Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[Audi 100 C3] brak wspomagania, twardy hamulec,co zrobić..?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Garo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi 100 C3] brak wspomagania, twardy hamulec,co zrobić..?

Post autor: Garo » 13 cze 2010, 17:58

Witam wszystkich. Otóż w mojej C3 `89r. poszła przekładnia kierownicza, żeby nie wylewał się olej, a można było jakoś poruszać zdjąłem pasek z pompy wspomagania ale efektem tego stał się twardy pedał hamulca który słabo hamuje :-/ Więc moje pytanie, można jakoś zrobić aby hamulce dobrze działały, nawet bez wspomagania, ostatecznie jak wygląda montaż serwa?
I drugie pytanie, aby wyciągnąć przekładnie kierowniczą muszę wyciągać silnik?
Pozdrawiam i z góry dziękuje <ok>

Awatar użytkownika
wadeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wadeo » 13 cze 2010, 18:21

przekladnie amsz przykrecona 2 srubami kolo kolumny i dwie za przednim kołem kierowcy, mozesz spokojnie to zrobic tylko przydaje sie kanał, a co do hamulca to pewnie padło ci serwo albo wezyk od podcisnienia bo tam niema nic innego

Awatar użytkownika
Garo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Garo » 13 cze 2010, 18:30

wadeo Tam nie ma serwa :mrgreen: Hamulce były dobre, dopiero jak zdjąłem pasek z pompy wspomagania to hamulce się utraciły. Tam z hamulców jest jeden wężyk który idzie do zbiornika z olejem z wspomagania.

Tu jest obrazek:

Awatar użytkownika
wadeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wadeo » 13 cze 2010, 19:07

o kurde zle zerknelem na model hehe myslem ze b3 smigasz ale to faktycnzie ciekawe rozwiazanie wymyslili. opcja moze byc odczepienie od maglownicy obu przewodow cisnieniowego i powrotnego i skrecenie ich razem poprzez podwojna srube nawiercana. ale to roboty niewiele mniej niz wymiana calej maglownicy, ja w swojej b3 juz tyle razy maglownice robilme ze caly manewr zajmuje mi godzine

Awatar użytkownika
Garo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Garo » 13 cze 2010, 19:23

Nie wiem jak by się to miało do wspomagania, hmm bo jeden idzie do zbiornika a jeden do tego akumulatora ciśnieniowego(czy jakoś tak). W 100 siedzi R5 więc dojście jest gorsze niż w R4 ;-)
Według mnie jest to fatalne rozwiązanie z tymi hamulcami, jedne z gorszych jakie Audi wymyśliło :mrgreen:

Awatar użytkownika
wadeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wadeo » 13 cze 2010, 19:37

od strony silnika to raczje tylko drazki bedizesz mial do odczepiania tro troche problemow moze dac i od spodu sruby blisko montowania krzyzaka raczje chlodnica nei powinna zbytnio przeszkadzac ale bedize troche manewrowania zeby wyjac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl