Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w coupe

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audio w coupe

Post autor: fosfinkel » 24 maja 2010, 23:38

Witam forumowiczów i fanów CA.

Mówię od razu że jestem poniekąd laikiem w dziedzinie CA, przeczytałem wiele tematów i nie znalazłem tego co mnie interesuje.

Postaram sie napisać krótko zwięźle i na temat :) Noszę sie z zamiarem rozbudowania mojego audio. Moje oczekiwania:
1. Nie chcę tuby w bagażniku, zresztą jak widzicie mam coupe więc szkoda mi też miejsca.
2. Bardziej zależy mi na czystości dźwięku niż na basie, czyli nie mam czegoś takiego że im bardziej szyba faluje od basu tym jestem fajniejszy :)
3. Chciałbym mieć w miarę równo rozłożony dźwięk po całym aucie, dla kierowcy jak i pasażerów.

Co mam:
Na chwilę obecna radio kenwood + 4 głośniki, jak dobrze wiecie 2 na podszybiu i 2 w tylnych boczkach. Jedne to są JBL drugie Alpine. Musze powiedzieć, że na to co mam grają naprawdę nieźle ale chciałbym czegoś więcej.

Co mi sie ubzdurało w głowie:
Kolega ma kilka wzmacniaczy Alpine z możliwością podłączenia 10 głośników (albo 12, teraz nie pamiętam). 2 niskotonowe(ewentualnie 4 niskotonowe jeżeli jest to wzmacniacz na 12 głośników), 4 średniototnowe, 4 syczki. Zawsze chciałem mieć więcej niż standardowe 4 głośniki + tuba. Wszyscy moi znajomi tak mają a ja nie chcę być jak wszyscy.

Plan zakładałby coś takiego:
1. Jedna para syczków na przednim podszybiu (nie w słupkach)
2. Para głośników średniotonowych na podszybiu. (10cm, być może zmieszczą sie 13cm)
3. Para niskotnowych w drzwiach przednich. (16cm, być może 20cm)
4. Para średniotonowych w tylnych boczkach. (13cm, być może 16cm wejdą)
5. Para syczków na tył.

Jakiej pomocy oczekuję lub nie:
1. Nie szukam rad typu: „daj sobie spokój zainwestują w Skrzynie basową/Tubę”, TAK NIE CHCE!
2. Proszę o pomoc i rady w realizacji mojego pomysłu a nie odciąganie mnie na siłę od niego.
3. Czy takie rozmieszczenie jakie ja sobie wymyśliłem będzi dobre, co byście poprawili mając do dyspozycji możliwość podłączenia takiego zestawu głośników?
4. Nie chcę tutaj skupiać sie na sprzęcie tylko na samej teorii rozmieszczenia i uzyskania dobrego efektu dźwiękowego.

Pytanie jeszcze poza punktacja, co myślicie ewentualnie o głośnikach niskotonowych pod siedzeniem?

Proszę o parady i sugestie :)

Pozdrawiam
Rafał.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 00:22 przez fosfinkel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 25 maja 2010, 14:15

,,Jedna para syczków na przednim podszybiu (nie w słupkach)
2. Para głośników średniotonowych na podszybiu. (10cm, być może zmieszczą sie 13cm)
jedno gryzie sie z 2 10siatki do wywalenia syczki w słupkach lub w okolicach plastiku od lusterek tego czarnego

i kolego nie liczy sie ilość ale jakość bo 2 głośniki dobrej jakości zagrają lepiej niż 20 słabej wiec radze jeszcze lepiej poczytać o temacie a w bagażnik nie tubę a skrzynie jak już

A głośniki pod siedzenie sobie odpuść z CA z kupetą nie mam do czynienia ale z punktu widzenia wystarczy scena przód syczki +głośniki w drzwi(drzwi wytłumione) i bagażnik tył też można tylko nie wiem jak bd z dźwiękiem bo np w sedanie można zrobić przód tył i bagażnik

fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fosfinkel » 25 maja 2010, 19:29

To, ze liczy się jakość to ja wiem i nie musicie mi tego tłumaczyć, a to, ze chciałbym mieć 12 to nie oznacza od razu ze będę pakował jakieś gówno.

Porostu mam możliwość zamontowania większej ilości i tak też chciałbym uczynić.

mezik0 - syczki ok mogą być w słupek lub na wysokości lusterka, skoro na podszybiu odradzasz. A co z głośnikami w desce rozdzielczej przy podszybiu? czy montując je straćę na jakości (w końcu mogę sobie na to pozwolić)?

A głośniki pod siedzeniami to naprawdę taki zły pomysł, wiem że w BMW serii 5 jest takie coś stosowane?

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 25 maja 2010, 21:45

no wiesz syczki i 10siatki w podszybiu to trochę ze sobą sie gryzą a do tego te 10siatki są skierowane w szybę i tam też grają przynajmniej ja tak myślę a co do tych głośników pod siedzenie to nie wiem nigdy tego nie słyszałem tylko widziałem i jak tak sobie pomyśle to taka malutka skrzyneczka nie da takiego brzmienia a tylko miejsce zabierze więc już lepiej zamiast niej zainwestować w scenę z przodu ;) a co do dokładnej zabudowy zapytaj np. Oofola bo on w temacie ma większą praktykę

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 26 maja 2010, 18:06

Witam,
teorię, o ile jej nie znasz możesz przeczytać w FAQu.

Abstrahując jednak od niej postaram się powiedzieć coś od siebie.
Twoja wizja w cale nie jest taka sprzeczna jak ci się może wydawać.
To co proponujesz na przód to nic innego jak zestaw 3way. Rozwiązanie dobre aczkolwiek o tyle niezręczne, że nie najprostsze do zrealizowania - tak aby to miało ręce i nogi.

Śpieszę z wyjaśnieniem.
Najłatwiejszy sposób do stworzenia zestawu 3way to po prostu zakup takowego z odpowiednią pasywną zwrotnicą, która wykorzystuje na wejściu kanał stereo.
Ty kolego, masz zamiar podpiąć każdy głośnik osobno. Myślałeś jak je ubezwłasnowolnić :-P :?:

Żeby to wszystko miało ręce i nogi przydała by Ci się aktywna zwrotnica - inaczej nie dasz rady rozdzielić odpowiednio sygnałów.
Jaki będzie tego efekt? Wszystkie przetworniki będą grały pełnym pasmem co da bardzo słaby efekt - kicki będą grały wysoko, średniaki przy basie będą charczały natomiast gwizdki będą się wypluwały...

Jeśli chodzi o tył to nie mam nic przeciwko - to jest kwestia gustu i nie mam zamiaru nikogo odwodzić od pomysłu "zaplecza". Osobiście czasem mi się to nawet podoba ;-)
Ale tu taka sama sytuacja - konieczne zwrotnice (o ile po złości na gwizdki można założyć kondziołki to do kicków potrzebne są już zwrotki...

Pozdrawiam

PeEs
Z wielkością kicków w przednich drzwiach bym tak nie szalał - 165-170mm wystarczy ;-)
Chyba, że chcesz założyć 2x 10" IT MDS08 - z chęcią bym ich posłuchał w drzwiach :-

Co do montażu gwizdków i średniaków proponuję obydwa w słupki albo coś takiego - ori umiejscowienie 10tki nie jest takie super...
http://www.instalacjecaraudio.pl/sound_ ... egane.html

Jest wiele stron na których możesz zaczerpnąć inspiracji ;-)

Jak byś miał jakieś pytania - pisz.
Postaram się pomóc.

fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fosfinkel » 26 maja 2010, 23:25

Dzięki Oofol za bardzo konkretne info.

Nie napisałem tego na początku ale widzę po tym co napisałeś ma to bardzo kolosalne znaczenie. Wzmacniacz jakim dysponuje jest z BMW, Alpine jakiś wypasiony model (Nie pamiętam dokładnie modelu, już nie ta godzina, w każdym razie radiator zajmuje znaczną część jego powierzchni :) ). Jest on od razu ze zwrotnicami. Posiada wejścia na 4 kanały (stereo przód, stereo tył), a następnie sobie przetwarza na dokładnie 10 głośników (prędzej nie byłem pewny dlatego napisałem, że może 12). Wyjścia są dokładnie opisane, że na dany pin ma przypadać taki a nie inny głośnik, czyli syczek prawy przedni, syczek lewy przedni, średnio tonowy lewy przedni itd....

Co do 3way to nie wiedziałem ze tak to sie fachowo nazywa :) w każdym razie bardzo chciałbym sobie coś takiego właśnie zrobić.

Powiedz mi w takim razie proszę czy posiadając taki wzmacniacz to jest jak najbardziej sens robienia 3way tak?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 maja 2010, 08:32

Jak możesz to podaj model tego cuda, wtedy postaram się odpowiedzieć ;-)

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 27 maja 2010, 20:55

Witam.
Kolego trochę mało informacji przedstawiłeś w jaki sposób chciałbyś realizować swój pln 3way'a, nic nie wspomniałes o najważniejszym chyba budżecie, a także o tym, czy projekt chciałbyś realizowac sam czy też powierzać wykonanie profesjonalnemu zakładowi. Z tego co napisałeś, masz w gablocie 4 głosniki w podstawie i chciałbys czegos wiecej...zdecydowałes sie na 3wa'y, co jest w zależnosci od budzetu, doswiadczenia i umiejetnosci bardzo dobrym pomysłem, ale czy na poczatek nie warto zaczać od dobrego zestawu odseparowanego?...zadałeś pyt o wzmaka, hmm, nie spotkałem sie z wzmakami alpine'a, które posiadaja 4 kanały i przetwarzają sygnał na 12 a każdy przetwornik ma możliwość zasilania z indywidualnego kanału, co sugerowałoby mozliwość bi-ampingu, a z tego co napisałes, wnioskuje, że chodzi o serie alpine'ów, które były fabrycznie montowane w samochodowych zestawach nagłosnienia, jak np obecnie systemy BOSE w Audi, wiec jeżeli jest jak napisałem, to wg mnie nie ma sensu kupowania zestawu 3way i pakowania go pod taki piec poniewaz jest mała szansa na wystrojenie wszystkiego, watpie aby miał tak dobrze rozbudowane zwrotnice, chyba że nie jest jak napisałem, w tym wypadku chciałbym poznać model tego graala...Co do 3way'a to zostaje jeszcze kwestja tego, czy chciałbyś zakupić gotowy zestaw kompatybilny ze zwrotnicą, czy też poszczególne przetworniki do zestawu dobierać sam, wg własnego uznania?

fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fosfinkel » 27 maja 2010, 22:32

1. budżet nie gra roli, co trzeba to sie kupi wiec na tym nie mam zamiaru sie skupiać ale chce coś co ma dobre możliwości do ceny a nie od razu najdroższe(ale to później).
2. Jeżeli chciałbym żeby zrobiła to profesjonalna firma to bym nawet tematu nie zakładał. Chce zrobić sam.

Tutaj zdjęcie wzmacniacza od którego wyszła moja idea jak fachowo sie to mówi 3way:
http://img188.imageshack.us/img188/4171/cimg3593d.jpg

Tutaj opis podłączenia kostek, czyli jaki pin co i jak. nie pierwsza pozycja z góry tylko następna:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... mplieq.htm

czy to coś już wyjaśnia?

Co do elementów to ogolnie chciałbym dobierać wg własnego uznania, ale to jescze nie jest przesądzone.

PS. BeeAndHunny, co to jest bi-amping?

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 28 maja 2010, 14:37

Bi-apmp to stosowanie oddzielnych wzmacniaczy do np do sekcji wysokotonowej i niskotonowej, jest mozliwość wykorzystania kanałów jednego wzmacniacza wielokanałowego, w tym przypadku również sekcja wysokotonowa i niskotonowa zasilana jest poszczególnymi kanałami indywidualnie, jest nawet dostępnych kilka zestawów, których zwrotnice maja mozliwość podłączenia w bi-ampingu, ale jak wszystko dla user'ów ma swoje wady i zalety...Co do wzmaka to wiele wyjaśnia...jest jak napisałem, poza tym jeżeli chciałbys bawić sie w 3wa'y to sobie go odpuść,przynajmniej moim zdaniem i szukaj jakiegos dobrego pieca a na poczatek zacznij od zestawu który chciałbyś mieć...Mysle że dobierajac poszczególne elementy, czyli sekcje wysokotonową, średniotonowa i niskotonową indywidualnie najlepiej byłoby wyprzedzić wybór odsłuchami, poza tym jest jeszcze kwestja budowy zwrotnicy...Na poczatek moze wniknij w zestawy trójdrożne ze zwrotkami bo jest kilka ciekawych pozycji a to chyba najlepsze rozwiązanie...

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 maja 2010, 21:10

BeeAndHunny, zgadzam się z tobą kolegoa ale fosfinkel ma już koncepcje i nie chce jej zmieniać, a oczekuje jedynie pomocy w realizacji.

Wzmacniacz ma w sobie filtry ale zestrojenie całości będzie nie lada wyzwaniem z racji tej iż w seryjnym nagłośnieniu wszystko jest precyzyjnie (mocowo) dobrane do siebie i dobór bardziej wymagających głośników może się skończyć niewypałem z racji za małej mocy.

Próbowałem wyszperać coś na necie ale jedyne co udało mi się znaleźć to schematy podłączeń. Żadnej specki nie udało się dorwać - czemu się też nie dziwię - seria ;-)

Przed uskutecznieniem dalszej zabawy sugeruję sprawdzenie sprzętu poprzez podłączenie 10 przetworników i sprawdzeniu jak to się ma ;-)

Głupio by było gdybyś złożył całą instalację, zakupił zestawy a efekt był by niewymierny...

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 29 maja 2010, 09:42

Dokładnie. Systemy montowane w seryjnych nagłosnieniach wspólpracują ze sobą na okreslonych parametrach, dlatego moim zdaniem nie ma sensu motyw eksperymentowania z seryjnym wzmakiem i nowymi głosnikam, a szczególnie z systemem 3way, tylko z tego względu że wzmak jest ponoć rewelacyjny i ma sporo opcji, bo to tylko seria...

Chciałem odbić od koncepcji tylko w kwestji wzmaka, kolega fosfinkel zrobi jak zechce, poza tym stwierdził że budżet nie gra roli w granicach rozsadku i chce cos co ma dobre możliwosci do ceny wiec jaki jest sens zakupu 3-drożnego systemu na który trzeba bedzie wydać trochę $$$ i pakowania go do seryjnego wzmaka, efekt 3way'a w takiej konfiguracji bedzie co najmniej mizerny o ile wogóle jakis będzie, ale zawsze można spróbowac, należy jednak pamietać że system zagra tak, jak jego najsłabyszy element...

fosfinkel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: fosfinkel » 02 cze 2010, 22:20

Witam.

Byłem nie obecny przez pewien czas, za dużo pracy i nauki. Wzmacniacz na zdjęciu jest tylko wzmacniaczem od którego zrodził sie pomysł, Oofol wie bo na priv mu pisałem. Ogólnie chciałbym zrobić cos takiego, wiadomo jak sie człowiek na cos nastawi to ciężko jest go odciągnąć nawet racjonalnymi argumentami :)

Przestawiony wzmacniacz jest to seria ale wcale nie musi być wykorzystany, ja porostu chciałbym mieć cos innego niż wszyscy :) nawet jak to nie powali na kolana ;] dla mnie sprawa jest prosta... wybieramy wzmacniacz o konkretnej mocy ze zwrotnicami i itd. dobór głośników, jakiej wielkości, mocy, firmy itd... montujemy i cieszymy sie tym co zagra. Jak to się mówi.. najprostsze rozwiązania są przeważnie najlepsze :P

Ewentualnie mogę zrobić prowizoryczny test bo wzmacniacz jest, kumpel ma na półce ze 40 głośników różnej maści od 10cm do 16cm od 20-40w, syczki tez sie znajdą wiec mogę to wypróbować jak to mogłoby mniej więcej brzmieć, jak mnie zadowoli będę brnął dalej ale na to potrzebuje przynajmniej 2 dni wolnego a to nie prędzej niz za 2-3 tygodnie.

Teraz też wiem ze jak będę kupował następny samochód to tylko i wyłącznie z klimatyzacja, silnikiem w układzie V i quattro, bo tego wszystkiego mi teraz brakuje;]

Ok. to jakie jeszcze sugestie odnośnie rozmieszczenia? :D

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 03 cze 2010, 20:50

Hmm, z prostotą sprawy to nie jest tak do końca jak sie może wydawać...3 głosniki, wzmacniacz, filtry, montaż to byłoby zbyt proste, ale zależy czego oczekujesz od tak skonfigurowanego sprzętu...nie napisałeś nic o tych głosnikach, a w brew pozorom zostają jeszcze cięcia na wzmaku i wogóle jakies ogarniecie tego wszystkiego, zapewne parametry głosników nie sa znane wiec ciężko nawet bedzie cokolwiek powiedziec o jakiejs charakterystyce, pasmach przenoszenia, ale zawsze możesz eksperymentować...

Co do rozmieszczenia to gotowej recepty nie znajdziesz, wiadomo wooferki w drzwi, a średniaczki i tweeterki proponuje obok siebie na słupek "wszczepić", oczywiście co do dokładnego rozmieszczenie to najlepszym doradcą będzie twoje ucho, wiec na początek jeżeli udałoby ci się ogarnąć to jakoś dźwiękowo to trzeba pobawić się i próbować najlepszych ustawień średniaków i tweeterów na słupku tak aby jakaś scena się pojawiła...hmm, średniaki powinny raczej pracować w małych komorach wiec o tym przed zabudową dobrze byłoby pomyśleć ale nie mając info o głośniku ciężko będzie cokolwiek zaproponować...jeżeli byłbyś zainteresowany jakimiś rozwiązaniami zabudowy słupków to dawaj na priv.

Powodzenia w ogarnieciu instalki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl