B-3, teraz nawet mojego ojca namówiłem do kupna b-4 19, tak że porównuije te egz.
Krystianie, skontaktowałem sie z tym pompkarzem z okolic Rzeszowa i dał mi taka odpowiedź (ps tj. Pan Piotr i bardzo szybko odpowiedział na e-maila):
Witam, ja niestety nie bardzo tutaj pomogę bo pana audi ma nastawnik typu MES na potencjometr. Naprawiam nastawniki tylko HDK indukcujne ktore byly montowane od roku 1994.W czasie tych objawow proponuje podlaczyc komputer i sprawdzic czy czasami nie nawala czujnik temperatury bo wtedy moga wystepowac takie objawy bo moze wtedy wskazywać np. temp. -40c i zmieni sie wtedy kat wtrysku i powimmy przy tym tez wzrosnac obroty silnika. Możliwe tez jest ze blokuje sie walek nastawnika dawki paliwa i wtedy trzeba przedmuchac go mujka ultradzwiekowa.
Dostałem namiar do Dębicy i będę tam próbował, dam znać, a jakby ktos z Was cos sie dowiedział w moim problemie prosze o info, dzięki
[ Dodano: 2007-06-29, 22:10 ]
Cześć, dodaję do tego co powiedziałem wcześniej, że podczas badania na kompie mojej audi 80 1,9 tdi - 1Z, z roku 1993 wykazało taki błąd
" 021-czujnik położenia suwaka - za niski sygnał EDC 15.T"
Mechanik (mgr inż. - hehe) nie potrafił tego zinterpretować tym bardziej ja. Objaw jaki opisałem wyżej pojawia się nadal nawet po usunięciu tego błędu, co ciekawe, jak po jakims czasie pojechałem do tego samego gościa podłączyc kompa jeszcze raz, to błędu nie było, a objawy sa do tej pory.
W sumie to teraz nie wiem czy ten jednorazowo zczytany błąd ma jakies znaczenie dla moich objawów. Co on oznacza?
Witam, ja niestety nie bardzo tutaj pomogę bo pana audi ma nastawnik typu MES na potencjometr. Naprawiam nastawniki tylko HDK indukcujne ktore byly montowane od roku 1994.W czasie tych objawow proponuje podlaczyc komputer i sprawdzic czy czasami nie nawala czujnik temperatury bo wtedy moga wystepowac takie objawy bo moze wtedy wskazywać np. temp. -40c i zmieni sie wtedy kat wtrysku i powimmy przy tym tez wzrosnac obroty silnika. Możliwe tez jest ze blokuje sie walek nastawnika dawki paliwa i wtedy trzeba przedmuchac go mujka ultradzwiekowa.
Dostałem namiar do Dębicy i będę tam próbował, dam znać, a jakby ktos z Was cos sie dowiedział w moim problemie prosze o info, dzięki
[ Dodano: 2007-06-29, 22:10 ]
Cześć, dodaję do tego co powiedziałem wcześniej, że podczas badania na kompie mojej audi 80 1,9 tdi - 1Z, z roku 1993 wykazało taki błąd
" 021-czujnik położenia suwaka - za niski sygnał EDC 15.T"
Mechanik (mgr inż. - hehe) nie potrafił tego zinterpretować tym bardziej ja. Objaw jaki opisałem wyżej pojawia się nadal nawet po usunięciu tego błędu, co ciekawe, jak po jakims czasie pojechałem do tego samego gościa podłączyc kompa jeszcze raz, to błędu nie było, a objawy sa do tej pory.
W sumie to teraz nie wiem czy ten jednorazowo zczytany błąd ma jakies znaczenie dla moich objawów. Co on oznacza?