[B4 All] Nabijanie Klimatyzacji czynnik R12 Freon
do R134a stosuje sie np olej Triton SE55 olej poliestrowytomekk666 pisze:jaki powinien być olej do klimy
[ Dodano: 2009-07-21, 23:39 ]
dokładnie to jest w 101% prawda <ok>IC69 pisze:ale wiem, że jest on wtłaczany do układu wraz z czynnikiem chłodzącym, więc wiedza ta chyba jest zbędna. Raczej nie ma możliwości własnoręcznej jego wymiany.
No koło mojego domu jest zakład i chciałem u nich Napełnić klimatyzacje.rczopik2 pisze:A jaki powinien być naprawde czynnik to dobry fachowiec pozna po końcówkach do napełniania.
Powiedziałem ze mam klime na R12 a ten chciał podpiąć R134a (przez przejściówki przewodów) bo twierdził że R12 i R134a to to samo :mrgreen:
Nie mówiąc juz nawet i innych wężach i oleju zarówno doi R12 jak i R134a
Pięknie podziękowałem i powiedziałem ze moze co najwyżej lodówki napełniać a nie klimatyzacje w samochodzie
Witam.
Jestem kolejnym użytkownikiem mającym problem z klimatyzacją, a raczej z jej serwisem. Mam audi z 92 roku z czynnikiem R12. Klima chodzi jest wszystko sprawne ale jej wydajność z roku na rok maleje. Mam pytanie, czy na terenie województwa śląskiego są jeszcze warsztaty w których mogłbym nabić gaz R12. Mam jeszcze pytanie, czy klimatyzacja posiada czujnik poziomu czynnika chłodzącego i czy w przypadku jego niewielkiej ilości klima się nie zalącza. Proszę o o odpowiedź i pomoc kolegów.
Pozdrawiam
Jestem kolejnym użytkownikiem mającym problem z klimatyzacją, a raczej z jej serwisem. Mam audi z 92 roku z czynnikiem R12. Klima chodzi jest wszystko sprawne ale jej wydajność z roku na rok maleje. Mam pytanie, czy na terenie województwa śląskiego są jeszcze warsztaty w których mogłbym nabić gaz R12. Mam jeszcze pytanie, czy klimatyzacja posiada czujnik poziomu czynnika chłodzącego i czy w przypadku jego niewielkiej ilości klima się nie zalącza. Proszę o o odpowiedź i pomoc kolegów.
Pozdrawiam
witam i ja się podłącze do tematu ponieważ mam taki sam problem mam klimę na czynnik r12 byłem u jednego gościa od lodówek ale chciał mi nabić czynnikiem R134A i tak jak kolega wcześniej pisał podpiął się tylko butlą z gazem ale z tego co czytam to chyba na moje szczęście okazało się że mam nieszczelny układ i nic z tego napełniania nie wyszło i teraz moje pytanie czy waszym zdaniem koleś nabija razem z olejem dodam że jestem zielony w tym temacie widziałem miał jakąś małą sprężareczke ale wydaje mi się że koleś nie zna się w ogóle na temacie. A drugie moje pytanie jest takie czy wiecie może gdzie w okolicach Malborka Gdańska lub Elbląga bawią się w napełnianie starszych klimatyzacji??
Witam jeżeli mogę wtrącić się do tematu. To freony są mieszaniną różnych gazów dlatego ich stopień rozprężalności i od parowania jest różny .Dla tego np.wydajność klimy jest zależna od zastosowania gazu wydajności sprężarki i wielkości obiegu . Znaczenie ma też olej który generalnie w różnym stopniu miesza się z Freonem no i może źle działać na zastosowane węże elastyczne . R 12 został wycofany z produkcji gdzie nie gdzie można go dostać z tzw, zapasów ale należy uważać bo może być zanieczyszczony (tzn zawartość gazów zastosowanych w mieszaninie nie koniecznie musi być taka jak powinna no i wilgotność tych czynników pozostawia wiele do życzenia . A i jeszcze jedno mieszalność czynnika chłodniczego z olejem jest dla tego tak ważna że olej smaruje spężarkę jak i części składowe całej klimy .Sorry za błędy i chaotyzm tej wypowiedzi ale pisałem na szybko