[B3/B4] Wygłuszenie wnętrza
[B3/B4] Wygłuszenie wnętrza
Witam koledzy ostatnimi czasy strasznie zaczęły mnie irytować odgłosy jakie dobiegały z zewnątrz, więc zabrałem się za wygłuszenie wnętrza : drzwi, tylne siedzenie i bagażnik, a na dniach do wygłuszenia leci podłoga.
Za maty wygłuszające posłużyły mi maty dekarskie oraz mata filcowa.
Na wszystkie drzwi wystarczy 10mx30cm maty dekarskiej. Natomiast do tej pory maty filcowej poszło mi 2m kwadratowe (tylne siedzenie, oparcie i półka podszybia)
Tak wygląda mata dekarska pod tylnym siedzeniem i oparciu. Aby dodatkowo się trzymała użyłem taśmy dwustronnej.
Później położyłem mate filcowa grubości 1cm, również na taśmę dwustronną:
W sumie nie potrzeba jakiś szczególnych umiejętności do położenia tych mat a efekt jest na prawdę słyszalny. W piątek wygłuszę resztę samochodu to napiszę jak się to sprawuje przy pełnym wyciszeniu.
Za maty wygłuszające posłużyły mi maty dekarskie oraz mata filcowa.
Na wszystkie drzwi wystarczy 10mx30cm maty dekarskiej. Natomiast do tej pory maty filcowej poszło mi 2m kwadratowe (tylne siedzenie, oparcie i półka podszybia)
Tak wygląda mata dekarska pod tylnym siedzeniem i oparciu. Aby dodatkowo się trzymała użyłem taśmy dwustronnej.
Później położyłem mate filcowa grubości 1cm, również na taśmę dwustronną:
W sumie nie potrzeba jakiś szczególnych umiejętności do położenia tych mat a efekt jest na prawdę słyszalny. W piątek wygłuszę resztę samochodu to napiszę jak się to sprawuje przy pełnym wyciszeniu.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
ysiul, gdzie kupiłeś potrzebne materiały i ile cię kosztowały? Co prawda w A4 nie muszę narzekać na wygłuszenia ale jeśli coś jest dobre to zawsze może być jeszcze lepsze Generalnie też marzy mi się jakieś dodatkowe wygłuszenie bo jest parę takich miejsc gdzie przydałoby się - między innymi tył auta, czyli przestrzeń pod tylną kanapą, tylne nadkola, podłoga bagażnika no i wszystkie drzwi, bo tu akurat jest o wiele mniej wygłuszenia niż miałem w A80.
- percevalle
- Audi 80 Klub
materiały kupiłem w sklepie budowlanym- maty dekarskie 30cmx10m cena 80zł (jedna rolka wystarczy na 4 drzwi), w sklepie z obiciami i materiałami tapicerskimi-maty filcowe 1mb (2mx1m) 24zł.Labiel pisze:ysiul, gdzie kupiłeś potrzebne materiały i ile cię kosztowały?
kolega ma rację są dwa rodzaje filcu ten samochodowy jest zielony(tak jak ori) natomiast ten drugi jest taki szary.percevalle pisze:ale nie zwykły filc
Jeżeli chodzi o wygłuszenie to faktycznie po wygłuszeniu bagażnika tylnej kanapy i podłogi jest wyraźna poprawa jeśli chodzi o ciszę w samochodzie, natomiast żeby było całkiem przytulnie należało by jeszcze dodać dodatkową warstwę na drzwi. <ok> Aha jeśli jeszcze mówimy o wygłuszeniu podłogi to dodałem nową warstwę filcu do tej już istniejącej, a mat dekarskich już tam nie dawałem bo stwierdziłem że jest dostatecznie dobrze wygłuszone.
hackthemilk, działaj nie jęzor pokazujesz :mrgreen:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
witam ja wygluszylem tylko przod autka,taka welna co ja sie na budowach kanaly od klimy okleja.Nalepilem tak tego pod nogami ze az pedal gazu musialem obcinac bo sie niemiescil,a na tym kanale co lewarek od biegow jest,to tez nie zalowalen.Az ta polke miedzy siedzeniami obcinalem bo nieszlo jej wlozyc,teraz taki fajny krutki lewarek od biegow jest.Podejzewalem ze zacznie to z czasem gnic i smierdziec ale z pol roku minelo i nic.A wygluszylo to tak ze sam nie spodziewalem sie takiego efektu.Teraz jak poczytalem jeszcze o wyciszeniu drzwi,tylnejkanapy i podlogi,to tylko zdobede material i chwile czasu to biore sie za robote
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
wujo 1 moge ale taki syf mam w aucie ze szok wstyd taka fote wstawiac.wyglad nie zmienil sie duzo ,ten kanal co lewarek jest troche sie poszezyl i podniusl do gory o jakies 2 moze 3 cm.Bo tyle tel polki obciolem co miedzy siedzeniami jest,zeby do gory poszla,teraz popielniczke troche blokoje ale to szczegol.
- hackthemilk
- Forum Audi 80
nie musze u mnie jest cichoysiul pisze:hackthemilk, działaj nie jęzor pokazujesz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 07 cze 2010, 12:45 przez hackthemilk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak wyglądają drzwi wygłuszone matą dekarską
a tak boczek wygłuszony matą filcową, ale niestety po takim wygłuszeniu nie dało się założyć boczku ponieważ była za gruba warstwa filcu i żeby można było wygłuszyć drzwi tak żeby wszystko do siebie pasowało trzeba by było dać filc tylko w te miejsca w drzwiach gdzie są dziury.
P.S.
może dziś po południu będę wygłuszał tak jak mówiłem tylko w niektóre miejsca to dam fotki o co mi chodzi
a tak boczek wygłuszony matą filcową, ale niestety po takim wygłuszeniu nie dało się założyć boczku ponieważ była za gruba warstwa filcu i żeby można było wygłuszyć drzwi tak żeby wszystko do siebie pasowało trzeba by było dać filc tylko w te miejsca w drzwiach gdzie są dziury.
P.S.
może dziś po południu będę wygłuszał tak jak mówiłem tylko w niektóre miejsca to dam fotki o co mi chodzi