Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[cabrio 2.0 ABK] domykanie i opuszczanie szyb kluczykiem

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[cabrio 2.0 ABK] domykanie i opuszczanie szyb kluczykiem

Post autor: pawcyk » 10 cze 2010, 13:08

Wstyd się przyznać ale dopiero dzisiaj odkryłem, że mam coś takiego jak domykanie szyb kluczykiem. Kiedyś znajomy mówił mi, że powinienem to mieć. okazało się ,że mam trzeba było tylko to (zaprogramować) tzn. po zamknięciu szyb przytrzymać przycisk w góre jakieś10 sek. Teraz zamykam drzwi z ucholonymi szybami i trzymam kluczyk az sie dosuną. pytanie moje jest takie, czy tak samo powinno to działać w drugą stronę, tzn otwieram i trzymam kluczyk aż się opuszcza? Znajomy tak ma w swojej A4 B5 95r. moja jest z 97r. I jeszcze jedno, domykają się wszystkie szyby oprucz kierowcy, czasem też przy zamykaniu nie chowa się bolec. Czy to wina jakiegoś siłownika?

Awatar użytkownika
pawelja89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelja89 » 10 cze 2010, 14:20

Co do tego, ze nie zamyka ci się szyba kierowcy, to może trzeba ją ponownie zaprogramować i będzie chyba ok.
Wydaje mi się że nie powinny się otwierać a tylko domykać.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 10 cze 2010, 15:18

pawcyk, to ze szyba kierowcy sie nie domyka moze byc spodowane jakims brakiem sygnalu, ja teraz juz rzadko ale zdaza sie ze jedna z szyb sie nie domyka, ale drugi raz przekrecam kluczyk i juz leci tak jak reszta ;]
niestety w druga strone to nie dziala probowalem...(choc nie sprawdzalem tego niby programowania, moze warto by bylo sprobowac) ale ogolnie nie powinno sie to dziac bo zauwaz ze jak wylaczysz silnik i wyciagniesz kluczyk to szyby zamkniesz ale juz nie otworzysz...
co do bolca piszesz o ryglu? jezeli Ci sie nie chowa a drzwi masz zamkniete to jestem w szoku :D mnie sie nie kiedy nie chowa bo mi sie zamek blokuje wiec rygiel nie idzie w dol a auto stoi otwarte ;]

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcyk » 10 cze 2010, 15:32

Kolczat, Właśnie gadałem z gościem i twierdzi, że jak działa w jedną stronę to i w drugą powinno. Znajomy w swojej A4 B5 95r domyka i opuszcza z kluczyka. moja jest 97. Co do rygla jest tak jak mówisz, drzwi zamkniete rygiel się nie chowa, ale nie zawsze. Masz jak sprawdzić to opuszczanie? jak będziesz coś wiedział daj znać.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 10 cze 2010, 23:19

spoko jak sprawdze to dam znac

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 11 cze 2010, 00:52

pawcyk pisze:Co do rygla jest tak jak mówisz, drzwi zamkniete rygiel się nie chowa, ale nie zawsze.
Sprawdź ten plastik na ryglu, czy przypadkiem nie lata sobie luźno.

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcyk » 14 cze 2010, 17:35

Kolczat,
Kolczat pisze:ogolnie nie powinno sie to dziac bo zauwaz ze jak wylaczysz silnik i wyciagniesz kluczyk to szyby zamkniesz ale juz nie otworzysz...
No to mam jeszcze jeden problem bo jak wyciągnę kluczyk to nie zamkne szyb. Przeglądałem dzisiaj z ciekawości instrukcję i na 27 stronie jest wzmianka o domykaniu szyb z kluczyka ale o otwieraniu już nic nie piszą, tzn tak mi się wydaje bo instrukcja jest niemiecka i nie wszystko rozumiem.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 cze 2010, 19:34

tak sprawdzilem wczoraj i nie moge zaprogramowac automatycznego otwierania szyb jedynie moge je domykac kluczykiem...

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcyk » 01 lip 2010, 18:10

Zrobione :mrgreen: okazało się, że trzeba było przelutować przekaźnik (ten czarny prostokątny nie pamiętam nr chyba 203 ale nie napewno) od opuszczania szyb. Kolczat, U Ciebie da radę zamknąć szyby bez kluczyka w stacyjce?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 01 lip 2010, 19:06

z tego co pamietam tam jest taki motyw ze moge ale przed otwarciem drzwi bo pozniej tylko w zamku drzwi, le pewny nie jestem, jeszcze sie upewnie jak bede przy aucie i bede pamietac ;]

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcyk » 01 lip 2010, 20:42

Kolczat, po interwencji elektryka jest tak jak mówiłeś, tzn. mogę zamknąć szyby bez kluczyka od środka. Pojawił się jednak problem taki, że po wyjęciu kluczyka i wyłączeniu świateł zostają podświetlone przyciski do opuszczania szyb w drzwiach kierowcy i pasażera oraz przycisk świateł awaryjnych. A i jeszcze, teraz szyby mogę bez kluczyka również opuścić. Kolczat, terz tak masz?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 02 lip 2010, 21:33

teraz sprawdzalem i po wyjeciu kluczyka mam podswietlone przyciski szyb ale tylko te na drzwiach bo na srodkowej konsoli centralnego zamykania szyb nie, ale moge zamykac i opuszczac do czasu az ich nie otworze, z tym ze pamietam ze do pewnego momentu, poprostu po pewnym czasie konczy sie okres mozliwosci uzywania szyb (prawdopodobnie zabezpieczenie przed wyladowaniem aku) i wtedy juz nie mozna nic zrobic tylko trzeba spowrtoem wlozyc kluczyk przekerecic go do pozycji zaplon i mozna wyjac i znowu przez pewien czas mozna je dowolnie opuszczac i podnosic ;]

pawcyk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcyk » 02 lip 2010, 22:30

Kolczat, mam prośbę, gdybyś mógł sprawdzić czy po zamknięciu drzwi z kluczyka, podświetlanie przycisków na drzwiach gaśnie, czy dopiero po jakimś czasie?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 03 lip 2010, 17:25

podswietlenie przyciskow gasnie zaraz po wlaczeniu sie lapki nocnej w "podsufitce" ;p no jak otowrzysz drzwi to gasnie oswietlenie przyciskow ;]

Awatar użytkownika
pandamix
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: pandamix » 03 lip 2010, 18:56

kolego pawcyk elektryk zrobił Ci jak chciałeś możesz otwierać i zamykać szyby do bólu nawet jak otworzysz drzwi i zamkniesz ale za to i podświetlanie masz non stop,oryginalnie wyłączalne to jest przez sygnał z krańcówki tak że jak masz otwarte to mozesz zamknać szyby a jak zamkniesz drzwie i otworzysz to szyby nie zamkniesz,,po mojemu to dał on stałe zasilanie na moduł,u mnie kumpel podłączał i dokładnie już nie pamiętam jak to było

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl