[ B3 ] Co z tym LPG?
-
- Forum Audi 80
[ B3 ] Co z tym LPG?
Witam wszystkich założyłem to konto chyba z takiego samego powodu jak większość użytkowników. Będę posiadał audi 80 z 1991 roku B3 75Km i zastanawiam się nad przerobieniem go na gaz. Oczywisty powód to tańsze paliwo jednak słyszałem gdzie nie gdzie że gaz zepsuje mi silnik w takim roczniku samochodu. Doradźcie mi czy mam się bać przerabiania na gaz? Oraz jeżeli możecie to jaką butle byście polecili, wielkość <rodzaj jeżeli czymś się różnią>. W temacie gazu nie znam się w ogóle a to forum zapewne huczy od prawdziwych znawców zapewne tego modelu samochodu:) Czekam na wasze opinie
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 12:28 przez BubsterLdz, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli masz zamiar przerabiać na gaz to powiem Ci że chyba się za bardzo opłacać nie będzie, bo cena założenia gazu może = wartości samochodu. Wiec jeżeli masz dostać za darmo ten samochód to radziłbym jeździć na benzynce, a jeżeli masz zamiar kupować to szukaj już z gazem.
Gaz nie zepsuje Ci silnika, o to możesz się nie martwić. Ale zastanów się również kiedy zwróci Ci się ewentualne założenie gazu i czy dużo będziesz jeździł, bo jak nie to chyba nie warto.
Gaz nie zepsuje Ci silnika, o to możesz się nie martwić. Ale zastanów się również kiedy zwróci Ci się ewentualne założenie gazu i czy dużo będziesz jeździł, bo jak nie to chyba nie warto.
Do tego silnika lpg nie jest drogi około 1200zł jezeli sie zdecydujesz to mikser musi byc załozony pod filtr powietrza ( nie którzy montuja we filtrze :evil: ) i srednica około 32-35mm, butla najlepiej w koło o pojemnosci 55l. Jezeli bedziesz miał dobrze wyregulowana instaklacje to silnikowi sie nic nie stanie ale jazda na ubogiej mieszance uszkodzi zawory i gniazda.
- kochan1984
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Witam ja nam B4 avanta a mój wujek, który jest mechanikiem ma B3 z LPG, jak kupowałem swojego to pytałem czy wsadzać LPG ( on ma auto z LPG już 10 lat ) i odradził mi, ponieważ w zimę jeździ na benzynie i co chwile coś dłubie w aucie, bo coś nie tak. Więc jak odradzam zakładania. Mój pali w mieście 10-11L ( trochę boli ), ale śmiga i nie wie co to mechanik
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Pewnie ma silnik na mechanicznym wtrysku który po kilku strzałach LPG wymaga ciągłych napraw.kochan1984 pisze:odradził mi, ponieważ w zimę jeździ na benzynie i co chwile coś dłubie w aucie, bo coś nie tak.
Wg. mnie auta grupy VAG z tych roczników są bardzo dobre do LPG o ile silnik nie jest w stanie agonalnym.BubsterLdz pisze:jednak słyszałem gdzie nie gdzie że gaz zepsuje mi silnik w takim roczniku samochodu.
- kochan1984
- Forum Audi 80
- Kontakt:
może faktycznie ale jak paliwo nie przekroczyło 5 to jest ok :mrgreen: i mi to odpowiada, kumpel ma zamontowane LPG z oplu i też marudzi. oczywiście jest oszczędność na tankowaniu, ale ja do instalacji jakoś negatywnie nastawiony jestemBastek pisze:kochan1984, moja ABT pali 11 l gazu po mieście a to jest różnica z 11 l benzyny. Jeżeli instalacja LPG zrobiona jest z głową to autko powinno śmigać aż miło
- michael80b3
- Forum Audi 80
Moje RU pali 10 l gazu ale duża dawka jest ustawiona, auto kupiłem kilka lat temu z gazem teraz mam 380 000 km i większych problemów nie ma czasem trzeba pokombinować z mieszanką ale poza tym ok. A jak kupujesz B3 bez gazu to nie wiem czy jest sens go gazować, lepiej kupić z gazem, bo jak już ktoś pisał montaż będzie się równał wartości auta.