[B3 Sedan] Zwarcie na skrzynce bezpieczników
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3 Sedan] Zwarcie na skrzynce bezpieczników
Tak mi się przynajmniej wydaje - jak w temacie.
Gdy popada trochę deszcz - raczej dłużej - zdarza się, że elektryka zaczyna wariować. Albo centralny sam się zamyka i otwiera, albo świeci się cały czas lampka pod przyciskiem przeciwmgielnych, jakby były włączone, chociaż nie są. a jak włączę przycisk, to w rzeczywistości światła przeciwmgielne się nie świecą. czy trzeba coś gdzieś uszczelnić? Bo nie wiem, jak temu zapobiec
Gdy popada trochę deszcz - raczej dłużej - zdarza się, że elektryka zaczyna wariować. Albo centralny sam się zamyka i otwiera, albo świeci się cały czas lampka pod przyciskiem przeciwmgielnych, jakby były włączone, chociaż nie są. a jak włączę przycisk, to w rzeczywistości światła przeciwmgielne się nie świecą. czy trzeba coś gdzieś uszczelnić? Bo nie wiem, jak temu zapobiec
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak jest :mrgreen:Afdi87 pisze:Sprawdz wiązkę i nie gadaj wystarczy ze jeden kabelek sie w niej przerwie a zaczyna się robić choinka...Gwido33 pisze:No dobrze, a jak to się ma do innych objawów, czyli tego centralnego? To też wina wiązki?
Się zobaczy i się okaże - a teraz pytanie z innej półki - jak sprawdzić? jestem laik w tych sprawach
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No więc tak:Afdi87 pisze:Jak otworzysz klapę, to wiązka idzie z lewej strony, obok siłownika klapy. Rozcinasz jej izolację i patrzysz, które kabelki się ułamały (izolację rozcinaj od góry, bo tam zazwyczaj przewody sie przerywają).Gwido33 pisze:jak sprawdzić?
polazłem do auta i otworzyłem klapę i jest tak:
- pod siłownikiem, tam, gdzie wiązka się zagina jest izolacja przecięta do samych kabelków a te maja popękane swoje izolacje do samej miedzi - nie widzę, żeby któryś był pęknięty, chyba, że jakiś głębiej, ale pewnie one zwierają.
Więc co mam robić? Zdjąć główną izolację, poizolować każdy z osobna, a jeśli by jakiś był pęknięty to skręcić i zaizolować taśmą a na końcu całość?
-
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Oki, dzięki - myślę, że pomoże, jak nie, to się znowu zgłoszę. Mam jeszcze parę problemów technicznych z autkiem, ale muszę je sukcesywnie rozwiązywać.Afdi87 pisze:W takim razie zaizoluj te przecięte kabelki, bo albo woda sie do nich dostawala, albo się dotykaly nawzajem i choinka sie robila.Gwido33 pisze:Więc co mam robić?