Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Wzmacniacz - podlaczenie + inne

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 08 cze 2010, 14:46

Jeżeli REM z jednostki byłby uwalony to po zrobieniu mostka na wzmaku z jego + do REM'u wzmaka odpaliłby ci sie... wypnij RCA i przewody glośnikowe i spróbuj jeszcze raz odpalić go na mostku bezpośrednio z + na wzmaku, poza tym sprawdź przewody od aku...Napisz jeszcze jaka masz jednostkę :?:

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 08 cze 2010, 14:51

i tu już zaczynają się schody w jaki sposób mam sprawdzić czy ten niebieski kabel rem w jednosce jest urwany mam rozkręcić radio ??

Sprawdziłem przewody od aku niby jest wszystko ok zrobiłem tak jak pisałeś i się nie załącza ale jak wezmę 3 kable od masy i plus połączę z rem i dam bezpośrednio do aku do świeci się czerwona lampka.

A o jednostkę to chodzi ci o radio czy co bo już się pogubiłem ;/

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 08 cze 2010, 15:04

Wystarczy sprawdzić miernikiem czy pojawia sie na nim napięcie po włączeniu jednostki...próbowałes tego mostka z + na rem :?:

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 08 cze 2010, 15:20

sprawdzałem + z rem ale nie chodziło, gdy wziąłem inne kable podłączyłem to się zaczęła świecić czerwona lampka, tyle że rem i + poszły rezem do aku na kleme +. Teraz ide do piwnicy szukać miernika...żeby zmierzyć to napięcie w tych przewodach

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 cze 2010, 08:58

Tak czytam czytam... Sprawdzałeś bezpiecznik we wzmacniaczu? Skąd masz ten wzmacniacz wogóle? Wnoszę że jest używany i jeśli z niepewnego źródła (allegro itp) to może być uwalony i się ścierasz na marne.

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 09 cze 2010, 11:46

Sprawdziłem bezpiecznik w wzmaku i jest w środku przerwany i troszkę czarny więc prawdopodobnie jest przepalony, od razu go wymieniłem na nowy

więc tak wymieniłem bezpiecznik w zmaku i dałem na krótko plus od wzmaka i rem do plusa na aku i gnd czy jakoś tak na masę i czerwona lampka świeciła a zielona migała, więc teraz o co chodzi ?? zielona ma migać czy świecić ??

Sprawdziłem próbnikiem kabel rem ten niebieski przy radiu i prąd jest bo mi się żarówka w próbniku zapaliła i ładnie świeciła nie migała.

Wziąłem na krótko z miernikiem w ręce znowu wzmaka i tak kabel rem i +12v dałem razem do aku na klemie + ,a gnd na aku na masę i tak

Jak dotykałem kabla GND to żarówka w wzmaku migała ostrym światłem bardzo mocnym jak dotykałem gniazdka rem to ledwo co migał a jak dotykałem gniazdka +12v to nie migał w cale, ale gdy złapałem tą żabką od próbnika gniazdko rem to +12v i gnd jak dotykałem to żarówka świeciła ostrym światłem tzn migały chyba migała :) już nie pamiętam :P, więc wzmak musi być dobry jeżeli jest przewodzenie tak ?? bo się nie znam :P

A jak to wszystko robiłem to czerwona żarówka migała ostrym światłem a zielona migała ale słabym światłem.. Lub też zdażyło się że czerwona świeciła zielona migała słabym światłem i w zmaku takie tryk było słychać przy każdym mignięciu..

PS podłączyłem wszystko wzmak tubę radio i jak włączyłem radio to muzyka leciała ale tuba co 3 sekundy robiła PUK PUK PUK i tak aż nie wyłączyłem radia o co chodzi ?? czerwona lampka świeciła na wzmaku a zielona migała

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 09 cze 2010, 14:39

Kolego, postaraj się pisać bardziej składnie bo trzeba straszeczenie się głowić żeby zrozumieć co napisałeś...
Z tego co zrozumiałem (chyba) to problemem jest wzmacniacz.

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 09 cze 2010, 14:54

czyli wzmak byłby walnięty ;((( to co teraz miałbym zrobić..

[ Dodano: 2010-06-09, 15:42 ]
Byłem u tego sprzedawcy i powiedział mi że za nim mi sprzedawał to wzmak grał normalnie powiedział że mam wpaść jutro rano do niego i mi załatwi mi działający a jak nie załatwi to mi kasę odda. Oczywiście mam go jeszcze więc jak by ktoś wpadł na jakis pomysł to proszę pisać.

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 09 cze 2010, 15:43

Royalpl pisze:czyli wzmak byłby walnięty ;((( to co teraz miałbym zrobić..
Skąd masz ten wzmacniacz? Allegro? To dzwoń do gościa i z nim się dogadaj, najwyżej będziesz w plecy o przesyłkę...

A co do pytania co miałbyś zrobić to jeszcze taka mała sugestia - sprzedaj tube, a kup skrzynie :mrgreen: Tuba robi tylko hałas powodujący ból głowy, a skrzynia gra jeżeli chciałbyś zadać pytanie jaka jest różnica ;-) <ok>

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 09 cze 2010, 16:09

To co daje mocniejsze uderzenia i takie echo przed autem tuba czy skrzynia ??

Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kaczaza5 » 09 cze 2010, 16:26

Rejestracja ;-) Nie róbmy tutaj OT, ale wiem że tuba to dobre do zrobienia hałasu i bólu głowy i na nic więcej się nie nadaje... Jeżeli chcesz, żeby to grało to radzę zainwestować w skrzynkę, a jeżeli to ma służyć do wabienia lachonów pod remizą to może zostać tuba ;-)

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 09 cze 2010, 16:30

no spoko to będę musiał czekać do jutra za nowym wzmacniaczem bo koleś mi powiedział że o 9.00 rano będę miał nowy, więc do jutra czekam a ten syf mu oddam, bo też tak myślałem że na tyle kombinacji to powinno dawno chodzić, zresztą sprawdzałem kable wszystko od a do z i wszędzie jest napięcie wszystko chodzi nawet rca jest dobre w radiu. Wina wzmaka i nic więcej, koleś mi upchnął badziewie. Wzmak nie jest z allegro, a koleś co mi go sprzedał ma sklep 1km ode mnie ;)

[ Dodano: 2010-06-10, 15:42 ]
mam jeszcze jedno pytanie, bo wszystko w aucie już gra ale z tuby idzie mi mocny bass a za razem cicho słychać muzykę idzie coś z tym zrobić??

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 11 cze 2010, 20:00

Tak, o ile masz filtr we wzmacniaczu to przestaw go na LPF albo LO/LOW czy jakkolwiek inaczej - byle by na niskie pasmo i pokrętła poskręcaj na najniższą wartość Hz.

Royalpl
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Royalpl » 14 cze 2010, 12:48

Mam jeszcze jedno pytanie bo mam tubę 600w, mam taki wzmak używany i jakoś dochodzę do wniosku że chyba tuba nie gra na swoje możliwości bo wzmak w sumie jest słaby

nie daje zdjęcia ale napisze parametry wzmaka i tuby

Tuba
Wat :600

Wzmacniacz
Wat: 200
4ohmy: 2x 100w
bridged: 1x100w

byłem u elektryka i mu powiedziałem że moją tubę 600 wat napędza wzmak 200 wat to mnie wyśmiał czy to prawda że tuba nie gra na swoje możliwości, bo jak pod głoszę radio na 98 a max mogę 100 to dopiero tuba wali i tak nie za mocno + muzykę przepuszcza wzmak do tuby. Elektryk mi powiedział że co najmniej 400w musi być wzmak by napędził moją tubę 600w prawdziwe 400 wat wzmak a nie napis 100w a tu wielkie gó***..

BartexT
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BartexT » 14 cze 2010, 15:28

Kolego jesteś dość nie ścisły podaj co to za "tuba" i jej dokładne parametry mam na myśli
ile ma rms-u Podajesz moc a watach ale nie podajesz mocy ciągłej tzn rms

Podaj firmę wzmaka

Jeśli chodzi o moc napisaną na wzmacniaczu czy głośniku jest to przeważnie moc maxymalna która zawsze będzie większa ....
Niekoniecznie wzmacniacz musi być za słaby może on mieć regulacje napięcia syg. wejściowego i Twoje radyjko może mieć inny sygnał niż jest ustawiony na wzmacniaczu
Jakie masz kabelki do wzmacniacza itd?

Rzetelniej wykonaj opis!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl