[80 B4 1.9 TDI] migająca kontrolka płynu chłodzącego
[80 B4 1.9 TDI] migająca kontrolka płynu chłodzącego
Witam
Mam do wszystkich forumowiczów pytanie co może powodować miganie kontrolki płynu chłodzącego podczas skrętu samochodem w lewo. Płynu nie ubywa nie ma przecieków sprawdzałem kabelki na czujnikach choć nie wiem czy na wszystkich. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Piotr
Mam do wszystkich forumowiczów pytanie co może powodować miganie kontrolki płynu chłodzącego podczas skrętu samochodem w lewo. Płynu nie ubywa nie ma przecieków sprawdzałem kabelki na czujnikach choć nie wiem czy na wszystkich. Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Piotr
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Piotr
1. Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie sugeruj się tym bo być może masz poziom, czasem trzeba dolać setkę lub dwie przy takim zachowaniu migającej kontrolki dolej przejedź się i powinno być ok;
2. Kiedy był ostatnio wymieniany płyn być może nie jest to tak istotne, ale płyn chłodzący też traci swoje właściwości;
3. Sprawdź też 2-pinowy niebieski czujnik płynu chłodzącego przy króćcu może być walnięty. (czujnik znajduje się w czarnym króćcu po prawej stronie patrząc z przodu silnika.
To tyle co mi przychodzi do głowy.
1. Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie sugeruj się tym bo być może masz poziom, czasem trzeba dolać setkę lub dwie przy takim zachowaniu migającej kontrolki dolej przejedź się i powinno być ok;
2. Kiedy był ostatnio wymieniany płyn być może nie jest to tak istotne, ale płyn chłodzący też traci swoje właściwości;
3. Sprawdź też 2-pinowy niebieski czujnik płynu chłodzącego przy króćcu może być walnięty. (czujnik znajduje się w czarnym króćcu po prawej stronie patrząc z przodu silnika.
To tyle co mi przychodzi do głowy.
- killer0123
- Forum Audi 80
- killer0123
- Forum Audi 80
Spietyq, owszem odpowiada za prawidłowe skazanie temperatury ale także jeżeli temperatura jest za wysoka miga kontrolka na liczniku. Temat tej był już poruszany na forum. Jeżeli chcesz mieś pewność zdejmij wtyczkę z czujnika (3 pinowego) i zrób mostek we wtyczce do masy.
Przerabiałem ten problem więc jestem na 100% pewien że czujnik 3 pinowy odpowiada także za sygnalizację świetlną zbyt wysokiej temperatury.
Poczytaj sobie ten temat
https://audi80.pl/b4-1zmruga-kontrol ... 632,15.htm
szczególnie na stronie 2
Przerabiałem ten problem więc jestem na 100% pewien że czujnik 3 pinowy odpowiada także za sygnalizację świetlną zbyt wysokiej temperatury.
Poczytaj sobie ten temat
https://audi80.pl/b4-1zmruga-kontrol ... 632,15.htm
szczególnie na stronie 2
- lukaszk1989r
- Forum Audi 80