Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - odbior

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
dawid17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Radio - odbior

Post autor: dawid17 » 28 maja 2010, 14:07

Witam

Mam następujący problem gdy samochód jest zgaszony to radio odbiera super, a gdy zapalę to jakość radykalnie spada np. na zgaszonym RMF MAXXX odbiera idealnie, a gdy zapalę to niema w ogóle sygnału, a z zwykłego RMF po zapaleniu spada tylko jakość ale dalej odbiera tylko, że o wiele słabiej. Dzieje się tak dopiero po zapaleniu gdy silnik pracuje, bo gdy przekręcę kluczyki tak aby kontrolki się zaświeciły to dalej jest ok. Dodam że mam podłączony ten dodatkowy kabel do anteny i jest na nim prąd. Radio to:SONY CDX-R6550. Raczej bym wykluczył zakłócenia z alternatora ponieważ mam zamontowane radyjko CB(Alan 18) i niema w nim żadnych gwizdów czy zakłóceń. Co może powodować taki problem?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 00:35 przez dawid17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 30 maja 2010, 11:30

Witam.
Troche za mało napisałeś, od kiedy występuje, jak masz podłączone radio, czy masz jakies filtry czy też wzmacniacze sygnału anteny :?: piszesz że masz podłącznoy niebieski kabel, zapewne chodzi ci o REMUTE, jeżeli tak to do czego go używasz, poza tym na tym przewodzie zawsze pojawia sie napiecie po włączeniu jednostki. Problem może leżeć w kilku miejscach...może być problem z masą, żródłem zakłóceń może być altek lub układ zapłonowy...hmm, na początek, o ile nie próbowałeś,o ile masz rozbieralny wtyk antenowy i standardowe podłączenie we wtyku anteny, tzn splot na mase to spróbuj podłączyć tylko sam "+" bez masy do radia, jeżeli nie masz rozbieralnego wtyku, to użyj przewodu, z jednej strony nawiń do do środkowego bolca we wtyku i do radia...spróbuj tak odpalić, jeżeli zakłócenia nie ustapią to możesz spróbować również podłączyć zasilanie jednostki bezpośrednio do akumulatora...jeżeli to nie pomoże to trzeba dalej wnikać.

dawid17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid17 » 01 cze 2010, 14:35

Występuje to odkąd podłączyłem radio, mam je podłączone do kabla od zapalniczki, nie zauważyłem żadnych filtrów ani wzmacniaczy poza tym dodatkowym kablem(biały) obok kabla antenowego wychodzi on i jest złączony taką kostką - podpiąłem go pod ten kabel który zasila radio, po tym zabiegu sygnał się troszkę poprawił ale i tak nie jest tak jak powinno być. Jeszcze dziś sprawdzę te sposoby które podałeś i napisze czy coś zadziałało

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 cze 2010, 14:59

A miałeś wycięte kostki ISO od strony samochodu? Bo tam właśnie jest jest podłączanie do wzmacniacza antenowego i brzęczyka. Są to dwa białe kable które powinny być podłączone do włącznika automatycznej anteny w radiu.
Jeśli ten biały który podłączyłeś pod czerwony to wzmacniacz to (jeśli czerwony to stały plus) będzie rozładowywać Ci akumulator.

dawid17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid17 » 05 cze 2010, 12:28

to tak: kostki mam nie wycięte ale ten wzmacniacz był odłączony dopiero go podłączyłem jak poczytałem na forum. zrobiłem tak jak BeeAndHunny radził i gdy podłączyłem tylko sam plus od kabla antenowego to było bez zmian ale zauważyłem że gdy do + podepnę sam kabel i podniosę go do góry to radio o wiele lepiej odbiera nawet na zgaszonym a po zapaleniu jakość nie spada tylko jest tak samo. Można by wywnioskować że antena coś nie za bardzo działa, czy dobrze myślę i wymienienie anteny załatwi sprawę?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 20:38 przez dawid17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 05 cze 2010, 15:21

Miałes odłaczony wzmacniacz, podłączyłeś go i jest bez zmian...wg mnie, na poczatek wniknij w przewód antenowy, może ma gdzieś przerwę, a jeżeli masz możliwość to podmień jednostkę na inną...próbowałeś podłączenia bezpośrednio do aku :?:

dawid17
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dawid17 » 06 cze 2010, 15:35

Już rozwiązałem sprawę podłączyłem kabel od wzmacniacz tak jak kolega aaldi podpowiedział pod ten kabel który wychodzi z radia do obsługi anteny i to rozwiązała sprawę, nie wiem jaki to miało związek ale widać czymś się rożni. Wszystkim którzy pomagali i doradzali bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl