[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - kosci,epromy,podstawki-pyt>odp
[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - Wlutowanie podstawki w ECU
Witam, tak jak w temacie, chodzi mi o wlutowaie podstawek na chipy, tylko teraz takie pytanie, wyjąłem moduł, rozkręciłem i nie do końca wiem o które kości chodzi.Czy to te kości? Czy chodzi o te kości które zaznaczyłem na zdjęciu? Bo tak jak patrzę to chyb by się zgadzały.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 13:35 przez rmaslysz, łącznie zmieniany 1 raz.
Sterownik jest Bosha, w sumie to nie wiem czy są podstawki czy nie, bo nie próbowałem wyciągać kości, ale faktycznie jest jakiś element między epromem a płytką, tylko nie wiem czy to na pewno jest podstawka czy tylko jakiś stabilizator układu.
STEROWNIK
STEROWNIK
@kostrz, skoro twierdzisz, że są podstawki to nawet fajnie , na weekendzie wymontuję jeszcze raz sterownik i spróbuję podważyć jakoś epromu, a co do zabezpieczenia, to zgadza się, są takie plastikowe pierdaczniki które chyba mają za zadanie zabezpieczać kości to teraz jeszcze będę miał do Was pytnie jakie kości kupić? bo widziałem trochę tego na allegro tylko nie wiem czy warto tam kupować..
primo - jak się zdecydujesz na jakieś kości to pamiętaj lepiej kupić trochę ich więcej bo głupotą jest wyciąganie epromu, kasowanie UV, programowanie dla jednej linii kodu, i zaś
wkładanie do podstawki.
po drugie primo- nawet jeśli masz podstawkę pod tą pamięć to lepiej zainstalować ZIF'a zamiast niej (ZIF- podstawka gdzie jest specjalna dźwignia do wyjmowania scalaczka, nie trzeba go podważać- narażać się na skręcenie nóżek albo ułamania go )
po 3 - eprom się kasuje za pomocą UV a to stwarza "mały" problem bo światło musi odpowiedniej długości.
ps. najlepszym wyjęciem by było zrobienie emulatora eprom'u ale to już wyższa szkoła jazdy
(zakładam że sam masz zamiar pisać program do kości, a napisałem takie podstawy aby inni co czytają wątek się odnaleźli)
wkładanie do podstawki.
po drugie primo- nawet jeśli masz podstawkę pod tą pamięć to lepiej zainstalować ZIF'a zamiast niej (ZIF- podstawka gdzie jest specjalna dźwignia do wyjmowania scalaczka, nie trzeba go podważać- narażać się na skręcenie nóżek albo ułamania go )
po 3 - eprom się kasuje za pomocą UV a to stwarza "mały" problem bo światło musi odpowiedniej długości.
ps. najlepszym wyjęciem by było zrobienie emulatora eprom'u ale to już wyższa szkoła jazdy
(zakładam że sam masz zamiar pisać program do kości, a napisałem takie podstawy aby inni co czytają wątek się odnaleźli)
Wiesz, zastanawiałem się bardziej nad kupnem już gotowych kości, bo robienie programu to dla mnie jak na razie czarna magia i nie chce mi się w to wgłębiać tak do końca, myślałem bardziej nad czymś prostszym (kupić jakieś gotowe kości i je włożyć), nie chodzi mi o jakieś nie wiadomo jakie modyfikacje, jedynie chcę aby autko trochę płynniej się zachowywało na ulicy. Być może jestem w błędzie i nie przejdzie tak jak rozumuję, jeśli tak to mnie uświadomcie. Tak w kit wpisałem na allegro chiptuning audi b4 i pojawiło mi się coś takiego . Jak pisałem wyżej, nie zamierzam aż tak bawić się z tym jedynie lekko podciągnąć osiągi auta.
jak byś miał na pierburgu to bym ci kości za rozsądną cenę opylił niestety mojego audika sprzedałem i zostało parę rzeczyrmaslysz pisze:Wiesz, zastanawiałem się bardziej nad kupnem już gotowych kości, bo robienie programu to dla mnie jak na razie czarna magia i nie chce mi się w to wgłębiać tak do końca, myślałem bardziej nad czymś prostszym (kupić jakieś gotowe kości i je włożyć), nie chodzi mi o jakieś nie wiadomo jakie modyfikacje, jedynie chcę aby autko trochę płynniej się zachowywało na ulicy. Być może jestem w błędzie i nie przejdzie tak jak rozumuję, jeśli tak to mnie uświadomcie. Tak w kit wpisałem na allegro chiptuning audi b4 i pojawiło mi się coś takiego . Jak pisałem wyżej, nie zamierzam aż tak bawić się z tym jedynie lekko podciągnąć osiągi auta.
[ Dodano: 2010-06-09, 22:13 ]
jak byś miał na pierburgu to bym ci kości z końcówką AP za rozsądną cenę opylił niestety mojego audika sprzedałem i zostało parę rzeczyrmaslysz pisze:Wiesz, zastanawiałem się bardziej nad kupnem już gotowych kości, bo robienie programu to dla mnie jak na razie czarna magia i nie chce mi się w to wgłębiać tak do końca, myślałem bardziej nad czymś prostszym (kupić jakieś gotowe kości i je włożyć), nie chodzi mi o jakieś nie wiadomo jakie modyfikacje, jedynie chcę aby autko trochę płynniej się zachowywało na ulicy. Być może jestem w błędzie i nie przejdzie tak jak rozumuję, jeśli tak to mnie uświadomcie. Tak w kit wpisałem na allegro chiptuning audi b4 i pojawiło mi się coś takiego . Jak pisałem wyżej, nie zamierzam aż tak bawić się z tym jedynie lekko podciągnąć osiągi auta.